I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Gamla maskiner får nytt liv, del 1

5 oktober, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

I takt med att retromusiken tagit över en stor del av min fritid fyller jag kontoret med allt fler retroprylar. Det senaste är att jag tänkt koppla upp min Commodore 64 och Amiga 500 – och helst till scartkontakten i tv-apparaterna.

Mitt 8-bitars Nintendo vill dessutom ha en klassisk tjock-tv eftersom ljuspistolen inte fungerar på lcd-apparater.

Men när man börjar bygga en maskinpark  inser man snabbt att tekniken springer ifrån en snabbare än man tror. Det som först är ett projekt att installera gamla datorer och tv-spel övergår snabbt i ett projekt att rädda gamla alster till framtiden. På datorer som C64 och A500 programmerade jag och gjorde grafik och musik. Detta riskerar att gå förlorat på gamla kassettband och 3.5″-disketter.

Det jag främst vill är att koppla upp min C64 och A500 till scartkontakten på tv-apparaten, det vill säga den standardkontakt som gäller för de flesta tekniska enheter. Tvärtom mot vad många yngre retrofantaster tror så var inte scart särskilt vanligt på tv-apparater ens när Amigan gjorde intrång i svenska hem mot slutet av 80-talet. De absolut modernaste tv-apparaterna stödde scart men de flesta gjorde det inte – och då var det den medföljande RF-modulatorn på cirka 15 centimeter som gällde.

I dag är det få av oss som vill köra med RF-modulator och istället är scart-kontakten en standard som är på utdöende men fortfarande används; en tv av rang bör dock fortfarande ha minst två scart-kontakter.

Amiga 500

Amigan har separata ljudutgångar i form av en vänster- och högerkontakt i vanligt RCA-format. Bildutgången är i form av en 25-pinnars RGB-utgång du kopplar RF-modulatorn till. Om du vill koppla din Amiga 500 till scart-kontakten utan att använda RF-modulator behöver du en särskild sladd som går att beställa för drygt 200 kronor, till exempel här. Den ska fungera, inga konstigheter.

Men du kanske vill koppla din Amiga 500 till din dator för att rädda lite filer till eftervärlden? Först och främst behöver du köpa en mjukvara kallad Amiga Explorer som kostar cirka 100 kronor. Därefter behöver du kunna seriellkoppla din PC med din Amiga 500 – men eftersom de flesta PC-datorer i dag inte har någon seriell kontakt behöver du en omkopplare från usb till seriell kontakt.

Slutligen behöver du även en nollmodemkabel för att koppla datorerna, företrädesvis en med både 9-pinnars- och 25-pinnarskontakt, till exempel denna.

Commodore 64

En C64 har inga RCA-kontakter utan använder sig av en särskild typ av DIN-kontakt för både ljud och bild. Du behöver därför omvandla denna DIN-kontakt till vanliga RCA-kontakter du sedan kan koppla till en scart-kontakt för din moderna tv-apparat. Lösningen finns i en ganska vanliga sladd, som denna – som du sedan förlänger via en vanlig komposit till scart-kontakt.

Själv har jag precis införskaffat allt det här och ska nu koppla ihop och testa allt. I nästa del återkommer jag med problemen och lösningarna jag kom på för att åtgärda dem. Vi hörs så länge!

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

2 kommentarer till “Gamla maskiner får nytt liv, del 1”
  1. niklas (megastorm) skriver:

    Det jag säger – man ska inte ens börja att samla =)

  2. Spelpappan skriver:

    Hehe, eller hur? Fast de flesta av de gamla häckarna står ju där redan, de behöver bara kopplas upp till vettigare saker än den vanliga kanalväljaren – det är en klumpig metod i längden.

Kommentera