Klassisk tecknad film och deras spelversioner

30 januari, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Jag har aldrig varit mycket för tecknad eller animerad långfilm då jag ofta tycker de är trista och innehåller stereotypa och förutsägbara karaktärer.

Det jag däremot uppskattar är den klassiska kortfilmen med med våld, action och slapstick. Nostalgin flödar på YouTube och eftersom jag ofta skriver om spel kan jag ju passa på att dra lite paralleller till de (oftast) kassa spel som släppts kring varje karaktär.

Förr visades inte särskilt mycket tecknat på svensk television, mest för att de förmodligen ansågs vara för våldsamma. Att tecknad film från 40- och 50-talet i huvudsak var ämnat för en vuxen publik begrep inte makthavare i början av 80-talet. Följden blev att man här nere i söder rattade in dansk tv varje fredagskväll för att se ”Så er der tegnefilm” där de gamla pärlorna visades.

1983 började SVT också visa lite tecknat i tv-serien Tecknade pärlor, bestående av två kortfilmer åt gången. Senare samma år startade även Tecknade pärlor för vuxna – som fick denna titel helt enkelt på grund av mängden våld; de visade till exempel mycket Tex Avery-filmer.

Kalle Anka – Toy Tinkers (1949)ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Det kan tyckas märkligt att Walt Disney i dag är mest känd för historier och berättelser han faktiskt inte ens skrev. Disneys två stora uppfinningar är ju annars Musse Pigg och Kalle Anka, den senare i stort sett bortglömd om det inte vore för entimmestraditionen som återkommer varje julafton.

Filmen nedan visades ibland på jularna förr men togs sedermera bort på grund av krigsreferenserna (börjar runt 4:40 nedan). En vanlig leksakskatalog lockar med sida upp och sida ner fylld av vapen och krigsleksaker – men inte tål svenska barn att se Kalle skjuta nötter mot Piff och Puff, nej nej…

Till C64 släpptes år 1984 ett vansinnigt dåligt spel där Kalle Anka ska jobba ihop pengar till leksaker åt knattarna.

 

Woody Woodpecker – Niagara Fools (1956)

Många av oss minns Hacke Hackspett som ett stående inslag mot slutet av Go’morron Sverige med Lennart Hyland och senare andra programledare som Fredrik Belfrage och Per Ragnar. Detta var ett lördagsmorgonsmagasin ungefär som de funkar i dag men som bjöd på tecknad film runt tiotiden.

Av någon anledning försvann Hacke under mitten av 80-talet och rykten gick att klagomål på våldsamheterna fick SVT att censurera bort hela karaktären. Jag har ännu inte lyckats få konfirmerat om det verkligen var så – men jag har aldrig sett en Hacke Hackspett-film visas på svensk statlig tv sedan dess. Nån som vet sanningen?

Niagara Fools är en typisk Hacke-film med repetitiv humor och en grymt störig fågel som för ovanlighetens skull inte hackar sin motståndare i huvudet i just denna rulle. Vanlig motståndare är alligatorn Gabby Gator men ofta även polisväsendet i allmänhet – och i just denna film får vattenfallets guider känna på pippins störighet.

Jag minns inga som helst referenser till ett Hacke Hackspett-spel till dator eller konsol från denna tid, gör du?

 

Bugs Bunny – Buccaneer Bunny (1948)

Snurre Sprätt, som han kallas på svenska, fick under 80-talet stå som representant för Warner Bros seriekavalkad kallad Looney Tunes. Med sin klassisk inledningsreplik ”Eh…What’s up, Doc?” retade han gallfeber på en mängd olika klassiska motståndare som Daffy Duck, Elmer Fudd, Porky Pig – och i detta fall – Yosemite Sam.

Buccaneer Bunny ligger på min absoluta topp 5-lista över de bästa tecknade kortfilmerna någonsin. Manus och upplägg är i det närmaste perfekt och filmen vet exakt när den ska sluta. På denna tid var musiken inte så mycket till för att sätta stämning som för att accentuera skämten. Därför var det viktigt att bild och ljud gick exakt ihop och på 40-talet hade man såklart inte samma fina inspelningsutrustning som nu, därför rättade sig tecknarna efter musiken istället för tvärtom.

Bästa scenen kommer vid 5:23 och är en klassisk dörrbytarscen med tillhörande musik. Underbar.

Bugs Bunny lär har släppts till C64 år 1993 men det är ett spel som gått mig helt förbi eftersom det var andra datorer som gällde då. Någon som spelat det?

 

Tom & Jerry – Solid Serenade  (1946)

Jämsides med Looney Tunes brukar folk minnas Tom & Jerry-filmerna från Metro-Goldwyn-Mayer. Serien skapades av inte helt okända William Hanna och Joseph Barbera och oftast stod producenten Fred Quimby bakom och lät dem gå loss. 1957 slutade de förra båda herrarna på MGM och bildade Hanna-Barbera – studion som gav oss The Flintstones, The Jetsons, Scooby Doo, Yogi Bear – och som fortfarande står sig stark, även om den numera ingår i Time Warner.

Tom är katten som ständigt plågar eller plågas av den lilla husmusen Jerry. I Solid Serenade är den stora behållningen en klassisk scen där Tom ska uppvakta husets kattdonna med en liten serenad. Han väljer då att dra av Louis Jordans Is You Is or Is You Ain’t My Baby, vilket kan vara en av århundradets coolaste låtar att sjunga för sin tjej.

Kolla själv nedan så förstår du vad jag menar.

Tom & Jerry släpptes som spel till C64 år 1989 och fick förfärliga recensioner (runt 20/100). Grafiken var på sin tid excellent men i övrigt var det ett typiskt spel som aldrig borde ha släppts.

 

Droopy – Northwest Hounded Police (1946)

Vuxnast av alla tecknade kortfilmer var förmodligen de som regisserades av Tex Avery. Droopy är en klassisk sådan figur eftersom hans torra humor aldrig gjort honom populär bland yngre. Droopy tillhörde också MGM:s stall och Fred Quimby är krediterad som regissör även i Northwest Hounded Police.

Som brukligt är använder sig Avery av sin klassiska varg, som helt enkelt kallas Wolf. Titeln ska anspela på en gammal Hollywood-rulle, North West Mounted Police, från 1946 och berättelsen går ut på att Droopy ska plocka hem Wolf som rymt från fängelset.

Egentligen är North West Mounted Police en remake på Droopys första film, Dumb-Hounded, i vilken den lilla basset-hunden ännu bara kallades Happy Hound. Droopy-serien lades faktiskt ner 1958 men efter det har han kommit tillbaka flera gången i andra sammanhang – men aldrig med sådan spjutspets som i hans egna filmer.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Droopy har förmodligen aldrig haft ett eget spel – och lär förmodligen aldrig få det heller. Lika bra, kanske – med tanke på hur de övriga spelen på tecknade kortfilmer blivit.

 

Så var det med det. Är det några klassiska tecknade kortfilmskaraktärer jag missat i denna uppräkning, tycker du? Eller har det kanske släppts något spel jag helt enkelt inte känner till?

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Spel & Data
Etiketter: , ,

Kommentarer

5 kommentarer till “Klassisk tecknad film och deras spelversioner”
 1. Tommy Håkansson skriver:

  Jag råder dig att kika på senaste Alice i underlandet-spelet som kom till DS.
  Otroligt underskattat, faktiskt.

 2. Henrik H skriver:

  Det enda Droopy spel jag sett är Droopy’s Tennis Open till gba..men jag och min polare älskade Kalle ankas c64 spel där man jobbade ihop leksaker till knattarnas leksaksplats. Men när man köpt allt så var spelet liksom..slut..fast med en viss tillfredställelse :)
  http://www.youtube.com/watch?v=KLQvTApN-60&feature=related
  Jag satt också uppe och kollade slaviskt på tecknade pärlor och annat tecknat man kunde hitta. Det var ju inte lika lätt att se tecknat på 80-talet som nu när det går på tv dygnet runt.
  Och tvspelen var primitiva och straffade en på de grymmaste sätt. Ge någon ett spel idag med 2 hjärtan i kraft så får de se hur lätt det va att överleva på den tiden…
  All mat var baserade på nån sorts rotfrukt..
  Och att hitta en bild på en lättklädd tjej i något reklamhäfte var ju som att hitta guld..
  Fasen, har vi bara fått kämpa och stå i under våran barndom?
  Och vad har vi fått för det?
  Hårda ”nintendo-tummar”? :D

 3. Spelpappan skriver:

  Haha, det börjar låta lite väl gubbigt nu här – men bra punkter du radar upp :)

  Nej, jag menar inte riktigt att saker och ting var dåliga för 30 år sedan – tvärtom. Men den tecknade filmen har ju helt naturligt fått lämna plats för den datoranimerade och den ädla konsten av vackert och roligt underhållningsvåld á la ovan känns också bortglömd.

  Och – icke att förglömma – det var den sedan länge redan på 80-talet; samtliga filmer ovan är ju gjorde direkt under efterkrigstiden och vissa var alltså 40 år gamla redan när vi såg dem.

  Tillgänglighet är bra; men absolut tillgänglighet innebär ändå på något konstigt sätt enorm likriktning. Människans kultur är märklig.

  @Tommy: det ska jag kolla in. Till DS, alltså? Hm.

 4. M skriver:

  Jag vet att Mr Magoo var med också (Jolly Frolics) och andra 50-tals tecknade filmer som jag minns men inte namnen på

 5. Spelpappan skriver:

  Hade Mr Magoo också ett eget dator- eller tv-spel, eller hur menar du?

Kommentera