Bli bra på bordshockey på 30 minuter


Bordshockey är inte direkt en träningssport, åtminstone inte för de flesta av oss. Men ska färdigheterna bli bättre bör man spela mer än bara den enda gång om året det råkar vara turnering med polarna (eller barnen), därför lönar det sig att nån vecka tidigare nöta in lite grejer.

Men var ska man börja?
Och hur blir man snabbt bättre på bordshockey?

Jag är själv ingen direkt klippa men har en del finter och luriga ess i rockärmen att dra fram och bjuder gärna med mig av dem; även om det råkar läsas av mina kommande konkurrenter i Det Riktiga Hockey-VM.

Släpp målvakten

I riktig ishockey gäller det att släppa sargen om du ska komma någonstans. I bordshockey gäller det att släppa målvakten. Du har inte skuggan av en chans att få till något som helst fartfyllt anfallsspel om du ständigt står med vänsternäven ihärdigt kramandes din målis. Dessutom kräver många finter (se nedan) två lediga händer.

Grundregeln är ganska enkel; släpp målvakten när du har puck och hitta honom igen när du försvarar dig. När du blir bättre kan det vara läge att fortsätta släppa målvakten i ett så kallat aggressivt försvarsspel eftersom två utespelare ofta effektivt stänger av många passningsvägar och du har möjlighet att bryta puck redan i anfallszon, vilket är bra eftersom motståndaren då oftast inte håller i sin målvakt.

Hitta alla spakar och spelare

I en turnering där alla är mer eller mindre amatörer görs upp till en tredjedel av alla mål i ett läge där ingen har kontroll över pucken. Lösa puckar tas oftast om hand av den som är snabbast på rätt spak. Är du alltid sist på spaken har du mindre puck. Har du mindre puck får du färre chanser, och så vidare.

Spakträning är den enklaste att träna; släng ut en puck och lär dig passa samtliga spelare med samtliga spelare – alltså spela bara runt pucken och lär dig hitta varje spelare. En del spelare är svåra att nå från vissa positioner men snabbhet bland spakarna och säkerhet i passarna är grunden till bra spel.

Lär dig skyffeln och en annan fint

Men även om lösa puckar ofta kan förvandlas till målchanser är det ändå rekommenderat att du lär dig åtminstone två finter; skyffeln och en till. Anledningen till att du bör lära dig skyffeln är att den är så pass lätt att lära sig och effektiv i tajta matcher.

Omvänd skyffel heter centrifug och är mycket svårare. Lämpliga nybörjarfinter att kombinera med skyffeln är till exempel bulldozer, centrifugen, velodrom eller kanske en centerfint. Finter lär man sig genom att nöta det ett gäng gånger, tills man tycker att den sitter. Spela återigen lite fritt mellan spelarna för att mjuka upp ögon, skalle och fingrar – och nöt sen igen.

Gör du detta i bara 30 minuter lovar jag att du blir ett snäpp bättre. Lycka till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *