Skön retromusik: Xenon 2 (1989)

8 augusti, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

I dag knyts kända artister ganska ofta till tv-spel, både för att skänka sina röster till karaktärer och för att visa upp sin musik. Grand Theft Auto-serien har länge gjort en stor grej av och lagt ner enorma resurser på att radiomusiken och -rösterna i bilarna ska vara både autentiska och uppseendeväckande. Förr i tiden, när musiken inte var lika långt kommen (rent tekniskt) på datorer som Commodore 64 och Amiga 500, var det inte så vanligt.

Det var därför stort hallå när den hårt experimenterande gruppen Bomb the Bass gjorde titelmelodin till shoot em’up-spelet Xenon 2 Megablast till Amiga 500. Låten heter just Megablast  (Hip Hop On Precinct 13) och är ett resultat av att utvecklarna Bitmap Brothers samarbetade med Tim Simeon, en av gruppens grundare. Låten ska ha fått sitt namn efter den gamla John Carpenter-rullen Assault on Precinct 13 (som jag aldrig sett) men mest känd blev den genom spelet Xenon 2.

Det var – och är fortfarande – hyfsat ovanligt med hip hop-beats i tv-spel och med ett coolt beat även genom hela spelupplevelsen lyfte det faktiskt det annars ganska klassiska skjutspelet Xenon 2. En av höjdpunkterna är när du når slutet på en bana och får möjlighet att köpa mer grejer till ditt skepp av en utomjording som agerar köpman, han har då ett par old school-hörlurar på sig ur vilka man svagt kan höra Megablast spelas innan han grymtar nåt wookiespråk till dig.

Varsågod – Xenon 2 till A500 från 1989

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Xenon 2 (1989)”
  1. Peter skriver:

    Haha! Det har jag aldrig tänkt på, men detta är ju ledmotivet från Assault on Precinct 13 rakt av, om än pimpat. Filmen är för övrigt inte så dum, men det är musiken som är behållningen. Carpenters 70- och tidiga 80-tal var fullkomligt fantastiskt (Halloween, Escape from NY…)

  2. Spelpappan skriver:

    Ja shit, det stämmer. Jag får ta och se den där gamla rullen, det är banne mig på tiden.

Kommentera