Eurogamers topplista – samarbete i lokalt tvåspelarläge


 

av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se söndagen den 29 maj 2011

I ”Eurogamers Topplista” rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Denna gång handlar det om de roligaste spellägena där två lokala spelare kan samarbeta.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt något? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

Att spela ensam i kampanjläge kan vara kul och att spela online mot både vänner och främlingar har naturligtvis sin inbyggda och obegränsade charm.

Men att två stycken samarbetar i samma spel och på samma soffa är en spelform som var vanlig förr och har så sakteliga börjat återkomma på senare år. Redaktionen på Eurogamer.se har försökt lista de åtta roligaste lokala tvåspelarlägena där vi samarbetar för att nå ett gemensamt mål.

 

De åtta roligaste lokala samarbetsspelen för två spelare, plats 8-5

 

8. Samtliga LEGO-spel

I LEGO Indiana Jones 2 införde Traveller's Tale en dynamiskt delad skärm; ni spelar på samma skärm när ni är nära men på olika när ni delat på er.
I LEGO Indiana Jones 2 införde Traveller’s Tale en dynamiskt delad skärm; ni spelar på samma skärm när ni är nära men på olika när ni delat på er.

Det är kanske fusk att börja listan så här; men det är hyfsat svårt att välja ut ett LEGO-spel från ett annat när det kommer till nöjet för två spelare i soffan – företrädesvis en vuxen och ett barn. Det finns nytillkomna detaljer i var och en av versionerna som successivt gjort att LEGO-spelen för de flesta är just ett tvåspelarnöje för familjen.

Även om vi kanske börjar bli trötta på dem kan vi inte förneka att de har en given plats i de flesta spelande barnfamiljers samling – och därför gör vi direkt ett undantag från kravet att det ska handla om en enda titel.

 

7. Wizard of Wor

2_tvåspelarspelWizard of what? Wizard of Wor; om du är över trettio år gammal och hade en Commodore 64 när du var ung vet du nog vad det här är. Annars kan du läsa på lite i Retrokanonen som avhandlade just detta spel som faktiskt skapades redan år 1980.

Wizard of Wor är något så annorlunda som en tidig shooter och det intressanta var att vikten av samarbete inte uttryckligen klargjordes för spelarna. Det gav poäng att skjuta monster men du fick en hel del poäng av att ”oavsiktligen” sätta en kula i nacken på din medspelare också.

 

6. Baldur’s Gate: Dark Alliance

- Shit, vad jobbigt det är att möta allt det här ensam. Den som ändå hade en vän.
– Shit, vad jobbigt det är att möta allt det här ensam. Den som ändå hade en vän.

Baldur’s Gate: Dark Alliance, som släpptes förra generationen, är ett actionrollspel som fungerar ungefär som ett långsamt Diablo i vilket du hugger dig fram och samlar prylar med en kompis. En tid därefter kom nästa spel från samma utvecklare, Snowblind Studios Champions of Norrath, där upp till fyra personer kunde delta.

Genren som kanske fick sitt stora uppsving med just Diablo fick dock inget stort gensvar under denna konsolgeneration. Untold Legends: Dark Kingdom släpptes vid PS3-releasen men floppade hårt. Och nu verkar såna spel bara släppas via onlinebutikerna, som veckoaktuella Dungeons & Dragons: Daggerdale.

 

5. LittleBigPlanet

4_tvåspelarspelLittleBigPlanet från Media Molecule slog ner som en smärre bomb till PS3 under 2008. Miljoner banor har skapats – de flesta urkassa, men en del riktigt bra – och många är vi som satt oss ner för att njuta av den lilla planetens märkliga tygvärldar tillsammans med sin egen Sackboy – både tillsammans med främlingar online, men framförallt med polare i soffan.

Det faktum att LBP inte har några direkta gränser är också dess nackdel. Det tar tid att bli duktig på att skapa lika intressanta banor som utvecklarna själva och det ges inga direkt incitament till de många nedlagda timmarna mer än ens egen målmedvetenhet. Men tvåspelarläget (och för den delen flerspelarlägena) är svårslagbart, även om ni bara håller er till grundberättelsen.

4. Bubble Bobble

Bub och Bob måste rädda sina tjejer från monster. Vad alla inte vet är att spelet har olika slut beroende på hur du spelat.
Bub och Bob måste rädda sina tjejer från monster. Vad alla inte vet är att spelet har olika slut beroende på hur du spelat.

Vissa spel vill man inte spela själv. Bubble Bobble är ju från början ett arkadoriginal från Taito som portats till i stort sett alla maskiner som finns. Drakarna Bub och Bob (egentligen två förtrollade pojkar) måste kämpa sig igenom hundra nivåer och ha ihjäl alla märkliga fiender på vägen genom att först fånga dem i den typ av bubblor hjälteamfibierna kan spotta ur sig – och därefter spräcka varje bubbla innan den uppretade fienden slår sig lös.

Det fina med tvåspelarläget är att drakarnas bubblor håller att hoppa på och har dessutom lite svikt så att en medspelare kan nå platser som annars är otillgängliga. Bubble Bobble är på gränsen till ospelbart ensam – men en fantastisk resa tillsammans med en vän.

 

3. Borderlands

Humor, action och en massa vapen - det räcker inte för att två spelare ska ha kul. Därför adderade Gearbox både rörelsemässig och taktisk frihet.
Humor, action och en massa vapen – det räcker inte för att två spelare ska ha kul. Därför adderade Gearbox både rörelsemässig och taktisk frihet.

Man kan föredra Gears of War 1 eller 2. Eller Resistance-serien. Eller Halo-serien. Eller det uppenbara tvåspelarflörten Army of Two. Eller någon annan skjutare med lokalt tvåspelarläge med delad skärm – ändå tycker vi att Borderlands sticker ut ur mängden med sitt tydliga fokus på både två spelare och enormt fria upplägg med öppen värld och otroligt mycket att skjuta på och bli skjuten på av.

Utvecklarna i Gearbox, som snart släpper Duke Nukem Forever, kallade spelet ett FPSRPG – något som kanske mer är på skämt än allvar. Fantastiskt roligt för två spelare är det iallafall.

 

2.Valfritt EA-sportspel

Trots riktigt bra samarbetslägen spelar väldigt många nästan alltid EA:s sportspel mot varandra. Det finns dock mycket att upptäcka i känslan att vinna och förlora tillsammans.
Trots riktigt bra samarbetslägen spelar väldigt många nästan alltid EA:s sportspel mot varandra. Det finns dock mycket att upptäcka i känslan att vinna och förlora tillsammans.

Nu är vi fuskiga igen – men sportspel har sin eviga plats på tvåspelarspelens prispall; vi har bara enormt svårt att plocka ut vilket som är bäst. Och vilket spel som faktiskt är roligast att samarbeta i – och inte bara köra mot varandra.

I Sverige är förmodligen FIFA-serien och NHL-serien som är både populärast och mest kända – men det finns om bekant även ett gäng andra spelserier inom varumärket. Att spela med varandra, hellre än mot varandra, har blivit vanligare med åren och fler funktioner och detaljer har lagts in i till exempel fotbolls- och hockeyspelen för att just premiera samarbete.

I min värld är det både roligare och svårare att samarbeta i sportspel eftersom det kräver både uppmuntran och lite kritik av varann. Vilket ju sport egentligen går ut på.

 

1. New Super Mario Bros. Wii

Fyra spelare blir faktiskt lätt rörigt - men för två spelare är New Super Mario Bros. Wii helt outstanding.
Fyra spelare blir faktiskt lätt rörigt – men för två spelare är New Super Mario Bros. Wii helt outstanding.

Visst är det svårt att sparka Mario från tronen i ganska många sammanhang? Men faktum är att många av oss fastnat i den otroliga charm New Super Mario Bros. Wii ger den som har två handkontroller och vän över att spela med.

Förutom det uppenbart roliga i att spela flera personer samtidigt på en Super Mario-bana innehåller två- eller flerspelarmomentet så väldigt mycket mer i termer av det samarbete som även Wizard of Wor ovan bjöd på.

Det går nämligen att stjälpa din tilltänkta samarbetspartner på vägen och det ges väldigt många tillfällen i spelet då detta till och med gynnar dig – och det därmed är svårt att låta bli. Stort nöje för alla åldrar, hur taffligt det än låter att säga så.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *