Spelpappan skaffar Soccer Tactics World


Jag måste erkänna att jag under en lång tid letat efter ett fotbolls- eller hockeybrädspel som i struktur och spänning – om än inte i detalj – simulerar respektive lagsport. En gång i tiden försökte jag till och med göra ett eget ishockeybrädspel, med tämligen uselt resultat.

Nu har jag dock hittat en lovande kandidat i brädspelet Soccer Tactics World, som bara har några år på nacken.

Sommaren har hittills inneburit en hel drös nya brädspel; jag kommer att ha att göra här på bloggen hela hösten om jag ska redoföra för mina tankar kring vart och ett av dem. Men det är såklart bara ett nöje, så det gör jag gärna – själv konsumerar jag numera brädspel på ungefär samma vis som böcker; jag läser regler och insuper atmosfär som rent nöje. Kanske är du likadan?

soccer_world_tactics_spelpappan_3Jag ska gå rakt på sak; Soccer Tactics World är en flerspråkig variant av ett tyskt original som heter Fussball-Taktik 2006. Spelplanen är kort och gott en grönrutig fotbollsplan och pjäserna består av elva röda och blå pjäser. Inga konstigheter så långt.

Problemet med lagsport i brädspel är att det är svårt att 1) göra spelet snabbt och att 2) undvika att allt handlar om tärningsslag och tur. Soccer Tactics World handlar till stor del om tärningsslag och tur, men också om att positionera sina pjäser rätt, nästan i stil med Backgammon.

Kortfattat handlar det om att du antingen för bollen och är det offensiva laget (O) eller försvarar dig och är det defensiva (D). Nyckeln i hela spelet handlar om att eliminera tärningsslumpen genom att ha flera olika möjligheter i ditt kombinationsspel. Det fungerar nämligen som så att både spelar- och bollförflyttning måste göras med hela tärningsslagets stegantal; slår du en fyra måste spelaren eller bollen gå fyra steg.

soccer_world_tactics_spelpappan_1Låt mig förklara; O-laget har bollen och slår först en tärning för förflyttning. Vilken spelare som helst – utom den med bollen i sin ägo (och målvakten) – får då flyttas hela tärningsslagets antal steg. Spelaren får gå i vilken riktning som helst, även diagonalt, och får dessutom helt ändra riktning en gång – men får aldrig gå tillbaka till en ruta den kommer ifrån. Det öppnar alltså för smarta kombinationer av steg.

O-laget slår därefter för förflyttning av bollen, en passning. Bollen måste också förflyttas hela tärningsslaget, och får också ändra riktning en gång – men inte heller tillbaka i en ruta den redan passerat. Nu har O-laget tre möjligheter:

1. Du kan spela bollen till en ledig ruta, och därefter försöka nå den med en av dina spelare.

2. Du kan spela bollen direkt till en ruta i vilken endast din pjäs finns; då är det din tur igen direkt.

3. Du kan spela bollen till en ruta med två pjäser i vardera lag; då blir det kamp om bollen.

Spelar du till en ledig ruta i alternativ 1 är det dags att åter slå för en förflyttning med en pjäs; skulle du lyckas hamna på bollens ruta har du kvar bollen i din ägo. Därefter är det D-lagets tur att förflytta en pjäs; skulle D-laget nå bollen när du har den blir det kamp om bollen. Skulle D-laget nå bollen på tom ruta blir detta lag till O-lag i nästa omgång. Så går det runt, och det handlar om att maximera sina möjligheter för att kunna spela fram bollen i olika kombinationer, inte helt olika riktig fotboll – om än inte exakt.

soccer_world_tactics_spelpappan_2Skulle du slå 1 med tärningen för bollförflyttning (en ganska dålig situation) finns dessutom möjligheten att inte passa alls, utan helt enkelt flytta både spelare och boll i en dribbling ett steg i valfri riktning. D-laget får då såklart också flytta en spelare och skulle de nå bollinnehavaren blir det kamp om bollen.

Det finns en hel del andra specialregler för att efterlikna varje situation i riktig fotboll, men ovanstående är grunderna. Kortfattat finns det offside, frisparkar, straff, hörnor samt gula och röda kort. Det enda jag egentligen saknar är frisparkar direkt mot mål med spelarmur, men hela spelet är som gjort för husregler – så det kan säkert gå att ordna.

Soccer Tactics World är med all säkerhet inte i omlopp längre i europeiska butiker, annat än via eBay och andra e-handelssajter med begagnade spel. Jag rekommenderar det varmt till dig som saknar ett ordentligt fotbollsspel som vill efterlikna taktiken, till övriga är det förmodligen ingen hit.

Regler och hemsida för spelet hittar du på soccertacticsworld.com.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *