Dokumentär på djupet om Den försvunna diamanten


I helgen släppte Svenska YLE en radiodokumentär om spelet Den försvunna diamanten, som ju uppfanns i Finland av Kari Mannerla mot slutet av 1940-talet.

Jag och Orvar Säfström intervjuas om vikten av sällskapsspel i samhället. Dessutom får vi reda på att Mannerla själv skrev en ganska utförlig livsberättelse – för att återkoppla till förra veckans artikel :D

Svenska YLE är en finsk, men svenskspråkig, radiokanal som jag kontaktade i höstas. Upprinnelsen var att jag jagade upphovspersonen till ALGA-spelet Oljan som många glömt bort, men som vi hittade originalmålningen från i ett av ALGA:s bortglömda arkiv.

Oljan släpptes första gången 1960, kanske som ett svar på Suez-krisen 1956 som kraftigt hörde priset på råolja. Ett rykte säger att spelet tillverkades av Tord Hasselquist – detta skulle isåfall vara precis innan han blir verkställande direktör på ALGA, vilket han blev år 1962. Det är inte omöjligt att Hasselquist verkligen skapade Oljan, men det finns i dag heller inga ordentliga källor på det. Den enda källan jag hittat är boken Alla spelar spel av Björn Höglund – och han kan i dag inte minnas varifrån han skulle ha fått uppgiften. Att det i dag står på webben att Tord Hasselquist skapat Oljan bygger på obekräftade uppgifter.

Därför var det extra roligt att jag hittade en artikel från i april i fjol om just Oljan, skriven av journalisten Petter Lindberg. Artikeln handlar egentligen om dagens oljeutvinning, men använder ALGA:s sällskapsspel som ett slags röd tråd genom berättelsen. Jag kontaktade Lindberg och frågade varifrån han fått sina uppgifter, varpå han svarade att han tyvärr litat alltför mycket på Wikipedia i detta fall:

Tycks ha följt den vedertagna uppfattningen om spelets tillblivelse. Har spelat i min ägo, men inte heller brädet eller askens insida avslöjar något mer om en eventuell upphovsman. Tack för de intressanta uppgifterna. Någon gång borde man göra ett program om brädspelens kulturhistoria.

Vår kontakt fortsatte, och när det var dags för släpp av Boken om ALGA tyckte vi att det var lika bra att vi sågs i Stockholm – då det råkade falla sig så att han ändå var i huvudstaden samtidigt som mässan SciFiWorld i början av december i fjol. Där spelades det in en lång intervju med mig och Orvar Säfström om sällskapsspelens betydelse i samhället – och vi hann såklart avhandla allehanda långlivade klassiker, bland annat Den försvunna diamanten.

Första versionen av Den försvunna diamanten i Sverige gavs ut av förlaget Aristospel.

Innan vi skildes åt sade jag till Lindberg att jag tyckte att han borde kontakta Kari Mannerlas döttrar för en intervju om Den försvunna diamanten av i dag. Detta gjorde han också, och i helgen sändes alltså den 37 minuter långa dokumentären som berättar det mesta om Finlands stolthet nummer 1 inom spelvärlden: Afrikan Tähti, eller Den försvunna diamanten.

[adinserter name=”Block 2″]

Några citat från oss i dokumentären är till exempel:

Jimmy Wilhelmsson: ”Den försvunna diamanten är tveklöst en [finsk] nationalklenod: det ser man ju när man kommer hem till en finländsk familj – det står i stort sett alltid ett Afrikan Tähti-spel i hyllan.”

Orvar Säfström: ”Den försvunna diamanten-kartan är en väldigt stark markör för vår generation. Känslan av äventyr, för mig, börjar med Den försvunna diamanten-kartan och sen går den vidare in i den första Indiana Jones-filmen: det är den här drömmen om Fantomen och om hur världen [utanför Europa] är något mystiskt, spännande och farligt. Världen var betydligt större på den tiden. Afrika låg väldigt, väldigt långt bort.”

Här nedan kan du lyssna på dokumentären i sin helhet. Hela artikeln kring dokumentären kan du även läsa här.

Ha en fortsatt härlig måndag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *