Att spela två stycken (eller fler) i LittleBigPlanet


LittleBigPlanet är en fin gammal speltitel som endast finns att skaffa till PS3.

Det är å ena sidan ett hederligt gammal plattformsspel i samma anda som Super Mario Bros men samtidigt också en gigantisk lekstuga där du kan skapa egna banor och kreationer genom det avancerade gränssnittet.

Enkelt uttryckt finns det därmed två sätt att använda LittleBigPlanet som familjespel; antingen spelar du bara helt enkelt de medföljande banorna tillsammans med upp till tre andra – eller så sätter du dig ner och lär dig hur man skapar egna alster så att du kan skräddarsy banor precis till vad du vet att familjen gillar. En mellanväg är att leta bland spelets gigantiska arkiv av gratisbanor som andra användare har gjort och ladda hem dem; en del av dem är faktiskt riktigt bra.

En stor fördel med LittleBigPlanet jämfört med andra spel är möjligheten att själv utrusta och klä din Sackboy/Sackgirl. Genom att ta dig fram i de medföljande banorna så samlar ni allt fler kläder och attiraljer att spöka ut er med och det går även att köpa nytt material från Sonys onlinetjänst PSN, om man så vill. Lägg därtill att man kan välja vilket humör en Sackboy ska vara på; glad, sur, rädd eller arg – och tre olika grader av varje humör. Du kan när som helst stanna upp och börja pynta med lösnäsor, färg på huden (som består av garn), hattar/jackor/byxor och fortsätta spela vidare när du är klar. Verklig frihet, alltså.

En annan fördel är att man kan vända tillbaka till vilken bana som helst och spela den hur många gånger man vill. En del banor kan man tävla i och de allra flesta kan man samarbeta i. LittleBigPlanet fokuserar mer på själva utforskandet och lekandet än vad många andra plattformsspel gör, där det mest handlar om att komma vidare.

Ett varningens finger åt den som bestämmer sig för att själva bygga banor är att det kräver en hel del tid och övning. Att bygga tillsammans med familjen kan vara kul, men det kan lika bra bli en segdragen procedur då de yngre hellre vill spela än att bygga. Till riktigt små barn som inte förstår allt som händer på skärmen så kan man bygga pedagogiska banor som egentligen inte har något slut, utan som mest fungerar som lekplats och övning av spelmotorik. Jag har själv byggt en sådan och kallat den ”Lekplats för barn 3 år”. Kolla gärna in den, den är alltså en bana utan egentligt slut och som mest innehåller roliga moment.

LittleBigPlanets frihet är både dess styrka och svaghet. Total frihet kan ibland stoppa kreativitet mer än det hjälper eftersom det är hyfsat tufft att börja bygga bra grejer utifrån ett helt tomt ark (eller bana i det här fallet). Jag upptäckte detta redan från första början när jag skulle skapa min julbana för några år sedan som gick ut på att sätta tillbaka julstjärnan i toppen av en gran. Först och främst tog det väldigt lång tid – men banan blev också bra mycket svårare än jag tänkt mig.

I övrigt är det ett riktigt bra spel – som i dag dessutom går att hitta för cirka 200 kronor.

Mina banor hittills:

X-mas Tree
The Sumerian Curse – part 1/5 (riktigt svår, I dare you…)
Lekplats för barn 3 år

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *