Så ordnar du en bra spelfest


I fredags gick vår årliga bordshockeyturnering Det Riktiga Hockey-VM åter av stapeln – för tionde året i rad – men det är först nu jag samlat kraft nog att skriva om det.

En spelfest är enligt min definition ”en spelkväll med ös och minst 8 personer” – och det behövs ett par om året för att jag ska vara riktigt nöjd. Vad som spelas är inte viktigt, men fokus bör ligga på spel och umgänge.

Fredagen den 17 maj var det alltså dags för 2013 års version av Det Riktiga Hockey-VM – en bordshockeyturnering med gamla vänner som pågått i tio år i följd. Som jag antytt tidigare tas matcherna och resultaten på största allvar och som en extra sporre åker förloraren ur och får kvala tillsammans med andra aspirerande lag nästa år.

det_riktiga_hockey-vm_2013_1

För mig är dessa spelfester och -kvällar av stor betydelse för mitt sociala liv. När alla, sånär som på en enda av elva gubbar, skaffat familj blir det svårare att få till en fest eller after work då samtliga kan delta. En spelfest är en perfekt anledning att träffas och prata minnen och livet – och samtidigt spela häcken av varann i vad det nu handlar om.

För att få riktig stuns på det hela krävs dock att värden och arrangören lägger ner lite tid och planering. När vi var yngre var det bara att kalla ihop folk och alla kom med en kasse öl och vi körde. Numera har de flesta något att göra dagen efter, de bor kanske inte runt samma kvarter längre – och framförallt har alla inte samma brinnande intresse för samma saker längre.

det_riktiga_hockey-vm_2013_3

Hur anordnar man en bra spelfest?

Jo…se till att någon är arrangör och brinner åtminstone lite grann för de spel det ska handla om. Ge honom eller henne lite utrymme att slänga ihop egna regler och förutsättningar; det du inte vill kväsa är nämligen arrangörens egen glöd.

Gör en lite större grej av det än vad som kanske känns bekvämt. Sätt ihop en Facebook-grupp eller åtminstone en inbjudan. Skicka ut inbjudningsmejl. Skapa små fejder och annat som får tävlingsinstinkten att blomma ut, även hos de som normalt inte har det.

det_riktiga_hockey-vm_2013_4

Nästa gång för vår del är i juli och det som kallas Grabbdagen; det lär vara fjärde gången i år och förmodligen blir det som brukligt en dag i solens tecken med Riddarspelet, fotboll, poker och PS3-lir. Vi brukar ha stor tur med vädret på just denna dag, och det räknar jag kallt med att hålla i sig.

Och vem vet – det kanske blir ny Speedball II-drabbning hos Orvar et al någon gång i vår/sommar?

Hur det gick i Det Riktiga Hockey-VM? USA tog hem en knapp seger med 1-0 mot Schweiz.

Såklart :)

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *