Spelpappan fyller sju år

17 juni, 2017 av: Jimmy Wilhelmsson  

Dagen kommer som en överraskning varje år – strax innan midsommar brukar skrivbordet vara fullt av saker jag inte hinner med innan sommaren. Och så slår det mig … fyller inte Spelpappan.se år så här dags?

Jodå, den 17 juni 2010 slog jag upp portarna och i dag är det hela sju år sedan. Därför tänkte jag sedvanligt presentera otroligt torftig men transparent information om besökare, vad de läser och hur de hittar hit.

Året har dominerats av idogt skrivande. Generation 500 tog rejält mycket längre tid att skriva än Generation 64 – och anledningen till detta är att det alltid är svårare att skriva uppföljaren. Mer av allt, helt enkelt.

Men … boken blev klar och de flesta av de nästan tusen förhandsbokarna verkar nöjda. Så nu avvaktar vi lite recensioner och låter den svala sommaren flyta på – och så kör vi stenhårt med Generation 500 i höst och inför julhandeln. För visst finns det 100.000 gamla Amiga-användare därute som vill läsa en fin bok om sin uppväxt?

Jag hoppas iallafall på det. Dags för statistiken, så …!

Jag har fram till i dag från start skrivit 664 artiklar och exakt 45 av dessa under det senaste året. Det är ganska mycket färre artiklar än tidigare år och innebär cirka 0,85 artiklar per vecka – å andra sidan tar min research allt längre tid och jag sitter allt oftare med böcker och andra projekt vid sidan av.

Men jag försöker verkligen ge valuta för investerad tid här på Spelpappan och jag inbillar mig att kvantitet inte alltid är att föredra framför riktigt välskrivna artiklar. Men visst, en i veckan ska jag kunna klämma ur mig.

Sammanlagt har det skrivits 2.829 kommentarer varav 219 av dem det senaste året. Året innan dess var antalet kommentarer 345 och år 2015 var de hela 663 stycken så tydligt är att antalet kommentarer sjunker kraftigt, vilket beror på att diskussionerna helt enkelt flyttat till andra kanaler som Facebook eller Reddit. Jag gillar dock kommentarer direkt på bloggen, fortsätt gärna med det!

Kanske bör jag skriva artiklar som är lättare att diskutera kring? Jag strävar efter att inte skriva varken clickbaits eller discussion baits, men … en eller två i månaden kanske inte skadar?

Min Facebook-sida har i dag 1.796 följare vilket är en blygsam ökning med knapp 200 personer under senaste året. Det är en ganska lagom följarskara då större grupper gör att alla, eller till och med väldigt få, ser inläggen som postas i det fall en Facebook-grupp växer sig alltför stor.

Mitt Twitter-konto har 887 följare men jag använder det fortfarande ganska sparsamt. Mitt Instagram-konto har 883 följare men det är jag också hyfsat dålig på att använda.

Besökssiffrorna för året som gått har faktiskt minskat för första gången, vilket visar att en lägre frekvens av artiklar också automatiskt verkar betyda en lägre besöksfrekvens. Rätt naturligt egentligen, men inte direkt uppmuntrande om man verkligen vill göra rejäl research. Som tur är bryr jag mig inte enbart om besökssiffror utan om att faktiskt skriva om det jag vill. Om någon vill läsa är det ju en trevlig bonus!

I vilket fall är det som vanligt sensommaren och tidig vår som ni besökare dyker upp som mest – den stora skillnaden är att jag i vintras inte fick ur mig tillräckligt mycket bra material för att få fler att komma tillbaka. Well, jag hade mycket bok att skriva i vintras :) För en mer detaljerad genomgång av vad som skrevs i fjol så rekommenderar jag min årskrönika för 2016.

Referenssidorna – de som länkar in till mig och som folk klickar på – handlade under de senaste tolv månaderna fortsatt om sökmotorer och Facebook. Mina artiklar har inte delats fullt lika mycket på Reddit som förra året men folk hittar in till Spelpappan.se främst genom sökmotorer, precis som tidigare. En ny aktör är rollspel.nu, vilket snabbt blivit det viktigaste wiki-arkivet för rollspelsrelaterat svenskt material. Jag skrev om dem här för ett tag sedan.

1 Diverse sökmotorer 29.459
2 Facebook 9.519
3 android-app 788
4 Twitter 767
5 Reddit 226
6 generation500.com 175
7 rollspel.nu 133
8 pinterest.com 121
9 bokfabriken-shop.se 67
10 generation64.se 54

Och slutligen har jag en lista över de sidor som varit mest lästa under året. Sidan om husregler i Monopol ligger fortsatt högt upp men kortspelet Uno verkar än roligare. Drakar och Demoner-loggan har varit en het artikel hela året och de stora överraskningarna är kanske Herbert Söderström och min artikel om den vackra konsten att fly. Men … folk söker efter brädspel – Uno, Monopol, Den försvunna diamanten, Drakborgen … ska jag tolka det som att läsarna vill se mer om svenska brädspel?

Tidigare födelsedagar hittar du i arkivet, här finns artiklar när vi fyllde ett, två, tre, fyra, fem och sex. Jag brukar varje år skriva att det varit helt otroliga år – och det tycker jag fortfarande. Varje år som går ser jag tillbaka på helt nya saker som hänt, även om den huvudsakliga vinkeln förblir densamma.

Men … jag känner att jag måste börja ägna mer tid åt Spelpappan.se, inte minst för min egen del – jag har himla många researchprojekt på gång och behöver mest tid att fokusera på dem.

I sommar hoppas jag kunna avslöja något jag arbetat på ett ganska långt tag – en ny riktning i hela mitt arbete, inte bara med Spelpappan.se utan faktiskt hela mitt yrkesliv. Kommer jag att byta karriär? Ja, kanske – jag lovar att berätta mer om det så snart det händer.

Så…tack alla som läser här – och som läst mina böcker. Det har varit ett fantastiskt år.

Härmed utannonserar jag att åttonde året av Spelpappan börjar… NU!


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Blandat
Etiketter:

Kommentarer

8 kommentarer till “Spelpappan fyller sju år”
 1. Petter Lindh skriver:

  Stort grattis på årsdagen. Alltid lika trevligt att besöka sidan och finna en ny rolig artikel att läsa. Du gör ett väldigt uppskattat jobb. Tack för all tid du lägger ned i spelpappan. Hatten av.

 2. Bepp skriver:

  664 artiklar! Mäktigt! Det är alltid lika kul att komma till din sida Jimmy. Gillar hur du djupdyker i ett ämne och gör en spännande story av det. Min favoritartikel det senaste året var den om DND-loggan och det försvunna typsnittet. Fortsätt med det goda arbetet, som man säger på engelska :-)

 3. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Tack båda! Ja, vi kör på som vanligt – fast lite mera gas! :D

 4. Niklas Stenström skriver:

  Ha den äran!

  Färre antal besök går ju hand i hand med färre antal artiklar, vilket inte är så konstigt sett till allt ditt arbete med Generation 500. Något som iallafall inte minskat under året är kvaliteten på artiklarna – och kvalitet är alltid att föredra över kvantitet. Sen kan jag förstå att det som skribent är roligt med diskussioner kring artiklarna, men i det här fallet tror jag inte tystnaden beror på att dina texter inte berör utan de helt enkelt är klara, koncisa och intressanta – vilket inte alltid ger utrymme för frågor eller rättningar.

  Brädspel är alltid intressant och har nog rätt mycket större bredd än rollspel och gamla hemdatorer så det är nog bara logiskt att det genererar fler klick. Våra intressen då var ganska specialiserade, brädspel angick hela familjen.

  Fråga: tänker du recensera eller skriva något om boken Insert Coin eller ligger det för långt ifrån ditt intresse/expertis?

 5. Andreas Johannesson skriver:

  Tack för en utmärkt sida (och för två utmärkta böcker)! Alltid ett nöje att kolla in här och läsa nåt nytt eller intressant om forna fenomen. Keep up the good work!

 6. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  @Niklas: Jag är egentligen nöjd; jag skriver ju det jag vill skriva men när siffrorna sjunker för första gången funderar jag ju på lite olika möjligheter. Jag skriver gärna mer om brädspel men kanske inte just om Monopol och Uno – däremot skulle jag kunna rapportera utförligare från de spelkvällar vi kör en gång i månaden, kanske?

  Normalt recenserar jag ju inget, annat än när jag känner för det. Jag har faktiskt inte läst Insert Coin så just nu är en recension inte aktuell – kanske efter sommaren?

  @Andreas: Tack! Vad gäller böcker ska jag se till att det kommer fler, mer info senare i år. Och jag ska även spotta fram fler artiklar här på Spelpappan också!

 7. Petter Lindh skriver:

  Kan bara tala för mig själv men det jag återkommer till sidan för att läsa om är i första och andra hand allt det som kretsar kring de ämnen som dina generationsböcker tagit upp, dvs världen runt Commodore.
  De artiklar som jag njuter, myser och blir varmast av inombords är de som är de totalt oväntade. Där är du unik och lyser som starkast. Kommer aldrig glömma texten om Robert som vann en VIC 20 i Lilla Fridolf. Mer sådant material på Sveriges skönaste nostalgitripp.

 8. Anders Carlsson skriver:

  664 artiklar, lika många som det är lediga block på en nyformaterad diskett till C64! Ja, en sida åt gången alltså.

Kommentera