Skön retromusik: Crystal Castles (C64, 1985)


Rättighetsoklarheter och oförmåga att skilja original från kopior gjorde att många portningar av arkadoriginal blev röriga historier. När det gäller Ataris arkadspel Crystal Castles från 1983 är det egentligen oklart hur många versioner det egentligen finns till Commodore 64.

En sak är dock säker; musiken till Thundervisions C64-version är av stirrigt slag och hittas inte i Ataris original. Kompositören är dock okänd.

1049004587Känner du till Crystal Castles? Trodde du kanske att det är ett elektropopband från Kanada? Det är det också, men det är framförallt också ett arkadspel från Atari.

Crystal Castles handlar om björnen Bentley som av okänd anledning måste plocka ädelstenar i en omgivning som ses ur ett isometriskt perspektiv. Elakingarna som hindrar honom består av träd, elaka järnklot och skelett – och då och då även av den onda häxan Berthilda på de nivåer som utspelar sig i ett av kristallslotten, som spelet fått sitt namn från.

Crystal Castles som arkadoriginal är intressant ur framförallt två synvinklar; det var det första spel av sitt slag som vid denna tid faktiskt hade ett slut, annat än den ”traditionella” kill screen som ofta avslutade andra spel. Det var också ett av få spel som helt styrdes med en trackball, snarare än en arkadsticka.

Till Commodore 64 kom Crystal Castles i minst två versioner; en från Thundervision år 1985 och en från U.S. Gold året efter – och det pratas även om ännu fler versioner. Märkligt nog är det den tidigare versionen från Thundervision som har bäst grafik – och även en extra liten detalj i den totalstirriga intromusik som möter spelaren efter inladdning. Slingan varar endast i åtta sekunder, varefter den repeterar i all oändlighet och bildar den enda musikmatta spelet Crystal Castles till C64 kan stoltsera med.

584663_37623_frontFör egen del kan jag kanske inte påstå att det är den vackraste musik jag hört, men det är helt klart synonymt med känslan jag har för de tidigare C64-spelen som portades från arkad – och som inte redan släppts till föregångaren VIC-20.

Kompositör av Crystal Castles-musiken är okänd, men bland kommentarerna på en speldatabas finns ett inlägg från en person som påstår sig ha skrivit den. Om detta är sant eller tomt prat vet jag inte i dag, men det vore kul att ta reda på.

I am one of the authors of this game.  I did music and half the field research (we had to play the game to the end in the arcade, and photograph every screen!)  It is very flattering to hear the stories about who we are (Jim and Jon).  So far, no one is right!  Live long and prosper.  By the way, that’s not our cover art!

Varsågod – Crystal Castles till C64 från 1985

P.S. Jag kan ju tillägga att det kanadensiska elektropopbandet Crystal Castles sägs ha hämtat sitt namn från spelet. Det dementeras däremot av bandet själva, som i flera intervjuer menar att namnet kommer från The Crystal Castles från den animerade tv-serien She-Ra. Inte heller här är jag hundra procent säker på vad som egentligen är sanning och inte.

Ha en fortsatt trevlig måndagskväll!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *