Spelpappan fyller sex år

17 juni, 2016 av: Jimmy Wilhelmsson  

Den dag, strax innan midsommar, har kommit – då Spelpappan fyller år. I dag för sex år sedan började jag skriva här som ett slags veckobrev till släkt och vänner kring vår graviditet med vårt första barn.

Traditionen vill att detta blogginlägg ofta är en ganska torftig historia med redogöranden för siffror och statistik, hur många som besöker och så vidare. Så även denna gång.

Som legenden säger, så blev det stundande faderskapet en slags katalysator som satte igång mina egna minnen från barndomen – och jag började skriva mer om dessa än om annat. Det hela växte till att bli en blogg som handlar om allt det jag växte upp med; datorer, rollspel och en mängd annat. Det visade sig att andra svenskar hade liknande minnen – och en liten läsekrets bildades.

ComicCon_Äventyrsspel_SpelpappanTack vare läsare av Spelpappan fick jag en liten plattform att utgå från när jag kände att det var dags att berätta historierna kring de unga svenskar som växt upp med hemdatorn Commodore 64 – och det hela resulterade i boken Generation 64 som släpptes i september 2014. Det råkade dessutom ske i i början av en retrodatorvåg utan dess like.

I fjol bestämde dessutom Orvar Säfström och jag oss för att berätta historien om rollspelsförlaget Äventyrsspel i en maffig bok med samma namn. Även här lyckades vi tajma in en rollspelsvåg som drog över Sverige i fjol – och som egentligen fortfarande rasar utan tecken på att tappa fart.

Just nu håller jag på att skriva uppföljaren till första boken, nämligen boken om de som växte upp med hemdatorn Amiga 500 – och helt logiskt kommer den att heta Generation 500. Den går just nu att förhandsboka men kommer alltså inte ut förrän i maj 2017.

Inget av detta hade hänt utan de läsare som tittar in och spenderar några minuter här. Det vill jag tacka varenda en av er för. Stort tack!

Dags för statistiken, så …!

Jag har fram till i dag från start skrivit 619 inlägg och exakt 63 av dessa under det senaste året. Det är faktiskt 30 procent färre inlägg än förra året och innebär cirka 1,2 inlägg per vecka. Tidigare har min målsättning varit att skriva minst två gånger i veckan – det är ett allt svårare mål att hålla då mina inlägg tenderar att bli både längre och kräver djupare research – och dessutom verkar jag ständigt skriva på minst en bok, vilket såklart stjäl tid.

Sammanlagt har det skrivits 2.610 kommentarer varav 345 av dem det senaste året. Året innan dess var antalet kommentarer 663 stycken så det är alltså en nästan en halvering av antalet kommentarer, vilket förmodligen mest beror på att en stor del av diskussionerna flyttat till andra kanaler som Facebook. Jag gillar dock kommentarer direkt på bloggen, fortsätt gärna med det!

Min Facebook-sida har i dag 1.657 följare vilket är en fördubbling under senaste året och det hänger väl ihop med utgivningen av boken om Äventyrsspel i vintras, misstänker jag. Mitt Twitter-konto har 827 följare men jag använder det ganska sparsamt, måste jag säga.

spelpappan_stats_2014-2016

Besökssiffrorna för året som gått gick helt naturligt upp under augusti 2015 då vi var på väg att avslöja boken om Äventyrsspel. Därefter höll den ökningen i sig till februari då mesta uppståndelsen lagt sig. Sedan dess har jag haft tid att skriva lite längre grejer igen och då brukar också besökarantalet stiga. För en mer detaljerad genomgång av vad som skrevs i fjol så rekommenderar jag min årskrönika för 2015.

Referenssidorna – de som länkar in till mig och som folk klickar på – har under de senaste tolv månaderna handlar ännu mer om sökmotorer och Facebook. Reddit har gått upp som en stor referens då folk gärna lägger ut en del av mina artiklar där för omröstning. Helt naturligt har lite artiklar om Drakar och Demoner och Äventyrsspel smugit sig in bland dessa sidor – det bör se helt annorlunda ut nästa år, misstänker jag.

1 Diverse sökmotorer 29.657
2 Facebook 14.148
3 Reddit 3.555
4 Twitter 849
5 fz.se 482
6 expressen.se/nyheter/dokument/bland-mutanter-drakar-och-demoner/ 463
7 äventyrsspel.com 361
8 lankarkiv.com 177
9 erik-granstrom.blogspot.se 84
10 filfre.net/2015/12/dungeon-master-part-1-the-making-of/ 59

Och slutligen har jag en lista över de sidor som varit mest lästa under året. Här har sidan om husregler i Monopol gått förbi den gamla texten om Android-spel för barn, vilket har rätt många år på nacken och inte ens ligger på topp 10 längre. Rollspel seglar helt naturligt högt upp på listan även här – men även The Secret of Monkey Island på svenska och min serie Retrospel för dummies ligger högt.

Tidigare födelsedagar hittar du i arkivet, här finns artiklar när vi fyllde ett, två, tre, fyra och fem. Jag brukar skriva att det varit helt otroliga år – och det tycker jag fortfarande. Varje år som går ser jag tillbaka på helt nya saker som hänt, även om den huvudsakliga vinkeln förblir densamma. Sommaren och hösten kommer alltså att gå åt till att skriva Generation 500 – plus en annan hemlig sak jag ännu inte avslöjat – men jag hoppas kunna lägga en hel del krut även på Spelpappan även i fortsättningen.

Så…tack alla som läser här – och som läst mina böcker. Det har varit ett fantastiskt år.

Härmed utannonserar jag att sjunde året av Spelpappan börjar… NU!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Blandat
Etiketter:

Kommentarer

5 kommentarer till “Spelpappan fyller sex år”
 1. Petter Lindh skriver:

  Grattis Jimmy till sex fantastiska år. Hoppas verkligen inte att du börjar känna dig nöjd på att skämma bort oss enkla läsare med dina visdomsord. Ditt arbete är verkligen uppskattat och du behövs. STORT tack.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Haha, tack för de fina orden :) Jag slutar inte så länge ni inte gör det!

 3. Richard skriver:

  Har följt den här bloggen sannolikt i fem år i varje fall och den är unik i sitt slag i Sverige. Tack för ett storslaget arbete och fortsätt med allt som du gör. Har såväl Generation 64 samt förbokat Generation 500. Artiklarna om ensamma vargen har sannolikt inspirerat mig att ladda ned Lone Wolf på Android och börja köra om äventyren på engelska. Ett perfekt tidsfördriv när man åker kollektivt eller inte har tillgång till vare sig sällskap eller dator.

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Härligt! Jag tackar för din långa tid här på Spelpappan – och din kritik och feedback! :D

 5. Mindrax skriver:

  Grattis till framgångarna :)

Kommentera