Skön Retromusik: The Faery Tale Adventure (1987)


När jag nyligen tog upp The Faery Tale Adventure till Amiga 500 som Veckans Retrokanon på Eurogamer.se insåg jag att jag inte skulle kunna hålla mig att köra musiken här på Spelpappan veckan därpå.

Faery Tale är ett ganska mediokert rpg från 1987 som ändå blev mångas favorit, inte minst på grund av den klassiska musiken. Jag inkluderad.

Däremot demonstrerar det ett typiskt exempel på spelutveckling som inte längre existerar på samma nivå. Den ensamme kreatören kallade sig för Talin men egentligen heter han David Joiner. På den tiden arbetade han för ett bolag som hette MicroIllusions som senare blev uppköpt av New World Computing (Might & Magic-serien).

Som spel räknat kan det i dag kortfattat beskrivas som jag gjorde i Retrokanonen:

The Faery Tale Adventure – eller kort och gott Faery Tale – är iallafall för mig starten på alla former av action-rpg i tredje person av den typ som Diablo gjorde världsberömt. Med ganska dassig grafik och ett halvdant isometriskt perspektiv trollband de tre bröderna Julian, Phillip och Kevin oss i sin jakt på den heliga talisman som skulle rädda landet Holm från att invaderas av skelett, troll och spöken.

Musiken har däremot fortsatt att trollbinda retrospelare världen över och man behöver inte leta länge bland Amigafans på nätet innan lovorden börjar hagla över de enkla melodier denne ende man satte ihop samtidigt som han programmerade och ritade hela rasket.

[slideshow_deploy id=’10634′]

David Joiner verkar vara en ganska speciell figur som både innan och efter The Faery Tale Adventure sysslat med alla former av musik, programmering och rena filosofiska funderingar. Född redan 1958 var han med om den digitala utvecklingen med synthesizers på 70-talet och likt idolen Jean Michel Jarre byggde han tidigt på egna instrument och experimenterade med ljud och musik och skrev mjukvara som styrde dem.

De många åren av att grotta ner sig i diverse programspråk och avancerad teknologi verkar ha speglat av sig i hans övriga uppfattningar om livet och dess mysterier. Vid en tidpunkt i sitt liv, åratal efter Faery Tale, beskriv han sin filosofiska läggning på följande vis:

I have a deep interest in ethics and moral behavior, even though I have no formal belief system. My goal is to add beauty and value to life — life is a dance, and playing outside the rules of the dance is tragic and not much fun. This is coupled with my interest in mythology. I am similarly interested in religious beliefs of all kinds, including primitive Christianity (before Augustine), Christian Heresies (such as Donatism, Manicheanism, etc.), Buddhism, Taoism, Atheism, and Wicca. Someday I want to write a book of ”modern parables”, which would include things like the Parable of False Efficiency, the Parable of Self-Fulfilling Prophecy, etc.

Efter Faery Tale fortsatte hans karriär inom Amiga-programmering och han har varit inblandad i att ta fram nyttomjukvaror som Deluxe Music 2 och Music X. Efter Commodores nedgång och Amigans förskjutning till minnenas allé fortsatte han att arbeta för Maxis och spel som Sim City 4.

Mannen kan sägas vara något av en mångsysslare av det mer kreativa slaget. Han målar, programmerar, bloggar – och var på 80-talet en flitig scifi-dräktbyggare(!).

Var hamnar en sådan mjukvaruingenjör tillika mångsysslare på 2010-talet? Här, givetvis.

Då samtliga YouTube-filmer från introt till Faery Tale lider av en märklig ljudbugg – och det inte heller verkar gå att få någon Amiga-emulator att fullständigt greppa ljuduppspelningen utan störningar – struntar jag i film och bara lägger ut en strömmande ljudfil.

Så har jag då äntligen lyckats lägga vantarna på en fungerande videoversion av introt till The Faery Tale Adventure. Äntligen!

Varsågod – The Faery Tale Adventure till A500 från 1987

 


14 svar till “Skön Retromusik: The Faery Tale Adventure (1987)”

 1. Mycket riktigt så kommer de nostalgiska Amigaägarna för att kommentera detta. Musiken är underbar och jag nynnar fortfarande på den titt som tätt.

  Jag tycker dock grafiken var riktigt bra då spelet kom och spelet är faktiskt banbrytande i sin genre. Jag upplevde det aldrig som enformigt eller tråkigt då (idag skulle jag säkert göra det men det är en orättvis bedömning 24 år senare). Tvärtom tyckte jag det var genialt att ha en så stor och fri spelvärld på endast en diskett.

 2. Nej, när man spelade det tyckte jag också att det var fantastiskt. Och det är ju faktiskt fantastiskt att en enda man lyckats knåpa ihop det. Jag skulle gärna lägga vantarna på originalversionen – minns inte att jag ens sett boxen någonstans.

 3. Du råkar inte ha en RSS adress jag kan använda för att prenumera på detta? =)

 4. 1987 var Amiga500 ny och detta spelet läste man om i Engelska datatidningar på den tiden. När det sedan dök upp i lokala databutiken betalade min kompis strax över 700kr för spelet.
  Jag drog en kopia av spelet och kopierade kartan i skolans kopiator.

  Tyckte grafiken var grym med dess klara färger och detaljrikedom. Ett riktigt lyft från Ultima på c64an.
  Orginaletspelet var en platt box ungefär som en LP-skiva man kunde vika upp.

  Jag har köpt alla olika versioner jag kunnat hitta på spelet inklusive Hintbooken.
  De står fint i min bokhylla :)

  Många trollbundna nätter gav det mej. Givetvis har jag klarat spelet ett antal gånger.

  Sega megadrive versionen är faktiskt riktigt bra, men Amigaversionen är den som sitter i hjärtat.

  Musikbuggen finns det en fix för på Aminet. Även en patch för att installera spelet på hårddisken.

  Musken är ju fantastisk. Den gör ju halva spelet. Otroligt att Talin fixade allt själv.
  Ska försöka få mitt ex av Faerytale signerat nångång. Det hade varit Guld värt.

 5. Wow, du har alltså originalet i flera versioner – det var inte dåligt :) Jag har försökt få tag på David Joiner men inte lyckats, han verkar inte särskilt intresserad av sina tidigare verk och jag har förstått att det är fler som jagar honom – det kan man kanske förstå.

  Jag funderar på att skapa ett nytt YouTube-klipp med den riktiga musiken från Amiga 500-versionen, om du kan ladda upp den i typ mp3-format vore det kanon.

 6. Ja, fast det är inte Amiga-versionen rakt av – det är skillnad på instrument, fart och tonart jämfört med originalet. Jag har ännu inte lyckats hitta en mp3-version av intromusiken som är exakt A500-originalet.

 7. Precis – exakt den är det. Fast den är bara halv :)

  Det är som sagt en sjukt svår låt att hitta i sin helhet i originalversion. Om någon som har en buggfri version kan sampla den från emulator vore jag grymt tacksam. Du menar alltså att det finns en buggfri adf-fil någonstans på nätet?

 8. Hehe, alltid är det nått! Det fanns en sida som hade all musik från Faerytale i mp3. Med den finns inte kvar tyvärr.
  Om du kör Winuae och lägger in HDpatchen från från Aminet så funkar musicen perfekt.
  Jag har inte ork att göra det just nu.

 9. Nu har jag äntligen hittat The Faery Tale-introt i bra version och delar givetvis med mig på bumsen. Varsågoda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *