Spelpappan hittar guldkorn: ”’Turtles’ årets julklapp!”


Julen och datorer har historiskt sett hängt ihop ganska väl för mig. Både spel och hårdvara var (och är) ganska dyra saker och ofta var det i önskelistan hoppet grodde. Lägg därtill att jullovet innebar två veckor av gott om tid att hinna spela och pilla med datorn.

Julen 1990 var speciell. Sverige var på dekis och räntorna sköt i höjden. Detta lyste igenom i datorartiklar, till och med i självaste julnumren.

1991 var året då Lars Jansson tog över som nöjesredaktör på Datormagazin efter Göran Fröjdh. Så här i efterhand känns det som att den gode herr Jansson började mycket tidigare – men faktum är att han presenteras först i ledaren av sista numret av årgång 1990.

datormagazin_20_1990Sedan dess har jag haft nöjet att korsa väg med både Fröjdh och Jansson; Göran Fröjdh har jag träffat i min jakt på svenska utgåvan av The Secret of Monkey Island och det var ingen mindre än Lars Jansson som kom hem till mig och tog foto för Dagens Industri när det skulle skrivas om Generation 64.

Men tillbaka till julen 1990. Sverige var i ekonomisk kris med fritt fallande krona och räntor som sköt i taket. Jag var 17 år gammal och minns krisen men brydde mig inte nämnvärt. Som tonåring ska man ha fullt upp med att leva livets alla ungdomskval, och det gjorde jag på heltid. Sveriges ekonomi fick andra sköta.

Dagstidningar hade på den tiden svårt att skriva artiklar om spel och datorer; det var fortfarande rätt märkliga saker och datoriseringen hade inte ens nått redaktionerna i någon större utsträckning. När jag började frilansa på tidningen Arbetet Nyheterna år 1993 hade de som första tidning i Skåne just datoriserat hela arbetet från artikelskrivande till layout. Bildarkivet var dock fortfarande analogt, man gick och hämtade foton från jättelika arkivhyllor som sedan lämnades in för scanning. I en halvbyråkratisk procedur angav man storlek och om det skulle vara färg eller svartvitt och så låg den i en mapp på nätverket nån timme senare, klar att dra in i QuarkXpress. Dagstidningarna hade innan dess aldrig riktigt annat än undantagsvis fattat grejen med datorer i samhället.

vad_onskar_du_dig_i_julklapp_1990

Datormagazins artiklar om vilka spel och datorer som gällde julen 1990 var därför viktigare än andra riktmärken. Trots att tidningen riktade sig till enbart Commodore-ägare fick de gång på gång medge att tv-konsolerna vann mark. En ny generation spelare var i antågande, en som i vissa fall aldrig riktigt sett hemdatorn som varken spelmaskin eller arbetsverktyg – men som var väl förtrogen med handkontroller med styrkors. Den generationen skulle komma att bli svårflörtad fram tills webben gjorde intrång i de svenska hemmen någonstans kring 1995.

Varsågod – Yla Kristoferssons artikel om vad barnen ville ha i julklapp kring 1990, nu sparad för eftervärlden:

”Turtles” årets julklapp!

”Turtles” är årets vinnare i julhandeln. Spelet har sålt bra både som dator- och TV-spel. Och den som inte haft råd med spelet, har kunnat trösta sig med Turtle-dockor och planscher.

Affärerna har satsat hårt på spel i år. Förutom ”Turtles” har ”Flimbos Quest”, ”Turbo Challenge” och ”Power Monger” blivit stora hits. Förmodligen innehåller mer än ett julpaket något av dessa spel.

Bland datortillbehören har expansionsminnen varit mycket populära. Men visst har affärerna också sålt en och annan musmatta. Men de riktiga storsäljarna har inte varit datorer eller datortillbehör, utan TV-spel.

datormagazin_20-90_7– Vi säljer mycket Nintendo- och Segaspel, berättar Helena Eriksson på Stor och Liten i Stockholm. Men det här med spel går i vågor. I somras sålde vi mer datorer. Kanske beror minskningen av datorer på de dåliga tiderna. Vi känner ju av trenderna mycket fort här och ett TV-spel är ju betydligt billigare än en dator.

Och visst märktes den så omtalade ekonomiska krisen när Datormagazin besökte Stor och Liten mitt under julhandeln. Framför Amigorna flockades de intresserade, men ingen vågade lite på att tomten verkligen skulle ha den eftertraktade datorn i säcken på julafton.

– Nej, det är nog för dyrt … suckade Boris Kehr, 14.

Någon kris har dock inte märkts hos spelimportören Wendros.

– Nej, tvärtom. Vi har haft en bättre försäljning än vi budgeterade för, säger Lennart Martling.

En lika positiv trend upplever även HL Electronics, Sveriges största spelimportör:

– Vår försäljning kommer att ligga 20 procent högre än julhandeln förra året, säger Heikki Karbing, VD för HK Electronics.

Ylva Kristofersson

Med detta kryper jag åter ner i sängen med rinnande näsa och förkylning. Om två dagar är det julafton – då får vi reda på om 2015 års unga hoppfulla får vad de önskat sig i spel och teknikväg.

Ha en fortsatt härlig tisdag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *