Skön Retromusik: Fire & Ice (A500, 1992)


Förr var det vanligt att hjältarna i spel var hämtade från djurriket, ofta för att marknadsmässigt utmana tv-spelsgiganter som Sonic the Hedgehog, Fox McCloud och Donkey Kong.

Minns du till exempel ankorna Bin och Pin i Dynamite Düx? Eller kanske rymdmyran Zool i spelet med samma namn? Då är chansen stor att du även minns Cool Coyote i Fire & Ice från 1992.

Commodore-plattformarna drogs med problemet att inte ha en riktig spelhjälte att hänga upp berättelser kring, som till exempel Sonic och figurerna ovan. Det är en marknadstanke som gäller även i dag; det krävs en ganska bred satsning för att få ett helt nytt IP att sälja över miljonen, vilket är ett magisk gräns för ett nytt normalstort spel. Då anses det vara betydligt lättare att satsa på säkra kort, som till exempel en uppföljare till ett Sonic-spel – eller varför inte för den delen en simpel remake?

Amiga-utvecklarna slet alltså med att skapa nästa coola djur till plattformen, men de allra flesta slutresultat hamnade någonstans kring träffsäkra Simpson-karaktären Poochie, alltså överarbetad och utstuderad.

[slideshow_deploy id=’10605′]

Varken Cool Coyote eller spelet Fire & Ice har väl överlevt särskilt väl bland retrospelarna men jag minns att den chipinspirerade intromusiken faktiskt var riktigt bra och medryckande.

Musiken till Fire & Ice har gjorts av en britt vid namn Jason Page. Även om han kanske inte är helt känd så är flera av titlarna han arbetat på för Renegade och Virgin Games desto kändare. Bland dem hittar vi äventyrsspelet Flight of the Amazon Queen, Super Off Road och Sensible Soccer. Kanske inga titlar som är världskända för just musiken, men ändå.

Page började ursprungligen sin karriär som C64-musiker på Graftgold. Han tog över jobbet som chefsmusiker från grundaren Steve Turner och kopplingen till Virgin/Renegade kommer från att bolaget helt enkelt behövde nya kundallianser när de fick finansiella problem efter att de inte längre utvecklade spel åt Microsoft, som dittills varit en stor kund.

I dag arbetar Jason Page på europeiska Sony som senior ljudmanager.

Jag sticker i morgon till New York några dagar för lite välförtjänt vila och underhållning; ta väl hand om bloggen så länge :)

Varsågod – Fire & Ice till A500 från 1992

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *