Spelpappan recenserar På Spåret (boken, alltså)


Som jag tidigare nämnt någonstans fick jag frågeboken På Spåret: 2 500 frågor till hemmakupén i Fars dag-present. Jag tänkte att det nu kunde vara på sin plats för en liten recension av densamma.

Efter att ha småspelat lite hemmavid testkörde vi den rejält under julaftonskvällen då jag och familjen spelade i timmar och gav den en riktig genomkörare.

Vill du ha en riktigt kort analys? Då kommer den här:

Det dåliga: Boken har ganska lite med På Spåret att göra.

Det bra: Boken ger dig en snabb och enkel frågesport för en eller flera spelare helt utan behov av penna eller annan kringutrustning.

Som du säkert sett, om du fingrat på På Spåret-boken eller sett en bild på webben, sitter det en liten mackapär i nedre högra hörnet de kallar spelmodulen. Tanken är att denna ska slumpa ut nummer på frågor du sedan ska slå upp och läsa. Efter frågan ges fyra svarsalternativ och du trycker på det alternativ i spelmodulen du tror är rätt och får sedan reda på om det var rätt eller fel – och i det senare fallet får du även veta rätt svar.

[slideshow_deploy id=’11648′]

Rent spontant kan man tycka att en sådan spelmodul känns som en krånglig lösning när man ändå måste leta upp frågorna i boken men faktum är att det är ganska trevligt att bläddra lite, förbereda svaranden vilken kategori det handlar om, kolla lite på bilderna och sedan läsa upp själva frågan.

Fördelen med en spelmodul blir tydlig på två sätt. När du spelar ensam är det lättare eftersom du slipper råka se rätt svar när du läser frågan och du slipper även bläddra fram det varje gång (även om alla rätta svar hittas längst bak i boken om du skulle få slut på batterier). Om ni spelar i lag är det ganska skönt att slippa hålla reda på ställningen eftersom spelmodulen räknar åt er. Det man kanske skulle vilja är att man kan ställa in hur många poäng som behövs för vinst så att vinnaren automatisk koras med en liten truddelutt, eller nåt.

Ett minus är att spelmodulens slumptalsgenerator fick fram samma fråga några gånger under de timmar vi spelade, vilket jag inte tycker känns riktigt ok när det ändå finns 2.500 frågor att skopa från. Jag kan inte säga vilken statistisk chans det är att samma fråga kommer upp när man läser upp 60-80 frågor men tre, fyra gånger känns för ofta. Lyckligtvis hände det båda lagen ungefär lika många gånger.

Tyvärr kan bara två lag eller spelare vara med och det hela går (åtminstone var det så vi spelade) till på det  viset att ni läser varannan fråga för varann och svarar därefter. Vinstkriterierna får ni komma överens om från början; kanske vill ni som vi att man måste vinna med två poäng.

Som ni förstår efter var jag har räknat upp har boken På Spåret väldigt lite med frågeprogrammet i tv att göra. Det man gör är att läsa frågor för varandra och man är alltså aldrig på väg någonstans eller använder sig av några annan spelmekanik som ingår i Luuks och Lindströms variant.

Det här är en trevlig frågesport men den som förväntar sig en slags version av tv-programmet blir besviken. Jag gillar i och för sig På Spåret på tv men enkelheten och snabbheten vad gäller frågesportsutövandet i boken På Spåret gör att den ändå är helt ok – och förströdde oss i flera timmar genom julaftonsnatten.

 

Titel: På spåret: 2 500 frågor till hemmakupén
Författare: Lena Lind Brynstedt
Förlag: Max Ström
ISBN: 9789171261885
Antal sidor: 304
Cirkapris: 200 kronor

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *