Skön retromusik: Monty on the run (1985)

27 juni, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

Mullvaden Monty bär på en lite märklig historia i detta antika spel till Commodore 64 från 1985.

Han har tydligen blandat sig i en gruvarbetarstrejk och måste fly till engelska kanalen genom allsköns underjordiska gångar fyllda med märkliga fiender som verkar hämtade ur en dröm eller Alice i Underlandet.

Denna story sket jag givetvis i som barn och egentligen måste jag nog erkänna att jag tyckte själva spelet Monty on the run var både tråkigt och svårt. Däremot är den stegrande och ryskinspirerade musiken både fartfull och härlig och dessutom komponerad av C64-kändisen Rob Hubbard (nä, inte han med scientologijoxet).

En stor utmaning för C64-musikern var att datorn bara stödde tre kanaler (plus en virtuell samplingskanal, faktiskt) och att detta generellt sett innebar att man antingen fick köra spelets ljudeffekter eller bara musiken (och ibland valde spelaren vilket). Monty on the run är däremot ett exempel på spel där både ljudeffekter och musik trängs i de tre kanalerna och med lysande resultat, tack vare tre ihärdigt jobbande stämmor.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Tveksamt om ett spel i dag bli ihågkommet bara för att musiken är bra, trots att jag tycker att det i övrigt är trist. Men så var det på den tiden, the golden age.

Varsågod – Monty on the run till C64 från 1985

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

En kommmentar till “Skön retromusik: Monty on the run (1985)”
  1. Richard skriver:

    En av de bästa musikstyckena till ett C-64 spel. Jag tror jag läste att det vann pris som bästa musik till ett dataspel 1985-86. Spelet var supersvårt så jag körde det inte heller så otroligt mycket men musiken lyssnades på många gånger. Även uppgföljaren Auf Wiedersehen Monty hade bra musik av Rob Hubbard.

Kommentera