PlayStation Move – ännu inte för barn?


Efter ett par kvällar med den rörelsekänsliga spelkontrollen Move till PS3, som givetvis kraftigt påminner om Wiimote-kontrollen Nintendo lanserade för fyra år sedan, så kan testpanelen (jag och min bror) eventuellt konstatera att Move ännu inte är för de allra yngsta.

Hyfsat avancerade kontroller, möjlighet att skruva bollar, frisbees och andra tillhyggen samt ett allmänt ointresse att förklara regler gör att de under åtta år kan tänkas tröttna hyfsat snabbt på de spel Sony hittills erbjuder oss med Move.

Tumble som finns till PSN är för den med både tålamod och stadiga händer och knappast att rekommendera till snart femårige systersonen.  Sports Champions inkluderar sporter som frisbeegolf, pilbågsskytte, boccia (eller typ boule), bordtennis, gladiatorslagsmål och beachvolleyboll – samtliga har hyfsat krångliga kontroller och kalibreringsmetoder samt är sjukt dåliga på att förklara reglerna. I detta avseende har Sonyspelen mycket att lära av Nintendo. Jag saknar också alla typer av roliga minispel för den lille pojk- eller flickvasker som egentligen inte tycker att boccia är särskilt upphetsande.

Visserligen är EyePet släppt med en uppgradering som fixar Move-styrning och förvisso tjänar spelet enormt på det. Men såvitt jag förstår blev detta spel inte någon försäljningssuccé någonstans i Europa (nyss släppt i USA) och Move lär knappast få föräldrar att gå man ur huse för att skaffa det.

Och High Velocity Bowling till PSN är ytterligare ett spel med Move-uppgradering – men eftersom spelet i grunden är mycket mer avancerad bowling än Wii-versionen så blir nog inte heller detta någon barnfavorit.

Nej, Move är fortfarande något du i stor utsträckning får vara med ditt yngre barn och förklara steg för steg. Bara det faktum att den låsanordning som medföljer strypbandet som ska fästas runt handleden egentligen är bättre än den till Wiimoten gör automatiskt att det också är svårare att få på och av för en liten krabat. En liten detalj, kanske – men kan avgöra hur jobbigt spelandet blir.

Personligen tycker jag Move är roligare än förväntat – men det behövs fler barnspel för att göra det till en favorit bland familjerna. Tror jag iallafall.

[slideshow_deploy id=’11069′]

 


Ett svar till “PlayStation Move – ännu inte för barn?”

  1. Det sjuka i det här är att denna artikel skrevs för nästan ett år sedan och stämmer helt fortfarande. Har det kommit något movespel efter release?

    Jag, tillsammans med min barn 5 och 3, tycker att move Party är rätt kul. Men i övrigt finns det i princip inget att spela med barn. Som du säger så är ju förvisso Sport ganska kul, men knappast något man lurar med sin 5-åring på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *