PS3-scenen håller på att mogna?


Yep, det låter löjligt. PSJailbreak, som visade sig vara ett riktigt knäck av maskinen, har bara funnits ute sedan augusti men har redan gett upphov till embryot av en scen som kodar spel, emulatorer och andra applikationer till Sonys svarta låda.

Det går ruskigt fort i programmerarvärlden och ingen vet hur det ser ut om så hiskeliga tidsrymder som ett år.

För att göra en lång historia kort; för Eurogamers räkning begav jag mig till Daniel Åkerud eller apanloco som han kallar sig i scenen. Han luskar ut det innersta i en PS3 genom att utnyttja de egenskaper hacket PSJailbreak erbjuder.

Det handlar då inte om piratkopiering, vilket givetvis är Sonys största oro, utan om att undersöka och ta reda på vilka möjligheter maskinen erbjuder och skriva applikationer som antingen är först, coolast eller som bara visar andra hur en viss sak kan lösas. Typisk programmerarsysselsättning, med andra ord.

Han utvecklade nyligen det lilla spelet Spin Pong för att lära sig hantera enkla ljud och grafik och lade ut det till andra att testa och lära sig av. På detta vis växer scenen och fler lär sig skapa allt mer avancerade program – men helt utan Sonys välsignelse. Vad blir alltså Sonys nästa steg, kan man fråga sig?

Sonys väg till framgång med PS3 har varit krokig och nu står vi här med PSJailbreak vare sig vi vill eller inte. Jag hoppas innerligt att bolaget tar sig en rejäl funderare och åtminstone överväger alternativet att göra dessa drivna människor till bundsförvanter istället för fiender. Charmiga småspel och applikationer som Spin Pong är nämligen för bra för att missas på grund av den utbredda piraträdslan och då är detta ändå bara början.

Istället för att jag ska tjata på två ställen om detta tycker jag att du helt enkelt bör läsa artikeln på Eurogamer.se.

Förresten håller vi på att måla den stora AT-AT jag skaffade och skrev om tidigare i veckan. Den kommer att se grym ut när den blickar ut över recensionskontoret, knapp urskiljbar från filmoriginalet. Jag återkommer med bilder när det är klart.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *