Skön retromusik: Tropical Fever (1984)

5 december, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

En del spel har vissa aldrig hört talas om. Andra tyckte att de utgjorde en viktig del av barndomen. Tropical Fever till Commodore 64 är ett sådant spel som väldigt få spelat eller åtminstone kommer ihåg.

Kanske förtjänar spelet heller inte att minnas – men intromusiken gör det definitivt. För att inte tala om alla mellanspel och trudelutter.

Ganska lite är känt om upphovsmännen till denna lilla utmärkta blandning av pussel- och plattformsspel men gruppen eller personen kallar sig iallafall Headbanger – vilket är ett rätt coolt namn.

Hittar tyvärr inga andra referenser till spel som denna utvecklare skulle ha gjort så de förblir lite av ett mysterium. Klart är att de inte har något att göra med spelet Harvey Headbanger som dök upp till plattformen år 1986.



ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.



Det vi vet är att musiken är gjord av David Dunn och till skillnad från de flesta andra stycken från denna tid på C64 så låter den faktiskt som intromusik som skulle kunna passa vilket barnprogram som helst om man tänker sig lite gitarr och flöjt istället för SID-chipet.

Dunn är ingen gigant inom branschen men har faktiskt gjort en och annan låt här och där, bland annat till C64-versionerna av Elite,Nonterraqueousoch Daley Thompson’s: Decathlon. Som så ofta är fallet med C64-musiker så har också Dunn haft en brokig resa inom underhållningsbranschen. Minns ni det gamla fajterliret Oni? Där hjälpte han till att både skriva manus och göra lite nivåer.

Oni utvecklades av Bungie West som var en division inom Bungie, utvecklingsstudion som i dag är mest känd för Halo-serien – och mycket riktigt har Dunn arbetat med det grafiska i både Halo 1 och 2. Mellan sin C64-karriär och Bungie sägs David Dunn även ha arbetat på en arkitektbyrå.

Tropical Fever är förutom intromusiken fullt av små roliga trudelutter som spelas när en bana klaras av, en av dem hör du i slutet av videon nedan. Spel innehåller för lite av sådan musikglädje i dag.

Varsågod – Tropical Fever till C64 från 1984

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan




Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.




Kommentera