Spelar du medan du pluggar?


av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se torsdagen den 6 maj 2010

På bussen mellan Malmö och Lund kunde jag inte låta bli att lyssna på en konversation mellan två lundastudenter, en kille och en tjej. Efter att ha beklagat sig över att han inte hade en PS3:a hemma att spela Final Fantasy XIII på (som låg liggandes i hyllan), förklarade killen att han inför stora juristtentan (förvaltningsrätt, om jag inte hörde fel) varvade två timmars pluggande med en timmes Fire Emblem på sin GameCube. Är detta vanligt? Inte Fire Emblem då, utan att varva plugg med tv-spel?

Jag minns min egen studietid – och juridikstudierna i synnerhet. Det blev bara en termin men förvaltningsrättstentan fixades med gott betyg och i pauserna mellan studietimmarna satt jag och slet med en annan minst lika krävande uppgift, nämligen Lucasarts Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Förvisso hade jag Internet (Google fanns inte, däremot aftonbladet.se), men spelgenomgångar eller walkthroughs var inte lika vanliga eller uttömmande på den tiden. Det tog mig faktiskt hela terminen att slutföra spelet.

Är då detta en vanlig företeelse – att varva tv-spel med plugg? Är det kanske nyttigt för den pluggande – eller rentav skadligt? Och spelar det någon roll vilken genre man spelar? Svaret är att vi inte vet – mest därför att undersökningar kring tv-spel mest handlar om våld och beroende. Det finns mängder av granskningar kring böckers positiva inverkan på människors kreativitet och fantasi, men när det gäller tv-spelen, som verkligen har förmåga att påverka inlevelsen, fokuserar forskningen på det negativa. Personligen tror jag att alla former av pluggpauser med saker man tycker är roligt är bra för studierna, så länge man fortfarande är nykter och utvilad efteråt. Men vi vet inte, och därför frågar jag er: varvar du plugg med spel?

Nintendo tjatar ofta om att ta en 15-minuters paus varje timme man spelar tv-spel – och egentligen gäller samma för pluggande. Det spel som går att köra 5-15 minuter i taget borde därför tjäna alldeles utmärkt som paus mellan studietimmarna. 45 minuters plugg, 5 minuters luft och bensträckare plus 10-15 minuters tv-spel – och du fixar vilken tenta som helst.

Om det inte funkar och du inte blir jurist – hav förtröstan; juristlivet i Phoenix Wright: Ace Attorney är ändå mångdubbelt roligare än det nånsin blir i verkligheten.

Varvar du pluggandet med tv-spel?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *