Så fixar du ditt bordshockeyspel

30 november, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

Hockeysäsongen är i full gång och då kan det även vara lockande att dra fram sitt bordshockey eller kanske rentav skaffa ett nytt? Om du skaffar nytt kan det vara läge att fixa till det lite grann så att det håller längre och är bättre att spela på.

Jag har tre glasklara och hyfsat enkla tips som tar både förlänger spelets livslängd och förhöjer nöjet. Kom gärna med egna om du har.

Förstärk skenorna

När du filar en spak fram och tillbaka i hög fart uppstår friktion som förr eller senare kommer att äta sig in i plasten och göra hålen i skenorna större. Dels blir spaken då vinglig men det kan också leda till vassa kanter som trasar sönder ivriga spelfingrar och det vill vi ju gärna undvika.

Det du gör är att du limmar fast brickor över hålen på ett nyinköpt spel; dessa är ju gjorda av metall och nöts inte ut i första taget. Används så starkt lim som möjligt men bered dig ändå på att de nån gång under spelets livstid åker av – då får du helt enkelt limma på dem igen. Givetvis måste du dra av det svarta gummihandtaget på varje spak för att få på brickan – men det begrep du säkert.

Byt ut målnätet

Det följer med två fula vita plastnät som ska hängas i målkassen för att förhindra att pucken flyger ut igen; mål räknas som bekant bara när en puck stannar kvar. Bättre än dessa plastnät är att skaffa en lång tunn metallkedja och hänga småbitar av den i taket i målkassen. Kedjorna fångar upp pucken och släpper ner den i kassen men släpper även in en rullande puck om den har fart nog.

Kedjan bör vara så klen att du kan dra sönder den med bara din armkraft; du ska nämligen med en kniptång öppna länken vid lämplig längd och sätta den på målet och därefter knipa ihop länken igen så att kedjan hänger kvar. Vilken färg du väljer är en smaksak, mina är svarta.

Ett alternativ är att sätta upp en tygbit. Detta rekommenderar jag inte då du dels inte ser din egen målvakt bakifrån men tyg har också en förmåga att inte hänga rakt ner eller också stoppa rullande puckar effektivare än den tyngre kedjan eftersom så små tygbitar inte ger med sig lika lätt som en tunn kedja.

Preparera isen

Om ni ska spela en längre stund eller rentav ha tävling kan det göra spelet intressantare om ni preparerar isen med vanligt potatismjöl. På plastytan gör nämligen det fina pudret att pucken glider snabbt som attan och det gynnar den som är duktig, ungefär som en välspolad is i hockeyrinken.

Hemligheten är att bara sprida ut ett tunt, tunt lager på isen och därefter blåsa bort överflödet ner i spelarskårorna så att inga klumpar ligger kvar. Det är därför bra om ni sätter spelet på en filt och inte direkt på bordet eftersom du annars har potatismjöl överallt. Använd aldrig ben till ett bordshockeyspel, det tar udden ur hela känslan och dessutom är det sällan du får dem att stå exakt rakt och då tippar isen.

Gott mos – bara att lira på! Har du lärt dig några finter än?

 


Spelpappan drivs av Jimmy Wilhelmsson med erfarenhet av Commodore, datorspel och rollspel sedan mitten av 80-talet. Kontakta mig gärna vid frågor.

Artiklar publicerade i andra medier hittar du här.


Nu kan du förhandsboka Generation 500, den maffiga kaffebordsboken om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500.

Klicka här för att förboka ditt ex. Stänger den 1 maj kl. 24:00!


Kategori: Bordshockey
Etiketter: ,

Kommentarer

11 kommentarer till “Så fixar du ditt bordshockeyspel”
 1. John skriver:

  Det där stämmer inte alls.

 2. Spelpappan skriver:

  Det där var en så rättstavande och finurlig spambot att jag låter det stå kvar bara för att visa andra.

 3. Jocke skriver:

  När det gäller klassikern potatismjöl på planen så rekommenderar jag i stället att man sprayar på tunt med silikonspray över den slitna plastytan, därefter fördelar man ut och torkar av överflödig vätska med en luddfri trasa. Potatismjölet har tyvärr den olägenheten att när det åker ner i spåren så är risken stor att det fastnar på reglagestängernas kugghjul som då kan börja kärva.

  Tänk på att vara sparsam med silikonsprayen då det är mycket drygt att använda.

 4. Spelpappan skriver:

  Tack för det tipset, det ska jag rentav testa nästa gång det är dags för bordshockey. För att Det Riktiga Hockey-VM i maj inte ska bli en i förväg alltför uppgjord händelse tränar jag inte alls mellan gångerna längre :)

  Däremot gillar jag att pimpa mina spel, förmodligen är det dessutom dags att skaffa ett nytt inför nästa tävling.

 5. Jocke skriver:

  Friktionen blir minimal, inledningsvis kan det vara svårspelat eftersom pucken glider och glider bara man touchar den lätt. Underlaget blir ruskigt snabbspelat, som sagt kan det vara svårt att behärska i början innan man blir van.

  Brukar själv pimpa mina hockeyspel, bl.a. med ovan nämnda metoder. Dessutom gillar jag att pimpa hockeygubbarna. Med ett par fina penslar, några burkar hobbyfärg och sist några lager klarlack (håller hockeylirarna fräscha betydligt längre) så fixar man det enkelt. Tänk på att det är viktigt att först måla dem med ett lager grundfärg, detta för att täckfärgerna ska fästa bättre.

 6. Spelpappan skriver:

  Precis, det borde väl dock gå lika bra med grundsprej som jag använder till dioramor och annat som består av plast? Skull White från Games Workshop borde fungera bra även till hockeygubbar. Dessutom finns numera helvita gubbar så att grundfärgerna inte lyser igenom.

  http://www.unispel.com/catalog/skull-white-spray-p-578.html

  http://www.spelexperten.com/stiga-hockeyspel/svenska-lag/stiga-bordshockeylag-mala-sjalv.html

 7. Jocke skriver:

  Det funkar säkerligen mycket bra med färg i sprayform, man sparar tid och resultatet blir gott. Viktigt att tänka på att använda färger och klarlack av samma fabrikat, om man blandar så finns risken att färgen ”reser” sig när man stryker på klarlacken.

 8. Peter skriver:

  Så vilket bord bör en skaffa? Har inte spelat på rätt många år, men var hyfsad förr och sen flytten till villa har vi ju 135 kvm källare att fylla med roligheter. Det verkar finnas en del olika alternativ numera: http://stigagames.com/en/product-type/table-games/games/ – fast jag antar att skillnaden mellan vanliga Play-off och Stanley Cup-versionen enbart är kosmetisk.

 9. Peter skriver:

  Snyggt förresten med Maxell-reklamen i slottet på bilden ovan… Klädsamt retro.

 10. Spelpappan skriver:

  Vi kör det hederliga gamla Play-Off, vet inte om det finns några funktionstekniska skillnader mellan dem – men eftersom vi i turneringar har flera spel igång samtidigt vill vi att de ska vara exakt likadana.

  Gammal reklam är halva nöjet :)

 11. Peter skriver:

  Tack tomten, för Stiga High Speed-brädet. :) Nu är vi back on track här. Hm, borde det inte gå att ordna med någon sorts robotstyrning för onlinematcher…?

Kommentera