Skön retromusik: Rainbow Islands (A500, 1990)


Den sköna musiken från arkadspelet Bubble Bobble slutade inte med Bub och Bobs framgångar i kampen mot slutbossen Grumple Grommit.

Nej, i uppföljaren Rainbow Islands: The Story of Bubble Bobble 2 från 1987 drar de båda drakarna vidare i sin återvunna mänskliga skepnad och fortsätter jakten. Få vet kanske att serien fick hela två uppföljare till. Många vet däremot hur trevlig musiken var.

Datorspel och arkadkonverteringar hör tätt ihop; faktum är att datorspelens ursprung är hämtat från arkadhallarna och berättelserna om hur spelen tog sig in i hemmen är i dag lika underhållande som märkliga att lyssna till.

Precis som Bubble Bobble var Rainbow Islands ett arkadspel från början, och precis som Bubble Bobble var också Amiga-konverteringen av högsta klass. I ren klartext betyder det att spelet på Amiga 500 var nästan lika bra som originalet; i stort sett aldrig var hemdatorkopian på något sätt bättre.

[slideshow_deploy id=’10541′]

Rainbow Islands utvecklades av Graftgold, ett bolag som grundades av en viss Steve Turner som 1982 gav upp sin fasta anställning som programmerare för att prova lyckan på egen hand. Han anställde sin vän Andrew Braybrook för att få dubbla programmeringsresurser. Braybrook låg bland annat ensam bakom det populära C64-spelet Paradroid, som han också skrev musik till.

När det handlar om Rainbow Islands är det dock Turner som ensam står för musiken, och Brabrook som programmerar.

Jag kan personligen omöjligt placera Rainbow Islands ens i närheten av Bubble Bobbles storhet, men jag kan tycka att musiken fortfarande är värd att minnas – och dessutom skrivet av en programmerare, vilket inte var lika vanligt på Amiga-plattformen som på C64. Därav retromusikstatusen denna gång.

Visst, det handlar om en uppjazzad version av Over the Rainbow från musikalfilmen Trollkarlen från Oz från 1939 med Judy Garland – men så vadå? Jazz äger.

Varsågod – Rainbow Islands till A500 från 1987

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *