Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 3


Dioramabygget går vidare, om än i maklig takt. Just nu inväntar jag ett inköp av frigolitterräng innan jag går vidare med den saken – men under tiden sysslade jag lite med interiören, också den i frigolit, i helgen.

Eftersom det är tänkt att dioramat ska dekorera en bokhylla på kontoret har jag naturliga begränsningar och kan inte sväva ut – vilket är bra när de megalomaniska svängningarna börjar göra sig påminda.

Som av en händelse hittade jag grunden till Echo-basen på isplaneten Hoth…

Nej, den meningen blev helt fel. Jag menar att jag fann grunden till terrängen från frigolitdelarna som följde med en köksfläkt från Ikea. Med frigolitskärare, lack och dekaler kan man få det att nästan se ut som ett äkta Star Wars-tillbehör från butikerna ;)

Själva interiören kommer att bestå av tre delar; front, rummet och bakgrundsvägg. Här börjar jag med fronten.

På sajten Niubniub’s Universe hittade jag en känd dioramabyggares beskrivningar av hur han har gjort. De struntade jag i; men däremot var hans dekaler rätt bra. De kan man ladda ner som bilder och sen själv anpassa efter vad man vill bygga, så det gjorde jag.

Då får man en front som ser ut så här när det gäller sjukstugan. Det är här man kikar in genom en glasruta till rummet där bactatanken och sjukdroiderna finns. Slängde upp en dörr också så att metallgolvet får ett naturligt avslut innan det råare snögolvet tar vid.

Bakre väggen i mittrummet har räfflor efter utbyggnaden, antar jag. Och så ska det hänga ledningar överallt. Dess ledningar måste ha rätt böj så att de inte ser ut som de små sladdar de egentligen är, utan ska likna tunga ledningar som böjs på rätt sätt.

Fästena är lite mariga att få till så att de ser någorlunda troliga ut; dessa är avklippta sladdfästen från Clas Ohlson. Tanken är att alla ledningar ska målas med snöfärg så att de blir frostiga när det är klart.

När du arbetar med frigolit behöver du en frigolitskärare eller foam cutter. Det finns inget annat sätt; glöm att skära med kniv eller andra vassa föremål. Den varma tråden skär igenom materialet som om det inte fanns och lämnar inga spår alls.

Front och rum ihopsatt. Nu saknas dock bakre väggen med ledningar och räfflor. Jag saknar fortfarande lite frigolit så jag kan inte göra den helt färdig förrän jag skaffat mer. Jag lade dessutom till en balk i taket – men är nu lite rädd för att rummet blir för lågt, det vill säga att jag inte får plats med de grejer jag vill ha där. Allt har nämligen inte kommit än.

Utan belysning och bakom glas ser man inte jättemycket i sjukrummet men du kan kanske skönja kirurgdroiden samt den bactatank den skadade vårdas i. En medicindroid ska läggas till i detta rum. Notera den coola spegelbilden av den oroliga piloten. Notera även min lilla kamera :)

Upplyst ser man desto mer. Här har jag som sagt använt Niubniubs dekaler och fått fram ett mysigt rum. Bactatanken ska fyllas med destillerat vatten och förmodligen fäster jag ett svagt blått sken bakom så att rätt stämning infinner sig. Tanken och kontrollpanelen ska även målas, precis som övriga fordon ovan jord.

Nå, här ska då hända andra grejer men jag vet alltså inte exakt vad. Ett navigationsbord av den typ de använder ganska många av i filmen är på väg. Här ska också belysning upp i taken och förmodligen även på något sätt i detta navigationsbord.

I vänsterkant, som vi inte ser så bra på denna bild, öppnar sig en korridor som löper ut till vänster och det är också därifrån ledningarna kommer. Andra ledningar ska också löpa längs golvet – som alltså ska täckas med ett tunt lager frostig snö. Det är ju liksom ingen isbana de halkar runt i på Echo-basen.

Well, det var lördagens nattpyssel. Detta gjorde jag medan du såg på Melodifestival – det var ganska bra spenderade timmar. Skönt och avkopplande – och väldigt analogt.

Här är samtliga bilder:

[slideshow_deploy id=’11666′]

 


11 svar till “Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 3”

 1. Mycket imponerande!

  Nu blir jag helt inspirerad att sätta igång med nästa steg i mitt savannbygge; sätta lite struktur på den med fyra nyanser av brunt… eh… jag menar flock. En del brun flock, faktiskt. Satsar på lite bränd savann på majoriteten av min 75x75cm bräda, med grönt primärt kring flodbädden. Sen ska man göra grästuvor (fyra nyanser här med) och lite andra mysiga grejer.

  Vi ska se om herr Spelpappa kanske drar upp ett par bilder här på bloggen efter vår hantverkarträff i mitt garage nästa vecka…

 2. Sjukt snyggt och vilken detaljkänsla, ljussättningen var galet bra, anar storhet på gång! Litet tips angående destillerat vatten, det finns lösningar som simulerar vatten, kolla upp det. Men kör ett prov innan!

 3. Tack, alla!

  Av en slump trillade lite nya grejer in i dag; den där navigationsskärmen, general Rieekan och Hans-Olof med Hoth-kläder inomhus. Det innebär att jag kan börja befolka scenen och göra något åt golvet, förmodligen blir det snöfrostat med plattor – har sett att de slängt ut plattor att gå på, antagligen så att man inte ska halka.

  En snowspeeder dök också upp och även om den är något överdimensionerad så är det en riktigt bra och detaljerad pjäs. Funderar på att låta den vara träffad och ha tjock svart rök vällandes från ena motorn, hm…intressant att se om det går att lösa på ett naturligt sätt :)

 4. Najs! Du har ju kommit en bra bit på vägen nu! Och niub sidan verkar ju hur bra som helst. Att ha lite bakgrundsljus på rätta ställen som du skriver, kommer bli riktigt bra tror jag. Det gör väldigt mycket för stämningen.
  De nyare figurerna är ju mycket snyggare än Potf-figurerna och i mycket bättre scala.
  Stora frigolitblock eller plattor i alla möjliga dimensioner finns att köpa i närmsta bygghandel, coops byggavdelning har mängder iallafall i min stad, och inte så dyrt. Eller åk ut till någon vitvaruförsäljare, de lär ju ha mängder som bara är i vägen. Och begränsningar kan nog vara rätt bra, annars har man plötsligt ett helt rum fyllt till bredden och det har gått över styr totalt till hemmets övriga invånares förtret :)
  Mitt Darth Vader projekt började ju i liten skala och vips hade det blivit ett projekt som tog ett halvår att bygga. Men det kunde gått åt skogen ordentligt, under byggets gång så stod det ju darth vader mitt i vardagsrummet. När telia skulle dra nya kablar i lägenheterna hade de tillstånd att gå in när som helst hos en, och givetvis gick en teliagubbe in hos oss när ingen var hemma. Hans kollega sa efteråt att han hade nästan fått en hjärtinfarkt när han gick runt hörnet i hallen och såg en 2meters svartklädd person stå mitt på golvet :D Tänk om vi kommit hem senare och hittat en död teliagubbe på golvet och behöva ringa polisen.. ”Darth Vader har precis dödat en person!”
  Ser fram imot mera bilder under byggets gång.
  Mvh Henrik

 5. Haha, du skulle skaffat en sån där rörelsedetektor och låtit gubben säga ”I find your lack of faith disturbing.” Bättre än inbrottslarm, kanske?

 6. Hallå igen, kolla in ca 4 min i klippet, smart sätt att få riktigt cool belysning underifrån, bara att gröpa ur i frigoliten och kolla dit en rund led-belysning, helst ska man koppla om så man lätt kan switcha på och av. Märkte att jag hade 2 medical droids, ouppackade, den ena hade skadad kartong…man blev ju lite sugen nu ;)

 7. Ännu ett tips, köpte en mindre snowspeeder mint in box för ynka 200kr, den har en display som gör att den ser ut att ha kraschat i snön, och kan lätt grävas ned i frigoliten. Eftersom den är ca 15 cm lång kan man ju placera den lite i bakgrunden för rätt perspektiv, om man vill.
  check it out.

 8. Hoj, mycket på en gång :) Ska försöka bena ut allt.

  Frigolitskäraren skaffade jag i modellaffären runt hörnet. Det var en billigare variant, kostade 180 spänn, men det finns snyggare och går att få i princip hur dyra som helst. Fårorna gjorde jag med en vanlig lödkolv. Man kan göra en själv men jag är som sagt rätt dålig på elektronik så det är inget jag gav mig in på.

  Av just samma anledning ska jag kolla runt lite bland modellaffärer kring elektronik och belysning. Tack för länken till filmen, det kan kanske vara en idé att använda LED-lampa, ja. Dock har jag inte plats att låta den stå på en såpass tjock lampa så jag får nog försöka fixa en mindre variant på något vis.

  Ja, snowspeedern är något överdimensionerad men jag tänkte hänga den i taket och låta den svänga ut mot rummet. Med ståltråd och svart bomull tänkte jag fixa till någon slags eldrök som om den är träffad. Att den är för stor syns inte lika mycket om den flyger på väg ur själva dioramat, tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *