Om Spelpappan


Spelpappan_345x345_transparentHALLÅ! Jag heter Jimmy Wilhelmsson. I oktober 2010 fick jag och min fru en son vid namn Alvar, och det utlöste en kraftig nostalgisk reaktion i mig. Månaderna innan han föddes startade jag Spelpappan.se som en kanal för att skriva om de retrospel och retroprylar jag själv älskade som barn.

Resultatet blev att jag började bygga, samla, studera och skriva om böcker, spel, filmer, leksaker och trender som gällde på 70-, 80- och 90-talet. Och ganska snart märkte jag att det finns andra därute som gillar att läsa som sådana saker.

Jimmy Wilhelmsson författer till boken Generation 64.
Jimmy Wilhelmsson (Foto: Lars Jansson)

Jag började också fundera på hur min egen son kommer att se på spel och andra saker när han växer upp, och kommer förmodligen i takt med att han växer upp engagera mig allt mer i detta.

Men framförallt skriver jag på Spelpappan om de saker jag själv vill läsa om – och hoppas att det finns fler därute som älskar samma saker.

Hösten 2014 gav jag ut en kaffebordsbok som heter Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är som handlar om den generation unga svenskar som på 1980-talet växte upp med hemdatorn Commodore 64 och lät den påverka och förändra deras liv, mitt i en värld av oförstående vuxna. Tanken var att försöka beskriva den atmosfär av pionjärskap som dominerade den begynnande datorkultur som fick sitt fäste i början av 1980-talet och som exploderade med introduktionen av internet.

Generation 64 följdes upp av fler böcker – och i dag är det författarskapet av grävande och nördig faktalitteratur jag lägger ganska stor del av min arbetstid på. Numera är jag även medgrundare av bokförlaget Fandrake som specialiserar sig på grafiska referensböcker för nördar av olika slag. Mer om mina böcker och Fandrake kan du läsa här.

Gör

Arbetar som författare, skribent, storyteller, kommunikatör och produktutvecklare. Driver även ett förlag tillsammans med Orvar Säfström som heter Fandrake.

Spelar

PC, PlayStation 4, PlayStation 3, Nintendo Switch, Nintendo Wii, Nintendo GameCube, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PS Vita – men även en hel del Commodore 64, Amiga 500, NES, SNES och Game & Watch.

E-post

jimmy@spelpappan.se

Twitter

http://twitter.com/Spelpappan

Facebook

http://www.facebook.com/spelpappan

YouTube

http://www.youtube.com/spelpappan

Instagram

https://instagram.com/spelpappan/