Ser Nintendos framtid mörk ut?


av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se lördagen den 15 maj 2010

Nintendos inte helt okände VD heter Saturo Iwata. Efter några år av enorma framgångar med både spel och konsoler borde han vara glad, men han verkar se mörkret längre fram i deras så annars ljusa tunnel. Och VD:ar brukar ändå vara de som kan klistra på leenden på beställning.

I samma veva uttalar sig den pratglade branschanalytikern Michael Pachter om att Nintendo 3DS är det enda som ser intressant ut från Nintendos mässhörna – och att Nintendo i det långa loppet ser dåligt ut. Tappar Nintendo greppet eller tar man bara nya tag?

Iwata erkände under en presskonferens för några dagar sedan att försäljningen av Wii har stagnerat. Vidare ansåg han att de inte riktigt lyckats med att kontinuerligt släppa högkvalitativa titlar eller sätta standarden för ”nästa stora grej” eller The Next Thing, som han själv uttryckte det. Prissänkningen hjälpte lite grann men det kommer att bli svårt att nå målen, erkände han.

Men vilka mål, sen – 26 miljoner burkar ville de sälja under sitt fiskalår 2009, en siffra som nu sänkts till 20 miljoner. Xbox 360 som ligger på andra plats nådde just 40-miljonersstrecket. Det står klart att Nintendo efter de magra åren med Gamecube har enorma krav både på sig själva och på marknaden. Men Iwata vet att det långsiktiga framgångsreceptet består inte av att sälja vad de erbjuder just i dag – utan att veta vad vi spelare vill ha om några år. Och det är här Pachter ser problem.

”Det beror på hur bra 3DS är, för jag tror inte att Nintendo har något annat. Inte för att de riskerar att hamna på tredje plats, men de riskerar att inte längre dominera marknaden, och jag tror verkligen att Sonys Move är samma sak som Wii HD. Jag tror verkligen det. Mitt citat är att jag har sagt till alla att Wii HD släpps i år, men den enda skillnaden är att det står PS3 på förpackningen. PS3 är Wii HD”, citeras han i Nintendoeverything när han ombads kommentera årets E3.

För att behålla ett starkt grepp måste man ibland byta grepp för att inte få kramp. Nintendo bör snart göra detta byte. Jag tror förvisso inte att Iwata står handfallen inför uppgiften – men jag hoppas heller inte att 3DS är allt de lutar sig emot. 5 miljoner 3DS beräknar en annan analytiker att de kommer att kränga innan mars 2011 är över.

Vi får väl se. Men viktigast för oss spelare är att spelandet tas vidare till nya oanade höjder. Och jag är tveksam till att stereoskopisk 3D är svaret på våra böner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *