Eurogamers Topplista – osympatiska hjältar


av Jimmy Wilhelmsson (arkivlänk)
Publicerad på Eurogamer.se lördagen den 7 maj 2011

I ”Eurogamers Topplista” rangordnar vi på Eurogamer.se något vi anser vara det bästa eller värsta inom spelvärlden utifrån ett givet ämne.

Denna gång handlar det om spelhjältar vi tycker är direkt otrevliga.

Håller du med? Vet vi inte vad vi pratar om? Har vi helt fräckt glömt någon? Skäll, gnäll eller ös beröm och hjälp oss skapa världens mest korrekta topplistor.

I spelens värld är hjälten och huvudpersonen ofta en snygg och trevlig kille eller tjej som behandlats orättvist av en eller flera bossar och förtjänar upprättelse. Men det är inte alltid så.

Vissa spelhjältar är faktiskt riktiga taskmörtar, antingen ovetandes eller på pin kiv. Redaktionen på Eurogamer.se har försökt lista de åtta mest osympatiska hjältar vi gestaltat i ett spel.

 

De 8 mest osympatiska hjältarna, plats 8-5

 

8. Duke Nukem

8_osympatiska_hjältarFå saker är så 90-tal som Duke Nukem från PC-klassikern Duke Nukem 3D. Som en slags muskelsvälld och pastischartad Arnold-kopia levererar han ständigt kvinno- och alienförnedrande kommentarer och inte bara hotar att slita huvudet av en boss och bygga nalle i hans hals – utan verkligen också gör det.

Duke fajtas mot aliens för att de stjäl mänsklighetens kvinnor; i Dukes värld tolkas mänskligheten bokstavligt som just män. Och deras kvinnor har blivit stulna. Rösten har sedan 1995 lånats av sångaren och skådespelaren Jon St. John, vilken sedan dess varit en viktig del av hans skitstövlighet.

 

7. Lara Croft

7_osympatiska_hjältarFröken Croft är faktiskt den enda kvinna som kvalat in på skitstövellistan. Måhända kan det bero på att tjejer i spel rent generellt har renare mjöl i påsen och slåss för bättre saker? Det må vara hänt; men Lara Croft slåss oftast bara för sig själv. Serien igenom har vi med gråten i halsen ihjäl alla tänkbara djur hon stöter på, oavsett om de är utrotningshotade eller inte.

I Tomb Raider: Legend visar hon prov på sin sunkiga moral när hon stöter på andra skattjägare i Borneos djungler och hälsar hallå till första vaktposteringen med en kula i nacken. Att hon är jagad resten av spelet känns kanske rätt förståeligt?

 

6. Alex Mercer

6_osympatiska_hjältarDet är synd om Alex Mercer. Han kallas mördare, monster och terrorist av folket som jagar honom. För att bevisa sin sak ser han till att också vara alla tre samtidigt i spelet Prototype.

I takt med att hans galna krafter växer gör han slarvsylta av allt fler oskyldiga New York-bor med sina tusen sylvassa tentakler eller helt sonika plöjer ner dem i den stridsvagn han ibland snappar upp och som är helt omöjlig att finlira med. Men visst, det är synd om Alex Mercer; han har haft en jobbig barndom med gener som gör lite som de vill.

 

5. Niko Bellic

5_osympatiska_hjältarNiko Bellic är listans slamkrypare. En del menar nämligen att det faktiskt går att spela honom både snäll och omtänksam. Men trots att damerna i GTAIV ofta förvånat beskriver honom som både belevad och rentav trevlig är det tydligt i de situationer där han hamnar under lite press att stresströskeln är låg och nävarna lätt tar vid.

Den distans Bellic tycks tro sig ha gentemot ”den onda världen” är ganska genomskinlig när uppdragen väl ska genomföras och oskyldiga allt som oftast stryker med till höger och vänster. För att inte tala om hur livsfarlig han är bakom ratten.

4. James Earl Cash

4_osympatiska_hjältarJames Earl Cash från Manhunt vet vi egentligen inte så mycket om – annat än att han satt inspärrad i fängelse inväntandes dödsstraff. Cash undkommer såklart sin avrättning och hans räddare ger honom direktiv att avrätta gangsters.

Då han visar förvånansvärda färdigheter i detta – oavsett om det sker med trasiga glasbitar, basebollträn eller plastpåsar – men inte visar ett uns av medkänsla eller en antydan till ett samvete orsakade Manhunt en rejäl kontrovers när det släpptes. Med all rätt, kan man tycka.

 

3. Naughty Bear

3_osympatiska_hjältarDe flesta kan historien om Naughty Bear – nallen som inte blir inbjuden till födelsedagskalas. Han dyker dock upp ändå men blir utskrattad av de andra töntbjörnarna. I äkta Columbine-stil tar då han hämnd på invånarna på Perfection Island genom att lemlästa, hacka sönder, slakta och på olika sätt massakrera dem.

Förmodligen uppvisar Naughty Nalle alla tecken på psykopati vetenskapen i dag känner till och inte heller verkar övriga invånare bli visare och behandla honom trevligare – de sinnessjuka utbrotten till trots.

 

2. Wario

2_osympatiska_hjältarWario är ingen vanlig protagonist i spelvärlden eftersom han faktiskt först skapades för att vara motståndare och elaking. Första gången han dök upp och presenterade sig som slutboss var i Super Mario Land 2: 6 Golden Coins till Game Boy.

Men även om vi numera kan spela som Wario i allehanda spel – och trots att han faktiskt är huvudperson i spelserier som Wario Land och WarioWare – så är det med viss avsmak vi betraktar oss själva fisandes, grymtandes och elakt flinandes medan vi förmodligen girigt roffar åt oss guld eller annat materialistiskt.

 

1. Kratos

1_osympatiska_hjältarAtt påstå att Kratos i God of War skulle ägna sig åt extremt våld är att kraftigt underdriva. Denne man, sprungen ur en våldsam barndom och turbulent uppväxt i krigets tecken, säger sig få upp ögonen för sin egen onödiga grymhet i seriens första del. Det hindrar dock inte honom från att fortsätta röja undan varje hinder i sin väg för att uppnå det mål som är viktigt för just honom.

Som den gnällspik han egentligen är innerst inne överväger han dessutom att begå självmord för att gudarna inte behagar behandla honom exakt på det guldkantade sätt han vill.

Egentligen är Spöket från Sparta en riktig syltrygg – men tyvärr är ju spelen så himla bra att vi ändå förlåter honom till slut och vrålar med i de våldsamma dumheterna – Areeeeeeeeess!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *