Skön retromusik: Spy Hunter (1983)


I The Simpsons-avsnittet ”Dancing Homer” utbrister maskotlegenden The Goofball att Henry Mancini är maskotens bäste vän och refererar framförallt till stycket Baby Elephant Walk.

Men sanningen är att ingen kommer undan Henry Mancini; mannen har skrivit så mycket filmmusik att det går att räkna klassiker på alla tio fingrar utan att behöva staka sig. Och faktiskt har även Mancini dykt upp i spel.

Spy Hunter är ett arkadspel som bland annat portades till Commodore 64 år 1983. Förutom att själva spelet faktiskt är ett helt ok bilspel med krockrelaterade inslag är det kanske framförallt för musiken det blivit så ihågkommet bland retroälskare.

Temasången till Spy Hunter, konstruerat av George Gomez, är ingen mindre än Peter Gunn från 50-talsdeckarserien med samma namn – och som också fick en revival år 1980 genom filmen The Blues Brothers. Mancini har även legat bakom temamusiken till ett antal Rosa Pantern-filmer, Breakfast at Tiffany’s (Moon River), Love Story och mycket annat.

[slideshow_deploy id=’10656′]

Från början skulle egentligen Spy Hunter använda sig av Monty Normans James Bond-tema men eftersom man aldrig lyckades få rättigheterna tvingades distributören Midway byta musik; tidiga versioner av spelet sägs dock fortfarande innehålla Bond-temat.

Spy Hunter är ett bilspel sett ovanifrån och ditt mål är att helt enkelt ta dig så långt som möjligt. Fiendeagenter i andra bilar försöker skjuta eller preja dig, inte sällan med otrevligheter som knivar i navkapslarna och andra tricks. Då och då hämtar en lastbil upp dig och låter dig uppgradera dina vapen, vilkets såklart kändes väldigt agentish.

Varsågod – Spy Hunter till C64 från 1983

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *