I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.
 

Skön retromusik: Gods (1991)

28 november, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

När Gods släpptes till Amiga 500 i början av 90-talet var jag en ung gymnasiestudent som på allvar insåg att hemdatorer i framtiden kommer att kunna presentera fotolik grafik.

Tanken var både löjlig och korrekt på samma gång; det tog inte alls lång tid för hemdatorer att bli grafikmonster och i dag frågar man nästan sig vad vi ska med datorer till om de inte kan hantera fotokvalitet.

Men då vad då och nu är nu; jag skrev trots allt mitt specialarbete i tredje ring på skrivmaskin – matrisskrivare kostade skjortan. Och alla datorer var öar då enda sättet att eventuellt koppla upp dem var via dyra BBS:er.

Men…introskärmen till Gods visar en tecknad grekisk kämpe som på allvar visade vilken grafik Amigan var kapabel att presentera. Och musiken var gudomlig, om nu ursäktar uttrycket.

Som brukligt var när det handlade om utvecklarstudion Bitmap Brothers tog de in extern hjälp, denna gång i form av gruppen Nation XII som bestod av musikern John Foxx (eller Dennis Leigh som han egentligen heter) som faktiskt tidigare varit sångare i brittiska bandet Ultravox! fram till 1979.

Fömodligen var det när gruppen samarbetade med Tim Simenon från Bomb the Bass med danssingeln Remember som Foxx kom i kontakt med datorspelsbranschen – Bomb the Bass hade ju redan gjort musiken till Xenon 2 två år tidigare.

På den tiden gick det rykten om att de digitaliserade körrösterna skulle vara samplade från någon låt med Jesus Jones; det är ett rykte jag inte lyckats konfirmera och bedömer vara osannolikt – men om någon vet bättre får ni gärna höra av er och rätta mig.

Varsågod – Gods till A500 från 1991

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.
Kategori: Retromusik
Etiketter: , , ,

Kommentarer

2 kommentarer till “Skön retromusik: Gods (1991)”
  1. apanloco skriver:

    Så grymt skön. Har den på min Amiga-CD i bilen ;D

  2. Spelpappan skriver:

    Hehe, med lite fet bas i systemet kan jag tänka mig att blir skönt gung.

Kommentera