Mobila spel perfekt vid barnpassning


Inom kort går min recension av Final Fantasy: the 4 Heroes of Light upp på Eurogamer, den första recension jag skrivit sen vi fick Alvar.

Att spela är betydligt svårare när man blivit förälder eftersom fritiden kapas ganska dramatiskt. Emellertid är det betydligt enklare att spela mobila spel, som till exempel på Nintendo DS. Det är också därför jag kommer att recensera mer på denna konsol den närmsta framtiden.

I dag påbörjade jag, något försenad, recensionsspelandet av DS-titeln Professor Layton and the Lost Future. Låter lovande då det, precis som Blue Toad Murder Files till PS3, handlar om en skön mysteriehistoria som ursäkt för att få lösa ett gäng knep och knåp-grejor i bästa pysselboksform.

Hemligheten med hela soppan är att DS har den finurliga sömnfunktionen när man slår ihop skärmarna. Dels fryser spelet så att du inte missar något och dels varar maskinen i dagar i detta tillstånd. Både viloläge och igångsättande sker dessutom sekundsnabbt, så att du kan ta upp spelandet igen även om du bara har fem minuter på dig. Mig veterligen funkar ingen annan bärbar spelapparat lika smidigt ur denna aspekt.

Men visst, hittills är det ingen större börda att passa Alvar – mer än att han kan ha en tendens ibland att vilja äta eller bli bytt på en gång stup i kvarten. Med en DS och Professor Layton eller Final Fantasy vid min sida blir dock passandet och skötandet en…barnlek?

Så här lugn är nämligen Alvar i vanliga fall.6 svar till “Mobila spel perfekt vid barnpassning”

 1. Jag hade alltid DSen i skötväskan när jag var pappaledig med första barnet. Man måste vara opportunistisk som förälder. :)

 2. Startade alltid upp 360:n när Iris somnade. Perfekt med en dryg timmes spel mitt på dagen.

  Hoppas nu Anna inte är här inne och läser…

 3. en riktig sötnos.

  som invädning funkar väl psp:n på samma sätt? Möjligen tar det något längre tid än en sekund att starta igång det, men jag brukar bara sätta den i standby mitt i spel utan att det spelar någon roll. Med den senasta versionen av psp kan du ju ”pausa” alla spel också. Då går det att starta igång dom från den frysta positionen även om du stänger av konsollen.

  När jag själv var pappaledig hade jag en alldeles för aktiv unge för att kunna spela något när han var vaken. Jag fick även lite ångest känslor av att vara dålig förälder om jag satt och plitade på en liten psp medan han sprang fram och tillbaka. Däremot sover de ju regelbundet och under den första föräldraledigheten låg jag på top 50 i världen(!) på Super Stardust HD (PS3), samtliga planeter.

 4. Ja, PSP får räknas in där också. Jag har dock ganska liten erfarenhet av just den manicken, därav mitt fokus på DS. Främsta fördelen med PSP är väl de tidigare versioner som gick att köra emulatorer på, men de är väl att anse som knäckta och därmed olagliga? Ska bli intressant att se vad PSP2 kan erbjuda.

  Alvar sover tyvärr alldeles för lite för att det ska bli något rekordsättande här. Men recensioner räcker det gott och väl till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *