Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 4


Förra veckan byggde vi stommen till interiören och nu tänkte jag visa lite från hur jag skapar snö till det stora scenariot jag byggt på från början.

Bygget går långsamt eftersom jag är pappaledig med Alvar halva min tid och arbetar andra halvan – dessutom recenserar jag LEGO Star Wars III: The Clone Wars just nu till både PS3 och 3DS och testar även en Xperia Play. Men vad finns nätterna till för om inte pyssel?

Kruxet med det hela är ju att jag till snön behöver stora frigolitblock av det slag vanliga modellaffärer inte har. Därför bar det av till Hornbach för att införskaffa det som på fackmannaspråk heter cellplast – eller styrolit. Eller nåt.

Frigolit kallar jag det, men det finns säkert olika termer av en anledning och en massa olika sorters frigolit. Det är lite oväsentligt i det här fallet.

Frigolitstyckena behöver delas på längden och för det räcker inte min lilla frigolitskärare, så jag kapade dem på det gamla, hederliga viset med en (lös) sågklinga.

Det första jag behöver göra är att mäta ut bitarna så att de passar hyllan och därefter börjar jag från det bakre hållet med de större figurerna. Ingen mer än alver i Sagan om Ringen springer ju på snöytan, så därför behöver varje figur göra fotspår och sjunka ner i snön. När detta är gjort för allt som ska vara med tänkte jag svartmåla alla spår och springor för att därefter måla snöfärg över alltihop, så att det blir ett smutsigt Hoth-landskap och inte helt snövitt.

Vi börjar med AT-AT:en; den ska ju sjunka ner i snön rejält och eftersom fötterna är ihåliga räcker det med att skära ut kontur, så står den dessutom stadigare. Det gör jag med vanlig bläckpenna så att jag kan skära skåror till fötterna med en lödkolv. En halv centimeter ner i frigoliten räcker; vill jag så kan jag skapa extrasnö som ligger ovanpå ”tårna” senare för extra effekt. Tårna fick dessutom fel färg så jag döljer dem gärna i snö.

Även gubbarna som lastat ur fasta kanoner ska ju ränna runt i snön så nu är det hög tid att tänka ut hur du vill att de ska placeras. Ställen där många har gått kommer ju att vara upptrampade och med hjälp av en lödkolvspets formad som ett löv gör jag många lätta fotspår i snön. Allt ska ner, även stativen som är slängda på marken – inget får sväva på snöytan.

Gubbar får du att stå kvar genom att knipsa av toppen på en vanlig tandpetare med spets och köra in den i det hål samtliga figurer har i foten. De står kanske inte hundraprocentigt stadigt ändå, men du kan iallafall flytta plattorna fram och tillbaka utan att de trillar. För att få dem att stå ännu stadigare kan du behöva limma fast tandpetarspetsen i hålfoten, då kan du få dem att göra mer avancerade balansnummer.

Resten av truppen, en liten falang på sex man, står och avvaktar anfallet mot den kommande rebellbefästningen. När man placerar ut ett gäng gubbar på det här viset har jag märkt att det kan vara bra att komma på en liten idé om vad varje man gör där. Sen ska man inte överarbeta varje enskild gubbe, utan låta några stycken vara framträdande och de övriga mest falla in och bilda sällskap. Studera gärna gamla målningar med mycket folk i, det gjorde jag.

Här delar ett gruppbefäl ut order och ett annat konfirmerar eller ifrågasätter, välj själv. De tre längre bak iakttar diskussionen medan en fjärde blickar bort mot befästningen de ska anfalla.

För att marken inte bara ska bli platt kan man lägga in små ”korvar” av snö som samlats genom blåst eller annat. Dessa limmas sedan fast och målas över med snöfärgen, man gör så många man orkar i olika storlek. Det går också att gå loss med lödkolven och repa marken så att den inte blir så perfekt – allting innan du målar med snöfärgen givetvis.

Till den AT-ST som går i bräschen för anfallet behöver jag också skära ut fotspår. Här måste jag dessutom fundera ut varifrån den kommer och göra fotspår efter den. Exakt hur har jag inte bestämt än.

Eftersom dess fötter inte är ihåliga som AT-AT:en måste jag dock gröpa ur hela fotspåret. Lite bökigare, men måste man så måste man. Klyddigare blir det att göra fotspåren efter den, de måste ju också gröpas ur.

Plopp. Som gjutna. Här ska då följa ett parti med många flyende rebeller men eftersom jag fortfarande väntar på en försändelse med cirka tio stycken och inte vill bestämma hur de ska vara positionerade förrän de är här (jag har en tauntaun som eventuellt vill vara med också) – så går jag rakt på rebellernas befästning och börjar fixa till snön där istället.

Rebellerna behöver tjockare snö eftersom de grävt ner sig bakom en vall med tillhörande vallgrav. Därifrån ställer de upp sig med det försvar de har och bakom dem står ett DF.9 anti-infantry laser battery samt en 1.4 FD P-Tower laser cannon. Dessa ska såklart också skäras ut och sättas ner i snön men eftersom basen är rund och ihålig är det inga större problem.

Mer avancerat är det att få till snön här, eftersom den både är upptrampad och uppkörd för att bilda försvarsvärn. Det blev alltså att gå loss ganska rejält med lödkolven redan innan jag placerat ut figurerna.

Vapen och annat drivs med generatorer och med kraft från den underjordiska basen; alltså löper det kablar fram och tillbaka och dessa kablar måste också appliceras nu eftersom de också måste ligga nerbäddade i snön och inte ovanpå den.

Uppröjd snö är lite vanskligt att pyssla med, då det är stor skillnad på olika typer av snö och på hur man gått tillväga för att få snön upptrampad på ett särskilt vis. Jag kollade på ganska mycket bilder från filmen och på andra snöscenarier men blev inte jättemycket klokare, så jag freebejsade mest. Det kan mycket väl hända att jag jobbar ytterligare på det innan snöfärgen kommer fram.

På vallen framför är det också upptrampat eftersom förtrupperna tagit sig fram där innan de tvingas retirera. När man tar sig nerför en snötäckt vall blir det ofta långa, utdragna fotspår som mer liknar ras än ett faktiskt spår.

Well, där har vi arbetet hittills. Nu inväntar jag de sista rebelltrupperna och därefter ska jag karva ut resten av snön och fotspåren innan det blir fixering i form av svart färg och snöfärg.



10 svar till “Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 4”

  1. Det blir maffigt värre! Fan vad stor den där ATAT:n är alltså. Ska det här finnas hemma hos dig? De kommer inte få vara ifred om något år eller två…

  2. Ah, men det fina i kråksången är att hela dioramat är såpass långsmalt därför att det ska stå längst upp på den stora recensionshyllan där jag har spel, konsoler och tv:n. De flesta normallånga lär få stå på en pall för att kunna se alla detaljer men det ramar in kontoret bra.

    Tack för peppen; det tar tid – men det är kul. Parallellt jobbar jag dessutom med belysningen i interiören; den verkar bli riktigt bra.

  3. Mycket häftigt! Vi har tänkt rätt lika angående grunden med frigoliten men för sjutton, jag hade faktiskt inte tänkt på fotspåren på gubbarna. Perfekt detalj som kommer göra det hela riktigt imponerande, speciellt på en längre hylla som du har, jag gör ett compact-battle på 80cm dessvärre :/
    Det ska bli kul att se hur det blir med snöfärgen men grunden ser ut att bli riktigt bra. Jag har fått färdigt mitt Echo Base control Room, trångt värre men de samsas med både medic room och Bacta tanken på hyllplanet så..
    http://henrock108.blogspot.com/2011/03/pa-hyllankontroll-rum.html

  4. Det här med ljus. Jag har länge velat fixa ljus på mina dioramas jag gjort till wh40k. Men jag är helt rudis på el och sånt. Är det svårt att göra led-ljus? Måste man ha lödkolv och sånt? Köper ni färdiga kit eller lösa dioder och sladdar? Hur fixar man strömmen? Att fixa egna strömsladdar till 220 v verkar ju ganska farligt, eller kör ni med batterier?

    Många frågor från en ljusrudis

  5. För det första är det inte gratis. Jag skaffade först ett nätaggregat som går till 15V (16 i praktiken). De flesta lampor klarar mellan 12-16V så det finns ingen risk att du sabbar dem då. Jag valde ett för en femhundring på Kjell & Co.

    Ett nätaggregat funkar precis som vilken laddare som helst; den tar 220-ström och omvandlar till rätt styrka och spänning. Om du väljer ett fast aggregat kan du inte bestämma volttal (lampornas ljusstyrka), det kan du däremot på det jag köpte. Det är att föredra, det är inte alltid man vill ha samma styrka hela tiden beroende på ljuset i rummet.

    Till detta behöver du LED-lampor och det kostade i min modellaffär 165 spänn för fem stycken. De har två korta trådar, en röd och en svart, som ska kopplas till strömkällan. Du lär alltså behöva längre sådana trådar från aggregatet till dioramat och därefter koppla ihop alla lamporna till dessa originaltrådaar med hjälp av sockerbitar eller liknande. Det kan bli rätt pilligt om det är små grejer och sladdar och sockerbitar inte får synas.

    Som du ser på bilden behövs även två ”banankontakter” i aggregatet som du kopplar trådarna till, de kostar inte många tior. Inte trådarna ovan heller.

    Jag kommer dock att lägga ut ett inlägg med bilder så snart jag blivit någorlunda klar med sladdragandet och dylikt.

  6. Igen så måste jag säga hur bra de ser ut, dina målade prylar. Jag beställde igår den moderna Turret lasertornet som du har målat, jag hade innan köpt ett POF2 Hoth playset men jag undrar hur de tänkte där, för turret tornet passar ewoker bättre än de vanliga figurerna (Potf2 figurerna är ju dessutom större och biffigare än dagens figurer, so it makes no sence) Chewbacca är lika hög som tornet! Spännande att se hur belysningen kommer bli.

  7. Tack! Ja, jag tycker verkligen att det gör skillnad, man blir av med den plastiga känslan och även om målningen inte alltid blir precis som man tänkt så blir det iallafall personligare. Det nya tornet är stort nog, ingen fara.

    Jag fick 10 st. rebeller i går skickade från Kina. De måste ju vara piratkopior men ser exakt likadana ut i övrigt. Varför har de annars obegränsat med lösa gubbar som ser ut som nya och levereras helt kompletta i små platspåsar? Skumt – men billigt och därmed trevligt. Jag lyckades inte få tag på rebeller på annat sätt, de är slut överallt och finns knappt att få tag på begagnade i vettigt skick.

  8. Är det på ebay du hittat dem? jag har också köpt ett gäng snowtroopers från kina, de verkar som sagt ha en outtömlig reserv med rebeller och troopers av alla de slag, har också funderat om de är kopior. För ärligt talat, allt kopieras ju i dessa länder och är Star wars verkligen så stort fenomen i taiwan och kina att folk säljer vidare sina begangnade figurer? I nyskick dessutom :)
    Får jag fråga hur stor är diametern på tornet i botten, ska planera lite bygge i helgen men har ju inte fått tornet än.
    Trevlig helg!

  9. Ja, precis – det är från snubbarna på Ebay. Klart prisvärt, men förmodligen inte äkta. De saknar tygbitarna också, som originalen har, så de tänkte jag sätta dit själv om det inte är för mycket jobb.

    Diametern på tornet är ca 16 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *