Var är illustrationen från omslaget till Defender of the Crown?


Jakten på omslaget till Defender of the Crown blev en uppskattad historia bland Sveriges och världens Cinemaware-fans. Efter att jag låtit översätta artikeln och dessutom lagt ut extrainfon på engelska Wikipedia-sidan för spelet har en del intressanta frågor uppstått.

Den mest intressanta frågan som ställts är kanske: var finns illustrationen som ligger till grund för omslaget i dag? Och det kan man fråga sig.

defender_of_the_crown_usa_coverEgentligen är det kanske märkligt att jag själv aldrig ställde mig frågan om illustrationens hemvist rakt ut. Förmodligen var jag fullt upptagen med att utreda vem som tecknat den, och eftersom inte ens den frågan är till etthundra procent klargjord kan jag ha lagt annat åt sidan.

Omslagsillustrationer var hyfsat påkostade i en del fall, men själva den fysiska illustrationen var det inte särskilt många som värderade – åtminstone är det inte i alla lägen folk från förr vet vart de tagit vägen. Jag antar att sådant lätt försvinner i villervallan, särskilt efter konkurser och dylikt, om ingen uttryckligen tar på sig ansvaret att arkivera och bevara.

Jag hörde av mig till nuvarande Cinemaware, kanske inte så mycket för att jag trodde att de hade koll utan mest för att kanske få en ledtråd.

We have never found any such original materials unfortunately, as the original group disbanded in 1990 and all materials were lost. We were only able to find a poster for one of the magazine ads which featured a ”voluptuous” maiden.

defender_of_the_crown_posterPostern de talar om är en tafflig tonårshistoria och alltså inte det original jag är ute efter – och dessutom skapad efter ett fotografi. Att så lite material fanns kvar kan antingen betyda att allt såldes ut vid konkursen, eller också att någon tog hand om det.

Nästa steg blev att fråga illustratören själv; även om jag visste att han inte själv varken ägt eller haft tillgång till illustrationen på flera årtionden kunde ledtrådar finnas även här.

Ezra Tucker hade dock inte heller särskilt mycket att säga.

No, I do not know what happened to the original art. I will keep this email on file so that I might contact you if ever I get any information about it’s location. Because of the amount of time that has gone by since the project was completed in the late 1980s, people involved move on and records get misplaced.

Så…var kan den finnas? Jag kommer att kontakta de tidigare grundarna av Cinemaware och fråga dem, men sannolikheten att någon på rak arm vet var den finns är inte stor. Peter Green Design, som Randy McDonald jobbade för, är också en möjlighet – men de har hittills kortfattat nekat, men å andra sidan är det en gammal byrå med tusentals kunder i bagaget.

Randy McDonald själv verkar säker på att den faktiskt finns någonstans där i gömmorna.

I have no idea whether you ever once have spoken to Peter Green himself through all of this, but if anybody would know, it would be him. I doubt very seriously whether any such piece of art could have gone through his shop without his knowing where it went.

Ytterligare en fråga som uppstår helt naturligt är var originalillustrationer som denna egentligen hör hemma, om de hittas? Hör de måhända hemma på museum?

dungeon_master_original_darrow_whiteStörre spelutställningar som Game On turnerar världen runt med diverse originalmaskiner och -spel och de ställde bland annat ut originalmålningen från Dungeon Master, ett annat omslag jag skrivit om.

Vid en direkt förfrågan om samma målning också ställs ut nu när utställningen är i Sverige och Stockholm svarade de:

Unfortunately the painting does not tour with Game ON 2.0. It was a loan specifically for the exhibit at the science museum. We have lots of unique original artworks relating to Mario, Parapper the Rapper, Jak and Dexter and Tomb Raider not exhibited at the Science Museum in London.

Vem som äger originalillustrationen till Defender of the Crown är det dock ingen tvekan om, i alla fall om du frågar Cinemaware av i dag.

The original painting, if it still exists, would be property of Cinemaware – since it was the company that commissioned the work and paid for it.

Så…en ny dag, nya utmaningar. Kommer illustrationen någonsin att dyka upp? Vi får väl se.

Ha en fortsatt trevlig onsdagskväll!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *