Skön retromusik: Lazy Jones (1984)

21 november, 2010 av: Jimmy Wilhelmsson  

För en tid sedan skrev jag en artikel om att musiken i spel kan komma att bli helt interaktiv och förändras efter hur du spelar. Personligen tycker jag att det hade varit en enormt trevlig utveckling men faktum är att en del mycket tidiga spel redan var och nosade i samma hörn.

Lazy Jones till C64 är ett vedervärdigt litet spel som samlar ett gäng ganska tråkiga minispel men till ett underbart grundläggande tema.

Musiken i spelet fortsätter alltså hela tiden men med variationer beroende på var Jones befinner sig och vilket spel han spelar. Bland låtarna kan vi höra klassiker som 99 Luftballons och Kernkraft 400. Då ska man dessutom komma ihåg att den senare låten faktiskt är gjord av gruppen Zombie Nation efter Lazy Jones original – inte tvärtom.

Det som gjorde spelet speciellt på den tiden var att musiken aldrig tystnar utan likt en DJ sys alla teman ihop så att inget någonsin avbryts.

”LucasArt var inte först, redan tidiga C64-spel som Lazy Jones, kunde sömlöst spela musik beroende på var du befann dig – däremot satte bolaget fingret på två punkter som sedan dess lett spelmusiken till vad den är i dag; vikten av berättande och behovet av äkta musik. I dagens berättelsedrivna spel följer stämningsljuden ofta i grova drag det som händer på skärmen och bryts sällan tvärt av samt genereras inte längre av enskilda instrument på ljudkortet utan spelar upp digitala versioner av det stycke en analog orkester eller en samling synthar redan spelat in.”ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Kompositör är ingen annan än David Whittaker som jag redan haft uppe bland retromusiken för Shadow of the Beast och Amiga-versionen av Bubble Bobble. Vid det här laget är den killen van vid att få sina alster samplade och remixade; gigant som han är inom Commodore-scenen.

Varsågod – Lazy Jones till C64 från 1984

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera