Gamla spel som utvecklas vidare av fansen

17 juli, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

Den som ibland vill minnas sin barndoms spel kanske tror att de endast är ett minne blott. Tänk då en gång till, för om det finns tillräckligt många teknikkunniga entusiaster hittar fansen själva sätt att hålla en gammal speltitel vid liv.

Visste du till exempel att fotbollsspelet Microprose Soccer till Commodore 64 utkommer i en ”ny” version inför varje fotbolls-VM?

Fotbolls-EM tog slut för några veckor sedan och världens fotbollsälskare ser redan fram emot det VM-kval som inleds i höst.

En värld av Microprose Soccer-älskare ser därmed också fram emot den spelversion som förhoppningsvis får namnet 2014, eftersom italienska duon AEG Soft (bestående av Andy och Pippo) har för vana att trolla fram en version av Microprose Soccer som innehåller de lag som kvalat till VM samma år – och brukar dessutom skapa en ny introskärm föreställandes loggan från aktuellt VM.

Varför de började? Jag vet inte, men något säger mig att det hade att göra med att fotbolls-VM gick i just Italien under ursprungsåret 1990. Varför fotbolls-VM i Frankrike 1998 hoppades över kan jag inte heller svara på, men kanske borde jag intervjua grabbarna och fråga om det?

Här har du de olika versionerna av Microprose Soccer, om du är sugen på att ladda hem dem:ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Och även om Microprose Soccer är ett av de roligare sportspelen till Commodore 64, kanske främst för att det inte är särskilt verklighetstroget utan ett så kallar arkadfotbollsspel, är det idén om att ”vidareutveckla” en snart 25 år gammal titel som attraherar mig.

Att fans tar speltitlar vidare långt efter att de kommersiella intressena gett upp sker nästan enbart på hemdatormarknaden – men med tanke på dagens spels komplicerade karaktär och online-lägen är frågan om vi kommer att få se sådant i framtiden.

Construction kits, baneditorer och moddar hjälper såklart till, men det är ändå ”tillåtna” ändringar – sådant spelutvecklarna redan från början gett sitt tillstånd att förändra; sådana ger inte hackaren frihet att göra vad han eller hon vill.

Jag hoppas ändå att fansens vilja att vidareutveckla favoritspelen håller i sig; den äkta spelglädjen övervinner nämligen de kommersiella intressena av samma anledning som den äkta kärleken övervinner vardagen.

Fortsätt så, AEG Soft – continuare a sviluppare Microprose Soccer. Grazie.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera