Bra spel för barn, vecka 50 2012


Jag har ju för vana att cirka en gång i månaden sammanfatta recensioner av barn- och ungdomsspel varje vecka från Eurogamer.se.

Sista veckan före jul börjar ju på måndag, och det är säkert många med mig som funderar på att lägga tv-spel under granen. Trots att hyllan och hårddisken redan är full av lir vi inte ens påbörjat…som vanlig koncentrerar jag mig på spel för barn och ungdomar under tonåren.

Tänk på att det är du som är förälder som avgör om ett spel är lämpligt för din familj, ingen annan.

Det finns en utmärkt PEGI-rankning som sätter riktlinjer för vilken ålder ett barn bör ha nått innan de bör prova spelet. Denna siffra betyder inte att barn som är äldre än så inte kan ha kul, det handlar mer om vilken mognadsgrad man bör ha uppnått.

 

Tv-spel som lämpar sig från 3 år och uppåt

nba_2k13NBA 2k13 (PSP, Xbox 360, PS3, Wii)

”Electronic Arts har de senaste åren haft problem att överhuvudtaget få ut en utmanare till NBA 2K-spelen på marknaden, och det är inte utan att man förstår deras tvekan – NBA 2K13 är så snyggt, realistiskt, djupt och gediget att det säkert skulle avfärda alla utom de mest välgjorda utmanare. Det tar ett tag att tränga igenom den kärva ytan men därunder är detta potentiellt ett oändligt antal timmar digital sportupplevelse av bästa märke.”

Recensent: Gabriel Johansson


 pokemon_black_white_2Pokémon Black/White Version 2 (DS)

”Gillar du Pokémon visste du förmodligen redan innan vad som kan förväntas av spelet, och det håller samma höga kvalité som vi kommit att förknippa med serien.”

Recensent: Kristoffer Nyrén


football_manager_2013Football Manager 2013 (PC)

”Det är enklare än någonsin att själv välja djup i simulationen. Det är fullt möjligt att själv sköta allt från matchförberedande träning för a-laget ned till scouting av nya talanger till ungdomslaget. Med hjälp av ett smidigt gränssnitt väljer man i år själv vilka funktioner som utförs av vem.”

Recensent: Peter Mikkelsen


super_monkey_ball_banana_splitzSuper Monkey Ball: Banana Splitz (PS Vita)

”Jag lämnas alltså med ett lite blandat intryck av Super Monkey Ball: Banana Splitz – det ser strålande ut och bjuder på ganska mycket hyfsad underhållning för ett pris som är en bra bit under fullprisspelen, men magin vill inte riktigt infinna sig och minnet av det nyskapande första spelet känns än lite mer avlägset.”

Recensent: Gabriel Johansson


pippi_langstrump_3dPippi Långstrump 3D (3DS)

”Pippi Långstrump är i denna tappning mer en Pippi Långrand – och äventyren är allt annat än nya, och definitivt inte värda att stoppa i någons strumpa i jul.”

Recensent: Jimmy Wilhelmsson


f1_race_starsF1 Race Stars (PC, Xbox 360, PS3)

”F1 Race Stars är ett riktigt underhållande spel som erbjuder fartfylld kartracing med stabil bilduppdatering även när fyra spelare delar skärmen och ett välgjort flerspelarläge, samt ett långt enspelarläge. Dess största problem är att vi har sett mycket förut.”

Recensent: David Wahlström

 


new_super_mario_bros_UNew Super Mario Bros. U (Wii U)

”New Super Mario Bros U är alltså sprängfyllt med innehåll och har ett högt omspelningsvärde tack vare hemliga passager, gömda samlarmynt och utmaningar. Är ni flera som spelar tillsammans ökar motivationen till ett andra, tredje och fjärde varv ytterligare. Titeln revolutionerar dock inte genren på något sätt och demonstrerar inte vad Wii U är kapabel till.”

Recensent: Kristoffer Nyrén


paper_mario_sticker_starPaper Mario: Sticker Star (3DS)

”På det stora hela är Paper Mario: Sticker Star en värdig uppföljare som förmodligen ger både veteranen och nybörjaren exakt vad respektive vill ha.”

Recensent: Jimmy Wilhelmsson

 

Tv-spel som lämpar sig från 7 år och uppåt

sonic_and_sega_all-stars_racingSonic & SEGA All-Stars Racing (PC, Xbox 360, PS3)

”Med Sonic & All-Stars Racing Transformed har Sega och Sumo Digital lyckats med något som många andra försökt sig på och misslyckats med. De har nämligen skapat en kartracer som med stolthet kan kliva fram ur skuggan av Mario Kart och se sig själv som en jämlike snarare än en simpel kopia.”

Recensent: David Wahlström


epic_mickey_2_power_of_twoDisney’s Epic Mickey 2: The Power of Two (PC, Xbox 360, PS3, Wii)

”Att vandra omkring i dessa, för mig mestadels okända, miljöer ger mig inte några direkta känslor av nostalgisk kärlek. Om jag hade varit Warren Spector, Lasse Åberg eller något annan välskolad Disney-fan hade det säkerligen orsakat enorma mängder nostalgi och igenkännande. Istället blir jag snarare irriterad på den obegripligt dåliga kameran, vars faktum är att jag inte kan hoppa ordentligt och faller utanför världen fler gånger än jag kan räkna till.”

Recensent: Fredrik Johansson


nintendo_landNintendo Land (Wii U)

”Kvaliteten är ganska blandad, och om detta hade rört sig om en digital titel eller något från lågprissegmentet hade jag nog ändå kunnat rekommendera detta. Så är inte fallet, då du vackert får lägga upp lika mycket pengar som om du skulle köpa Far Cry 3 till konsol.”

Recensent: Jonas Aronsson

 


professor_layton_and_the_miracle_maskProfessor Layton and the Miracle Mask (3DS)

”För alla som förstår engelska kan jag varmt rekommendera spelet. Monte d’Or är en oerhört mysig och vacker stad där alla charmiga bybor har roliga tankenötter att dela med sig av.”

Recensent: Kristoffer Nyrén


rise_of_the_guardiansRise of the Guardians (PC, Xbox 360, PS3, DS, 3DS, Wii, Wii U)

”Normalt sett hade jag också klagat på spelets längd – huvudberättelsen är slut innan jag ens hunnit besöka mer än hälften av platserna, och jag känner mig verkligen inte manad att fortsätta. I det här fallet ser jag det som en lättnad. Det är tråkigt, för miljöerna har potential och karaktärerna känns som gjorda för ett bra spel.”

Recensent: Simon Campanello


littlebigplanet_kartingLittleBigPlanet Karting (PS3)

”Jag ser det här spelet som alternativet för den som är ganska så ung eller inte spelar särskilt ofta. Det är lätt att komma in i matcher, men saknar den stora utmaningen som finns hos konkurrenten Sonic & All-Stars Racing: Transformed.”

Recensent: Jonas Aronsson

 

Tv-spel som lämpar sig från 12 år och uppåt

need_for_speed_most_wantedNeed for Speed: Most Wanted (PC, Xbox 360, PS3)

”Need for Speed: Most Wanted har en rad problem som hindrar det från att nå samma höjd som exempelvis Forza Horizon eller Need for Speed: Hot Pursuit. Men samtidigt har det tillräckligt många egna idéer som gör att det sticker ut och underhåller trots sina brister.”

Recensent: David Wahlström


dance_central_3Dance Central 3 (Xbox 360)

”Trots all innovation har Dance Central 3 dock inte lyckats ta lika många steg framåt som konkurrenten Just Dance 4 (9/10). I det spelet bjuds bland annat på koreografier där spelarna verkligen dansar  varandra istället för bredvid varandra, ett betydligt smartare kaloriförbränningsläge som väver in aerobics mellan låtarna, videoklipp som visar upp ert framträdande efter varje låt istället för några ynka foton, och specifika utmaningar till varje låt.”

Recensent: Kristoffer Nyrén


playstation_all-stars_battle_royalePlayStation All-Stars Battle Royale (PS3, PS Vita)

”PlayStation All-Stars Battle Royale är ett spel som slår ur underläge. Många har tvivlat på hela idén, men SuperBot Entertainment har lyckats skapa ett spel som utan problem kan tävla med Super Smash Bros.-serien om det bästa slagsmålsspelet med maskotar.”

Recensent: David Wahlström

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *