Spelpappan fyller fem år

17 juni, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Vem trodde för fem år sedan att jag skulle hålla på och skriva på Spelpappan.se i dag? Det som började som en blogg för att uppdatera vänner och släkt om vårt blivande föräldraskap har förvandlats till en liten mötesplats för 70- och 80-talister som vill minns sin egen barndom istället.

Spelpappan fyller alltså just i dag hela fem år. Det kommer inte att firas med någon stor fest utan mest lite statistik och ett tack till dig som läser.

Den 17 juni 2010 såg världen annorlunda ut. På fem år hinner mycket hända – och om jag ska vara ärlig har medvetandet kring gamla datorer, gamla datorspel, gamla brädspel, gamla rollspel – och allt annat Spelpappan med läsare pratar om – bara vuxit. Eller också är det bara jag som befinner mig mitt i soppan, vad vet jag?

Spelpappan_345x345_transparentKul är också att Spelpappan mynnat ut i något mer än bara en sajt om hur gammal möter nytt. Utan Spelpappan.se hade jag förmodligen varken haft möjlighet eller fått idén att skriva boken Generation 64.

Det är en lycklig följd och något jag verkligen är glad att jag utsatte mig för – både jag och Kenneth Grönwall kan intyga att det inte var utan svett vi satte ihop det hela under cirka ett års tid.

Dags för lite statistik så…

Jag har fram till i dag från start skrivit 556 inlägg och exakt 90 av dessa under det senaste året. Detta är tio inlägg färre än förra året och innebär cirka 1,7 inlägg per vecka, vilket är hyfsat med tanke på min målsättning – jag brukar numera dra ner lite på takten under sommaren, till exempel.

Sammanlagt har det skrivits 2.265 kommentarer varav 663 av dem det senaste året. Året innan dess var antalet kommentarer 455 stycken så det är alltså en ökning med nästan 50 procent, vilket är kul.

Min Facebook-grupp har i dag 769 följare och har ökat med hela 355 personer under senaste året och det hänger väl ihop med utgivningen av Generation 64 i höstas, misstänker jag. Mitt Twitter-konto har 694 följare och det mindre antalt där beror förmodligen på att jag inte är jätteaktiv på Twitter.

spelpappan_stats_2013-2015

Besökssiffrorna tog ett kraftigt hopp uppåt under augusti 2013 i samband med att jag kungjorde mina planer om Generation 64 på riktigt. Dessa siffror har mer eller mindre stabiliserats och ligger ganska jämnt och fint över året med toppar under de dagar jag släpper nytt material, såklart. Jag tänkte inte här gå igenom det jag skrivit om under senaste året; du hittar en del intressanta tillbakablickar i min årskrönika för 2014.

Referenssidorna – de som länkar in till mig och som folk klickar på – har under de senaste tolv månaderna kommit att koncentreras till sökmotorer och Facebook. Övriga inlänkningar har minskat, kanske mest beroende på att bloggar i allmänhet inte är lika vanliga nu som förr.

1 Diverse sökmotorer 26.857
2 Facebook 8.380
3 Twitter 1.574
4 generation64.se 225
5 csdb.dk 169
6 Reddit 94
7 retrospelsfestivalen.se 79
8 dmweb.free.fr 66
9 www.thingiverse.com/thing:187973 59
10 commodore64.se 57

Och slutligen har jag en lista över de sidor som varit mest lästa under året. Här är det fortfarande samma sida som ligger överst – den om Android-spel för barn som av någon anledning fått extra mycket Google-juice och ligger väl till, trots att den numera är riktigt till åren kommen. Andra sidor som ligger högt är sådana jag faktiskt lagt mycket tid på att skriva. Tack för uppskattningen!

Tidigare födelsedagar hittar du i arkivet, här finns artiklar när vi fyllde ett, två, tre och fyra. Det har varit otroligt roliga år – och även om jag erkänner att jag då och då funderat på att jag inte orkar mer, så dyker det alltid upp någon ny sak jag bara måste skriva om. Det kommer att krävas en hel del brist på ork och uppslag för att jag ska sluta nu :)

Så…tack alla som läser här – och som läst min bok. Det har varit ett fantastiskt år sedan förra födelsedagen – och förhoppningsvis har jag lite fler roliga saker på lut inför sjätte året.

Härmed utannonserar jag att sjätte året av Spelpappan börjar… NU!


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Blandat
Etiketter: , ,

Kommentarer

7 kommentarer till “Spelpappan fyller fem år”
 1. Mindrax skriver:

  Gött och bra jobbat!
  :)

 2. Zyron skriver:

  Grattis!

 3. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Tack! Det rullar på – tar mycket tid, men rullar på! :)

 4. Anders Carlsson skriver:

  I natt drömde jag att Spelpappan.se förvandlats till en plustjänst som krävde abonnemang för att ta del av. :-( Då blev det genast en betydligt mindre intressant sajt att besöka.

 5. Mindrax skriver:

  Vilken märklig dröm Anders.
  Undrar vad den ville säga dig eller betydde?!

 6. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Pengar är svårt; när något kostar pengar kan folk kräva saker. Jag vill gärna skriva om det jag känner för och hoppas att det finns andra som både vill läsa och föra diskussionen vidare. Jag har inget emot att tjäna pengar på skrivande men jag vill inte gärna se Spelpappan.se som ett jobb.

  Så nej, det blir nog ingen plustjänst inom en överskådlig framtid :)

 7. Anders Carlsson skriver:

  Vilken tur! Jag brukar ha en massa mer eller mindre skumma drömmar (varav vissa berättar jag om på väl valda forum) men jag brukar normalt inte försöka analysera eller förstå varför jag drömt som jag gjorde.

Kommentera