Spelpappan hittar guldkorn: ”Greenpeace vägrar häva förbudet”


Kombinationen politik och datorspel har inte historiskt sett varit särskilt lyckad; det konstaterade jag i en artikel på Eurogamer strax innan riksdagsvalet 2010.

Det är med bakgrund av detta det förefaller lite märkligt att svenska Greenpeace på 80-talet hårdnackat vägrade befatta sig med ett spel som just handlade om deras miljöverksamhet.

rainbow_warrior_cover_webI en Retrokalkon tog jag för nästan exakt ett år sedan upp spelet Rainbow Warrior till Amiga 500, som år 1989 släpptes i övriga världen (dock främst i Europa) – men som fick kalla handen av svenska Greenpeace och dåvarande verksamhetsansvarige, Gunhild Steiner.

Rainbow Warrior är ett uselt spel – om Steiner och Greenpeace hade avböjt lanseringen av spelet på grund av detta hade jag helhjärtat stått bakom ett sådant beslut, och förmodligen Rindeblad på Datormagazin också. Nu var argumentet att de marscherande sprayburkarna och de muterade hajarna var för våldsamma – vilket även 1989 tedde sig helt absurt.

Datormagazin uppmanade sina läsare till protest – vilket år 1989 inte innefattade att trycka gilla på en Facebook-sida, utan det närmast oöverstigliga hindret att formulera ett brev, stoppa det i ett kuvert och frankera det med egna pengar. Att hela 34 svenskar faktiskt orkade göra detta framstår i dag snarare som rena proteststormen – fråga SVT hur många som behövde ringa in under ett program för att det skulle räknas som folkstorm.

rainbow_warrior_ingameNå, Gunhild Steiner och Greenpeace brydde sig inte – och i det långa loppet spelade det givetvis ingen roll. Alla vet ändå att Park Patrol är världens bästa miljöspel :p

Här är detta guldkorn – nu bevarat för eftervärlden:

Greenpeace vägrar häva förbudet

Svenska Greenpeace står fast vid sitt beslut att förbjuda försäljningen av datorspelet Rainbow Warrior.

– Vi har tittat på spelet nu och inte funnit några skäl att ändra vårt beslut, säger Gunhild Steiner hos svenska Greenpeace i Göteborg.

Det var i mitten av september som Datormagazin kunde berätta om svenska Greenpeace beslut att stoppa datorspelet Rainbow Warrior i Sverige. Spelet var utvecklat av Microprose och Greenpeace i England och speglar Greenpeace kamp för en bättre miljö. Svenska Greenpeace ansåg dock spelet för våldsamt för att säljas i Sverige.

På ledarplats uppmanade Datormagazin sina läsare att protestera mot beslutet. En uppmaning som endast 34 läsare följde.

– Det verkar inte vara så stor opinion mot vårt beslut, konstaterar Gudrun Steiner.

Enligt uppgift tänker dock en del svenska importörer trots detta importera Rainbow Warrior tll (sic) Sverige och kringgå försäljningsförbudet genom att inte använda namnet Greenpeace i marknadsföringen av spelet.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *