Skön retromusik: Asterix and the Magic Cauldron (1986)

9 januari, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Asterix-fans har fått se många halvdåliga spel komma och gå. Och även om C64-versionen av Asterix and the Magic Cauldron är sjukt svår och dessutom innehåller en liten bugg som gör det svårt att klara – så hänger det ändå kvar bland halvklassikerna, kanske på grund av sin musik.

Kompositören heter Neil Brennan och utvecklarhuset är Melbourne Studios.

Australiensiska spel hör kanske inte till vanligheterna längre men Melbourne Studios kommer ju, som namnet såklart antyder, just därifrån. Brennan gjorde musik även till en handfull andra spel från samma gäng, däribland stämningsfulla Fist II (inget snuskigt alls, en uppföljare till Exploding Fist) och Castle of Terror.

Mig veterligen är trudelutterna i spelet inte hämtade från någon tv-serie eller liknande, även om man kanske skulle kunna tro det. Däremot är några stycken hämtade från klassiska melodier, vilket var vanligt vid den här tiden. Det ser vi även i många andra spel, ett exempel är Head over Heels som jag också skrivit om.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Skönaste melodin är helt klart den korta men störttuffa slinga som spelas när du blivit tillfångatagen och sätts i fängelsehåla i väntan på din fajt med gladiatorn (se cirka 1:50 in i videon längst ner). Stycket är komponerat av Antonín Dvořák och heter Slaviska danser no. 7.

I videon nedan är det jag som spelar för att få höra lite olika melodier; jag lovar att jag egentligen kan bättre :)

Varsågod – Asterix and the Magic Cauldron till C64 från 1986

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera