I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Skön retromusik: Monty on the run (1985)

27 juni, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

Mullvaden Monty bär på en lite märklig historia i detta antika spel till Commodore 64 från 1985.

Han har tydligen blandat sig i en gruvarbetarstrejk och måste fly till engelska kanalen genom allsköns underjordiska gångar fyllda med märkliga fiender som verkar hämtade ur en dröm eller Alice i Underlandet.

Denna story sket jag givetvis i som barn och egentligen måste jag nog erkänna att jag tyckte själva spelet Monty on the run var både tråkigt och svårt. Däremot är den stegrande och ryskinspirerade musiken både fartfull och härlig och dessutom komponerad av C64-kändisen Rob Hubbard (nä, inte han med scientologijoxet).

En stor utmaning för C64-musikern var att datorn bara stödde tre kanaler (plus en virtuell samplingskanal, faktiskt) och att detta generellt sett innebar att man antingen fick köra spelets ljudeffekter eller bara musiken (och ibland valde spelaren vilket). Monty on the run är däremot ett exempel på spel där både ljudeffekter och musik trängs i de tre kanalerna och med lysande resultat, tack vare tre ihärdigt jobbande stämmor.

Tveksamt om ett spel i dag bli ihågkommet bara för att musiken är bra, trots att jag tycker att det i övrigt är trist. Men så var det på den tiden, the golden age.

Varsågod – Monty on the run till C64 från 1985

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

En kommmentar till “Skön retromusik: Monty on the run (1985)”
  1. Richard skriver:

    En av de bästa musikstyckena till ett C-64 spel. Jag tror jag läste att det vann pris som bästa musik till ett dataspel 1985-86. Spelet var supersvårt så jag körde det inte heller så otroligt mycket men musiken lyssnades på många gånger. Även uppgföljaren Auf Wiedersehen Monty hade bra musik av Rob Hubbard.

Kommentera