Skön Retromusik: Quest for Glory I (1989)


Jag har ingen aning om hur musiken till Quest for Glory låter – för jag minns den inte. Sånär som på ett enda stycke som träffade rakt i hjärtat och som mängder av andra musiker på nätet gjort sina egna versioner av. Och faktiskt till och med jag själv (trots att jag inte är någon vidare musiker).

Stycket jag talar om är Erana’s Peace – från platsen med samma namn.

Sierra Entertainment är studion som under 80-talet och större delen av 90-talet regerade äventyrsspelsvärlden innan Lucasart gav sig in i densamma. Studion startade redan 1979 av Ken och Roberta Williams som också skrev manus till flera av de många titlarna och dess uppföljare; i dag finns inte Sierra längre och alla rättigheter ägs tyvärr av Activision.

Ett av de oförglömliga äventyren är det semi-rpg med humor som först fick namnet Hero’s Quest till PC och Amiga 500 (och kanske fler format, jag vet inte). På grund av problem med att registrera varumärket, eftersom det redan fanns ett brädspel som hette Hero Quest – bytte man helt namn på spelserien som kom att få fem hela delar. Undertiteln på första delen blev densamma – So You Want to Be a Hero.

I en liten, liten del av detta spel hittar du till en glänta som ligger avskilt från den mörka skogen och de snöiga bergen och kallas Erana’s Peace. Faktum är att den älvlika häxmästarinnan Erana lämnat sådana platser i alla fem delarna, där du kan stanna och kurera dig samt kanske hitta en och annan besvärjelse som hjälper dig på vägen.

Pianostycket som spelas här är kanske det också en smula magiskt – med tanke på det avtryck det lämnat i spelvärlden. Som många andra Sierra-stycken är det signerat Mark Seibert – en amerikansk musiker som trots att han spelade i ett halvkänt kristet band, Omega Sunrise, skördade störst framgångar i datorspelsvärlden när han började på Sierra år 1987 efter att Omega Sunrise splittrats.

Förutom Quest For Glory har han till exempel också legat bakom musiken till Police Quest II: The Vengeance och Codename: Iceman.

Faktum är att jag själv på den här tiden satt och fipplade med en nyinförskaffad Korg M1 och gjorde en egen version av Erana’s Peace. Som mycket annat man gör när man är ung så är det svulstigt och pretentiöst – och kanske närmast att likna vid pausmusik i SVT. Men what the heck – man kan inte ändra på historien, så jag skickar med den här som en slags kuriosa.

Varsågod – Erana’s Peace från Quest For Glory till A500 från 1989

 


2 svar till “Skön Retromusik: Quest for Glory I (1989)”

  1. Alltid kul med kuriosa Playdaddy. Har han kvar sin Korgalainen?

  2. Tyvärr inte, den åkte redan 1996 när jag var fattig och sålde bohaget för att leva utomlands ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *