Skön retromusik: Battle Squadron (1990)

1 augusti, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

Det har inte blivit så många Amigaspel bland retromusiken än men det är något jag ämnar ändra på här framöver. Jag spelade egentligen Amiga 500 i fler år än vad jag satt med min Commodore 64; det är bara det att C64 ibland gjorde djupare avtryck eftersom jag var så ung.

Man kan undra vilken konsol som blir Korvens nostalgiburk…?

Battle Squadron är ett shoot em ’up vi lirade till döddagar. I ensamläget är det ganska mediokert men med två spelare kunde man ta sig betydligt längre och dela upp sysslorna och samarbeta sig till den ultimata underhållningen. Sprites var större än vad som var brukligt på den tiden i detta spel och färgerna och non stop-action gjorde att vi körde till ögonen blödde.

Det – och musiken. En god introlåt satte verkligen stämningen och i Battle Squadron från Innerprise är det extra tydligt. Spelet introducerade smartbombs (spränger allt på skärmen) i form av ett knapptryck och ett varvs snurr med joysticken. Det var inte alltid man lyckades göra detta snabbt nog, vilket ökade kravet på skicklighet även i användandet av smartbombs – och det är en feature jag gillar.

Storyn är den gamla vanliga, några hot shots är tillbaka från ett lyckat uppdrag och står helt plötsligt ensamma mot hela Barrax-imperiet och måste ta dem an nivå efter nivå. Det var verkligen inget lätt spel och jag har faktiskt aldrig klarat det utan fuskkoder eller lite hjälp av en frysknapp.

Minns att jag tyckte det var ganska coolt att det var kodat och ritat av två danskar; Martin Pedersen och Torben Bakager Larsen. Och tja…det är det kanske? Coolt, alltså :)

Varsågod – Battle Squadron till A500 från 1990

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Retromusik
Etiketter: , , ,

Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Battle Squadron (1990)”
  1. Richard skriver:

    Battle Squadron är nog det bästa 2-player shootem-up som jag någonsin spelat. Vi klarade av det med varsin Wico-Joystick. Titelmusiken är ok men den riktigt bra musiken är på game over skärmen. Den har jag otaliga remixer av som jag ofta lyssnar på. En sorgligare och mer stämningsfull melodi får man leta efter.

  2. Spelpappan skriver:

    Håller med. Webhallen har den goda smaken att nu ha med låten i sin tv-reklam: http://www.webhallen.com/blog/2011/06/tv-reklam-med-edge/

  3. Richard skriver:

    Japp, såg det igår. Kan inte vara många som kan det i dagens värld.

Kommentera