Nu intervjuas de sista till MUTANT-boken


Jag har under året inte skrivit särskilt mycket om vår kommande bok MUTANT – Minnen från den förbjudna zonen. Det innebär inte att vi inte arbetar på den, utan snarare tvärtom. Vi har arbetat konstant på den hela sommaren och nu går vi in i sista fasen med de sista intervjuerna.

I förra veckan genomförde jag och Orvar ett tiotal intervjuer på sammanlagt 20 timmar, och den här veckan går arbetet vidare.

Kanske läste du i början av augusti att MUTANT-boken är framskjuten. Det är den, och det beror på att vi hittat så himla mycket mer än vi trodde och som vi gärna vill ha med. Vi släpper inte en halvdan bok, vi och våra medförfattare måste känna att vi gjort vårt yttersta.

Boken om MUTANT kommer att bli lite annorlunda än boken om ÄVENTYRSSPEL, som vi släppte i december 2015. Vi gillar att testa lite olika stilar och kommer förmodligen att fortsätta göra så även i framtiden. Det går att skriva böcker på många olika vis.

Boken om ÄVENTYRSSPEL består av citat. Vi låter de medverkande tala fritt om varje produkt de varit med om att göra, givetvis utifrån de frågor vi ställt. Det kändes som rätt metod för den typen av bok. Till MUTANT-boken har vi dock valt att istället skriva mer reportageliknande.

Boken om MUTANT fokuserar på berättelsen, på framväxten av ett av Sveriges mest framgångsrika och seglivade varumärken. Vi har egentligen gått och burit på den här storyn ett tag, men nu är det äntligen dags att få ner den på pränt – att dela med sig av sanningen till alla MUTANT-fans. Givetvis handlar det om nytt material, vi utelämnade 80 procent i boken om ÄVENTYRSSPEL då vi skulle täcka så många produkter och varumärken. Nu kan vi helt fokusera på framväxten av MUTANT.

Det innebär att den här boken kommer att ha en mer kronologisk historia och knyta samman varje händelse med allt annat som hände på förlaget Äventyrsspel och ägaren Target Games. Vi kan fokusera på varför och hur saker hände, mer än bara när och vem. Det är en otroligt intressant historia som nystas upp och som egentligen aldrig berättats förut på detta vis.

Så … förra veckan var intensiv. Jag var på måndagen inbjuden till Snedtänkt Live med Kalle Lind här i Malmö. Det tänkte jag berätta mer om en annan gång.

Därefter bar det iväg till Stockholm och intervjuer med idel kändisar från rollspelstiden. Vi träffade Michael Petersen & Gunilla Jonsson (som ju skrev Mutant en gång i tiden), Anders Blixt (legendarisk redaktör som skapade Mutant 2), Marcus Thorell Björkäng (Mutant 2089, och som jag ju även hade med i boken Generation 500 om Amiga i Sverige), Nils Gulliksson (Äventyrsspels store illustratör), Stefan Thulin (Äventyrsspel store ateljéchef), Patric Backlund (som bland annat gjorde Doomtrooper-kortspelet), Johan Sjöberg (Mutant R.Y.M.D.), Tomas Härenstam (från Fria Ligan som gör Mutant: år noll), Mattias Lilja (Mutant: Undergångens arvtagare) samt Jerker Sojdelius och Magnus Seter (Mutant Chronicles med mera). Och vi ska träffa fler. Ingen glöms.

Österlånggatan 10, Gamla stan

Dessutom hann vi med att besöka lite klassiska platser som Äventyrsspel, Target och butiken Tradition legat på, bland annat då Österlånggatan 10. Där låg Tradition när den övertogs av killarna på Target – men den hann flytta till Storgatan 29 innan Mutant blev till.

Och … vi hann också lämna av några fina Expressen-framsidor till Lennart Nilsson på Expressen som hjälpte oss ta fram dem. Om du tycker att du känner igen denne glade man, beror det säkert på att du läste DatorMagazin när du var ung. Han var nämligen en uppskattad redaktionschef där under Christer Rindeblad. Den slutliga touchen lades sedan av vår egen formgivare, Dan Algstrand – som vi hoppas också kommer att ha tid att ge MUTANT-boken sin slutliga form.

Orvar Säfström, Lennart Nilsson och Jimmy Wilhelmsson på Expressen

För dig som inte vet, så är Expressen-framsidan inspirerad av den löpsedel som hittas i Mutant-äventyret ”I reptilmännens klor” av Torsten Alm och Lars Hellström. Rubrikerna är tagna från den gamla fiktiva löpsedeln, men puffarna är nyskrivna av Michael Petersen & Gunilla Jonsson, Anders Blixt och Olle Sahlin. Givetvis ingick denna Expressen-framsida som bonus till de flesta Kickstarter-backare.

Nu återstår ett massivt jobb att föra samman alla sista detaljer och därefter utforma själva boken. Vi har gott hopp om att kunna leverera boken lagom innan jul, både till dig som backat och dig som vill köpa i butik. Jag har pysslat med en massa andra saker också – men de skriver jag om senare den här månaden.

Nu ska jag återgå till Strindbergslampans matta sken, även om solen lyser utanför.

Ha en fortsatt härlig måndag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *