Internet upphör aldrig att förvåna


Jag minns en tid då det gick att ljuga för varann till höger och vänster därför att det mesta ändå inte gick att kontrollera. Jag minns också en tid då det skrivna ordet var sanning, därför att faktagranskning och korrektur fick tid på sig i ett långsammare kommunikationssamhälle.

Inget av detta stämmer nu – men Internet har dessutom fört med sig en skrämmande och fascinerande referenshög som aldrig tycks sina.

Min mission var obetydlig, ospännande och ganska fånig – allt på samma gång. I mitt dioramabygge ville jag göra en poster på en dörr av det slag jag sett i ett filmklipp från den interiör jag ville bygga. Man får ta vara på de små detaljerna för att skapa rätt miljö, även om jag såklart gör om den för att passa mina begränsningar och ändamål.

Men hur? Jag är ingen Photoshop-specialist och att rita den själv begrep jag att det inte skulle bli bra. Jag konsulterade Google, sökte på ”Hoth door note” och letade bland sidförslagen.

Thanks, Z-man12 – hope you don’t mind me posting this pic here.

Vad är oddsen för att en kille ska ha rotat fram scenen, ritat rasket och dessutom lagt ut på det en öppen forumpost för alla att läsa.

Tydligen extremt låga – allt verkar finnas på nätet och jag beter mig som en gammal gubbe varje gång jag tillåter mig bli förvånad.

Dessutom börjar en hel diskussion kring hur denna lapp egentligen presenteras i filmen och vad den säger. Någon påstår sig ha sett den irriterande droiden C3-PO slita bort den innan sällskapet flyr basen – något jag inte alls minns.

Men uppenbarligen ska detta ske i scener som plockats bort i originalfilmen och en annan användare fyller i mer korrekta uppgifter:

”The scene in which your talking about is when the troopers running around clearing echo base. Han, Leia, C3po are trying to get out, the pass a door with that flier on it. Its where the rebels locked up the wamps that they had captured. These wompas would roam echo base at night killing the tauntuans for food. So when the rebels ran past it they looked at it and kept on going, but when 3po see’s it he tears it off the door. When the troopers come to this door, they enter, the door closes behind them, and the wompas attack them.”

Därefter postar han bilder från filmen jag aldrig sett förr som bevis för det hela.

Och för mig som bygger dioramat är bilderna obetalbara eftersom det i filmen bara finns kvar väldigt få scener där snötrupperna faktiskt visas på nära håll.

Sagt och gjort; på gult papper skrev jag ut killens ritning och satte upp. Kollar man noga på filmbilden ovan sitter det lite snöig is fast på lappen så det kan jag väl applicera vid senare tillfälle.

Själva dioramabygget har alltså inget med min poäng att göra, utan finns mest med som referens till det faktum att man verkligen kan hitta vad som helst i informationsväg – och att det blir mer detaljerat för varje år.

Allt – utom möjligtvis en kall öl. Det får man fortfarande gå till krogen eller Systembolaget för att införskaffa. Än så länge.

 


4 svar till “Internet upphör aldrig att förvåna”

 1. Klart är att Internet lösgör en hel del tid bland folk. Eller snor den, beroende på hur man ser det.

 2. Faktum är att man blivit såpass bortskämd med att hitta mer eller mindre ALLT på nätet att de få gångerna man går bet så blir man vansinnigt irriterad. Hur gjorde man innan för att hitta info? Är det någon som minns ens..får nog googla på det ;)
  Kul att du kommit en bit till på dioramat, ser att du fått lite frost på kablar och väggar, är det vanligt ”fönsterspraysnö”? Ser bra ut!

 3. Tackar, men jag borde ha vikt lappen efter skårorna i dörren. Kanske kan två tunna streck på lappen längs skårorna skapa lite av samma effekt, ska testa.

  Jag fick aldrig tag på någon vettig snöspray utan hittade en snöfärg på Panduro. Den är tjock och påminner mer om lera i konsistensen, vilket är bra för då kan den appliceras på sådant som normalt inte går att måla på, t.ex. kablage.

  Det blev dock lite för mycket, kan jag tycka – de där kablarna har legat i kyla en bra stund :) Sedan dess har jag lagt till ännu en kabel mellan de andra två och som har mindre frost, bara på ovansidan.

  Faktum är att interiören snart är klart – jag kikar nu på olika lösningar för belysning. Och så vill jag skaffa hem all cellplast för utesnön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *