Gamla spel som utvecklas vidare av fansen


Den som ibland vill minnas sin barndoms spel kanske tror att de endast är ett minne blott. Tänk då en gång till, för om det finns tillräckligt många teknikkunniga entusiaster hittar fansen själva sätt att hålla en gammal speltitel vid liv.

Visste du till exempel att fotbollsspelet Microprose Soccer till Commodore 64 utkommer i en ”ny” version inför varje fotbolls-VM?

Fotbolls-EM tog slut för några veckor sedan och världens fotbollsälskare ser redan fram emot det VM-kval som inleds i höst.

En värld av Microprose Soccer-älskare ser därmed också fram emot den spelversion som förhoppningsvis får namnet 2014, eftersom italienska duon AEG Soft (bestående av Andy och Pippo) har för vana att trolla fram en version av Microprose Soccer som innehåller de lag som kvalat till VM samma år – och brukar dessutom skapa en ny introskärm föreställandes loggan från aktuellt VM.

Varför de började? Jag vet inte, men något säger mig att det hade att göra med att fotbolls-VM gick i just Italien under ursprungsåret 1990. Varför fotbolls-VM i Frankrike 1998 hoppades över kan jag inte heller svara på, men kanske borde jag intervjua grabbarna och fråga om det?

Här har du de olika versionerna av Microprose Soccer, om du är sugen på att ladda hem dem:

Och även om Microprose Soccer är ett av de roligare sportspelen till Commodore 64, kanske främst för att det inte är särskilt verklighetstroget utan ett så kallar arkadfotbollsspel, är det idén om att ”vidareutveckla” en snart 25 år gammal titel som attraherar mig.

Att fans tar speltitlar vidare långt efter att de kommersiella intressena gett upp sker nästan enbart på hemdatormarknaden – men med tanke på dagens spels komplicerade karaktär och online-lägen är frågan om vi kommer att få se sådant i framtiden.

Construction kits, baneditorer och moddar hjälper såklart till, men det är ändå ”tillåtna” ändringar – sådant spelutvecklarna redan från början gett sitt tillstånd att förändra; sådana ger inte hackaren frihet att göra vad han eller hon vill.

Jag hoppas ändå att fansens vilja att vidareutveckla favoritspelen håller i sig; den äkta spelglädjen övervinner nämligen de kommersiella intressena av samma anledning som den äkta kärleken övervinner vardagen.

Fortsätt så, AEG Soft – continuare a sviluppare Microprose Soccer. Grazie.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *