När är man för gammal för leksaker?


När är man egentligen för gammal för leksaker? Jag skulle beskriva mig själv som en helt vanlig snubbe med skrivklåda och med bara lite lagom intresse för retrogrejer och nördigheter.

Jag är heller inte något överdrivet Star Wars-fan men när Hasbro släpper en lyxvariant av en AT-AT i samband med 30-årsjubileet av The Empire Strikes Back kunde jag inte låta bli. Man blir aldrig för gammal för sånt.

En AT-AT eller All-Terrain Armoured Transport Vehicle är lätt den tuffaste av ”manickerna som inte fungerar irl” i Star Wars-filmerna. På fyra stadiga ben klampar den fram likt en dinosaurie på snöplaneten Hoth där rebellernas hemliga bas blivit avslöjad. Det var omöjligt att inte bli förälskad i monstret redan vid första anblicken.

Giganten är 61 centimeter hög och väger drygt ett kilo trots att den mest består av ABS-plast och elektronik. Interiörerna är lika detaljerade som exteriören och huvudet innehåller ett kontrollrum med plats för två förare och en kontrollbrygga för en officer. Här finns en knapp som tänder ljuset i monitorerna och avger lite blippblopp samt fraser som ”Moving in on rebel base” och liknande. Huvudet är dessutom rörligt i och med att en uppfällbar kanon agerar handtag. Två torpeder går att skjuta iväg med fjäderanordning och de två växelvis verkande kanonerna lyser och ger ljud ifrån sig när du manuellt sätter igång dem.

 

[slideshow_deploy id=’11614′]

Kroppen är också detaljerad med två hissar för manskap som går att hissa upp och ner. I ett hål under magen finns också en krok för att hissa material. På bryggan finns även här en knapp för att sätta igång rödljus som ska vara ett slags ”klart skepp”-läge samt röster. Bakpartiet har plats för en speeder som går att fälla ut via en knapp och en sådan följer också med.

Alla luckor går att öppna och stänga och på ryggen finns ytterligare tre knappar för klampljud, skotteffekter samt allmänt krigslarm för att ge lite stämning :) Benen är ställbara och ledade i fästet, vid knäna och i fotleden så att du kan ställa den i vilken position du vill, förutsatt att den kan hålla balansen såklart.

Ja, ni hör ju. Man blir barn på nytt och oavsett om du är 8 eller 38 år gammal så är detta vidunder helt sjukt coolt och har en given hyllplats i ett recensionskontor – oavsett om du gillar Star Wars eller inte. Denna AT-AT finns att få tag på i Sverige men till exempel Webhallen tar hela 2.000 spänn för den, vilket är hutlöst. Bättre då att göra som jag och beställa från Amazon i USA för halva priset; dessutom tog frakten bara fyra dagar över en helg(!). DHL vet vad de pysslar med.

Shit, vilket nördigt inlägg det blev. Men det struntar jag i just nu. Det här är faktiskt något så annorlunda som en kvalitetsleksak jag rekommenderar till både gammal och ung.

 


4 svar till “När är man för gammal för leksaker?”

  1. Nån hundralapp bara. Det slutade på dryga tusenlappen med så pass låg dollar som det är i dag. Klart prisvärd om man nu tycker det är ok att lägga tusen spänn på en leksak.

  2. Som jag skrev i gårdagens inlägg: det kommer när det är alldeles, alldeles klart :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *