Spelpappan recenserar Guinness rekordbok för spel


Puh, i helgen har jag ömsom varit rejält magsjuk och ömsom känt mig ganska pigg.

På Eurogamer publicerades iallafall min recension av Guinness World Records 2012: Gamer’s Edition som jag haft nöjet att läsa igenom under veckan som gått. Det är trevlig läsning, men jag tycker nog att det kunde vara fler rekord och mindre lull-lull om speltitlar och bolag.

Världsrekord brukar roa de flesta och spelbranschen borde lämpa sig särskilt väl för rekordboksskrivande eftersom det jämt handlar om poäng, tider och ren och skär uthållning.

Bokens omedelbara styrka är dels att den innehåller så mycket tilltalande information för den som älskar spel, både gamla och nya – men dels också det faktum att den kostar förhållandevis lite, en dryg hundralapp i de flesta nätbutiker.

Men det största problemet är faktiskt att väldigt mycket plats ägnas åt bolagen och deras titlar.

I sanningens namn är det bra mycket mer än en rekordbok; vissa kapitel ser ut som rena reklamannonser – och det styrks även statistiskt i det att boken innehåller 748 världsrekord men nämner hela 930 speltitlar

En hel del utrymme ägnas också åt märkliga saker som en helt onödig jämförelse mellan Xbox 360 och PS3, vilken ändå bara resulterar i att valet mellan de båda handlar om smak. Flera sidor ägnas också åt att redogöra för de 50 bästa spelsluten, enligt en undersökning de tydligen genomfört. Vilken slags rekord är det?

Hade ytan och flärden ersatts med ännu fler rekord hade åtminstone jag kunnat tänka mig att betala dubbelt så mycket för boken. Hur resten av marknaden hade reagerat vet jag inte, men med tanke på att de har 25 000 rekord i sin databas och bara drygt 700 av dem klarade sig till boken, så finns det mycket att ta av.

Läs hela recensionen på Eurogamer.se.

 

Titel: Guinness World Records 2012 Gamer’s Edition
Författare:
Förlag: Guinness World Records
ISBN: 9781904994756
Antal  sidor: 216
Cirkapris: 106 kronor

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *