Eurogamers guide till New York


av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se torsdagen den 13 maj 2010

Det krävs inte lång tid i New York för att fatta att det omöjligt går att skriva en generell guide till vad som bör besökas. Däremot tänkte jag efter att ha besökt världens största äpple några gånger försöka sammanfatta vad gamern eller den allmänne nörden borde vara intresserad av. Fast egentligen tänkte jag nog mest skriva en någorlunda nyttig guide jag själv hade velat läsa innan jag stack dit. Om du har fler tips är de välkomna bland kommentarerna.

För det första är New York en lika välexponerad stad för spel som det är för klassiska filmtitlar. Liberty City i Grand Theft Auto IV är i stora delar kopierad rakt av och till och med New York-borna själva erkänner att atmosfären i spelversionen är välporträtterad. Men New York finns även med i spel som Prototype, Alone in the Dark: Inferno och Deus Ex för att bara nämna några. En av anledningarna till detta är givetvis att själva New York-konceptet är unikt och dessutom känt världen över, men tack vare Manhattans rutnät av gator och kvarter är det också en lättare stad att bygga upp digitalt än till exempel Jerusalem var för Ubisoft.

I Liberty City tar du ofta åkturen i egna händer. Detta rekommenderas inte i förlagan New York.
I Liberty City tar du ofta åkturen i egna händer. Detta rekommenderas inte i förlagan New York.

Så för en hängiven spelnörd finns det mycket att upptäcka och du blir förvånad över hur mycket av spelvärldarna som har verkliga förlagor. Själv gled jag exempelvis ner till Battery Park (som bildar en hel nivå i Deus Ex); därifrån når du inte bara Frihetsgudinnan via färja utan kan även ta en helikoptertur, precis som i GTA IV.

Maskinerna är inte riktigt lika lätta att stjäla som i spelet då det hela är en procedur omgärdad av rätt mycket vakter och transithallar men i grunden är det faktiskt en liknande upplevelse med en pilot som berättar saker som att ”Frank Sinatra föddes i Hoboken som vi har nedanför oss och bla bla bla”.

Central Park är enormt mycket större i verkligheten än i något spel - men det hindrar inte att många referenser i dina spel faktiskt finns i verkligheten.
Central Park är enormt mycket större i verkligheten än i något spel – men det hindrar inte att många referenser i dina spel faktiskt finns i verkligheten.

Andra intressanta GTA-referenser, förutom de uppenbara vid exempelvis Star Junction/Times Square eller Broker Bridge/Brooklyn Bridge, är Middle Park som är en hyfsat bra, men mycket mindre, kopia av Central Park.

I södra delen hittar du en öppen fontänplats med närliggande trappa som bland annat leder till toaletter. Här vill jag minnas att man i spelet spöade några knarklangare och platsen finns i verkligheten med korvförsäljare och allt.

Faktum var att jag frågade en kille på mitt lokala GameStop på 5th Avenue vad han egentligen tyckte om Rockstars version och han var övervägande positiv:

”Jag är själv ryss, precis som Niko Bellic, men född i Brooklyn och det är ju där man börjar i GTA IV. När jag först satte mig ner med spelet kände jag bara – wow, det här känns verkligen som att glida runt hemmavid. De har dock misslyckats med accenterna, jag vet inte var de ryska rösterna kommer ifrån – men det är inte Ryssland, kan jag säga.”

Försynt påpekade jag att Niko snarare är serb eller någon annan form av ex-jugoslav, men killen vägrade ge med sig – ”Nej nej, Niko Bellic är ryss.”

Och även när det gäller ljud och röster är speltillverkare i dag mycket noga med autenticiteten. Själv kommer jag i nästa vecka att bege mig till Massive Entertainments ljudkillar för att prata lite om hur det går till men i en riktigt bra artikel berättar även killarna bakom Prototype, Radical Entertainment, om hur de gjorde för att få den rätta New York-känslan på ljudet i både vardags- och kaossituationer.

Och Radical har gjort ett bra jobb med Prototypes New York även rent visuellt. I och med att du springer på skyskrapor så får du ofta fina överblicksbilder av klassiska gator som Broadway och 42:a gatan. En detalj som är lite svårare att upptäcka i verkligheten är de vattenbehållare man förstör i hundratal för att förhindra smittspridningen; de finns faktiskt i verkligheten på i stort sett varje vanlig byggnad men kan bara ses om man ser de lägre byggnaderna från ovan.

Här finns ett av de hemliga tecken som Edward Carnby i Alone in the Dark upptäcker när han blundar. Av dessa syntes dock inte röken i verkligheten.
Här finns ett av de hemliga tecken som Edward Carnby i Alone in the Dark upptäcker när han blundar. Av dessa syntes dock inte röken i verkligheten.

I Central Park gömmer sig dessutom fler hemligheter. I Alone in the Dark: Inferno letar du upp ett gammalt slott som enbart benämns som Old Castle. I verkligheten heter denna byggnad Belvedere Castle och glädjande nog är spelets version nästan exakt verklighetens, till och med kopparbasilisken ovanför ingången är likadan.

Med kameran i högsta hugg begav jag mig in i det ganska trånga lilla slottets vrår och trappor och stoppades bara av att sista tornrummet, där hemligheten med slottet avslöjas, var spärrat med en ordentligt förseglad Keep Out-lucka. Slottets mystik förblev alltså bevarad för denna gång men jag var överlycklig ändå. Min flickvän som tåligt väntade utanför…not so much.

Man ska komma ihåg att de flesta sevärdheter från filmer och spel inte är utmärkta eftersom de dels är så många men också för att staden och folket heller inte vill dra till sig folksamlingar på obekväma ställen. Carrie Bradshaws (från Sex & The City) hus på Perry Street 66 är till exempel ett sådant ställe. En enkel kedja ber folk att inte ställa sig på trappan eller försöka gå in i huset, i övrigt inga som helt skyltar.

Om någon glömt när Red Dead Redemption släpps så påminner Rockstar dig. På en hel husvägg, typ.
Om någon glömt när Red Dead Redemption släpps så påminner Rockstar dig. På en hel husvägg, typ.

Ett bolag som dock inte ber om ursäkt eller gömmer sig i New York är Rockstar Games. På en parkeringsplats i korsningen Greene Street och Canal Street, inte långt från Chinatown, blickar en tom fasad ut över en gammal parkeringsplats.

Denna har Rockstar Games för vana att förvandla till ett jättelikt annonsutrymme för sina kommande spel. Hösten 2007, när jag sist besökte New York, pryddes fasadväggen av ett GTA IV-motiv och nu senast var det Red Dead Redemption som hamnade i rampljuset. Tidigare har de gjort ett tiotal andra målningar.

Men förutom att hysa spelreferenser är New York även en bra stad att hitta spel i. Det finns ett GameStop i vart och vartannat gathörn och eftersom PS3 och Nintendo DS är regionsfria så går det i de flesta fall utmärkt att införskaffa spel till dessa konsoler.

Ett någorlunda nytt spel pendlar mellan 40 och 55 dollar (cirka 300 respektive 430 kronor) plus några procent i skatt; jag inhandlade själv ett sprillans nytt Demon’s Souls för 40 dollar eftersom jag tidigare haft lite svårt att hitta den amerikanska versionen på nätet.

Butikerna har dock, precis som i Sverige, också livlig handel med begagnade spel och här kan du verkligen fynda. Riktigt gamla PS3-spel kan hamna under 10-dollarsstrecket och själv tyckte jag att Brütal Legend och The Saboteur för 18 dollar styck var två bra kap.

På Forbidden Planet finns det mesta i figurväg; Hulk, Blixten, Järnmannen - men vissa av dem kostar rätt rejält.
På Forbidden Planet finns det mesta i figurväg; Hulk, Blixten, Järnmannen – men vissa av dem kostar rätt rejält.

Allra bäst för en nörd i New York är nog ändå de många rollspels- och samlaraffärer som ligger utslängda lite varstans på Manhattan. På Broadway hittar du inte bara den överreklamerade restaurangkedjan Planet Hollywood utan även utmärkta affären Forbidden Planet.

Förutom rollspel, tecknarböcker, serieböcker och alla andra tänkbara nördböcker så finns här samlarfigurer hylla upp och hylla ner – allt från japansk manga och Marvel till film- och spelfigurer, det tar aldrig slut. Många är sällsynta och de flesta riktigt bra gjorda från både stora och små tillverkare och priserna varierar därefter.

Greetings. And welcome. I wanna play a game. En passande detalj bredvid fåtöljen i spelhörnan, no?
Greetings. And welcome. I wanna play a game. En passande detalj bredvid fåtöljen i spelhörnan, no?

Bästa köpet för egen del var en drygt 30 centimeter hög Saw-docka på trehjuling samt lite South Park-figurer till vänner och bekanta.

Forbidden Planet är bra men långt ifrån ensamt om att konkurrera med modern kultur för köpsugna nördar. Cosmic Comics på 23rd Street är en annan oas och Jim Hanley’s Universe på 34th Street ytterligare en.

Mest känd är kanske Midtown Comics som ligger mitt på Times Square men just därför brukar den också vara full med folk som lockas av skylten och som inte orkar leta runt bland andra, mindre gator.

Svårare att överblicka, men värt ett besök, är också marknaderna runt Chinatown och Little Italy. Längs Lafayette Street hittade jag en liten affär med en hängiven äldre man som sålde klockor och annat kul. Där låg en Zelda-klocka av gammalt digitalt slag, nästan helt oanvänd, som jag kände mig nödgad att hjälpa honom bli av med; en given assessoar vid kommande spelfester eller andra tillställningar.

En Zeldaklocka från Lafayette Street och en ask minttabletter från Nintendo World Store är delar av bytet från New York denna gång.
En Zeldaklocka från Lafayette Street och en ask minttabletter från Nintendo World Store är delar av bytet från New York denna gång.

Men…givetvis är den stora juvelen bland spelaffärer i New York den tvåvåningslokal i Rockafeller Center som rymmer Nintendo World Store. Här hittar du hur mycket Nintendoprylar du vill – och som normalt inte kommer till Sverige. Dessutom märks det att Nintendo morskat till sig sedan sist; 2007 hittade jag inte jättemycket intressant jag ville ha med mig hem men denna gång var det en annan femma.

Här finns tröjor, mjukisdjur (varav K.K. Slider är klart koolast), skins, spelhjälpmedel, godis, samlarfigurer – och givetvis spel. Jag roffade åt mig ett paket ganska äckliga minttabletter i en underbar metallåda i form av en NES-handkontroll samt ett paket avtagbara klistermärken som är tänkta att fästa på väggen i form av old school Super Mario Bros-motiv. Måla en vägg ljusblå och smäll upp figurerna på väggen så har du en Super Mario-nivå som dekoration i lillens/lillans rum. Det är uppfostran det.

New York är givetvis mycket mer än spel och nörderi. Men USA är USA och New York får räknas som ett av planetens stora underhållningscentra och då är det naturligt att så mycket kul samlas just här och att staden gör så stort avtryck. Om du ännu inte varit i USA eller New York är det definitivt att tänka på. Tänk också på att ta med bra promenadskor och en resväska med gott om plats. Jag har 4 par skor, 8 par tröjor, 3 huvtröjor, 3 kepsar och en massa annat krafs med mig hem som kan vittna om att detta faktum är sant.

Har du varit i New York? Vad skulle du tipsa om?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *