Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 6


Snö är svårt att göra. I ett tidigare inlägg visade jag hur jag karvat ut snölandskapet ur frigolit. Nu är det så dags att skapa snökänsla av alltihop och komma bort från frigolitutseendet.

Visst kan man välja att låta frigoliten vara som den är, men om jag ändå håller på kan jag ju lika bra göra det ordentligt.

Snö kan göras på lite olika sätt, beroende på hur du vill att det ska se ut. Jag valde att använda Panduros egen snöfärg som säljs under vintrarna och även på somrarna tills lagret är slut.

Det är egentligen ingen målarfärg i ordets rätta bemärkelse, utan mer en sörja du penslar på, gärna i flera lager, för att snön ska bli fyllig och tredimensionell.

Det du får är då en matt och skorvig yta som är något benvitare än själva frigoliten. I filmen är snön väldigt vit och i stort sett ingen utrustning alls är snötäckt trots att det verkar blåsa upp till storm varje natt; det bestämde jag mig för att ändra på. Hoth i min tappning är därför något skitigare och hårdare än i filmen. Mindre reklamfilmaktig med skare och pudersnö.

Var inte rädd för att experimentera, det var inte jag. Det viktiga för min del är att frigoliten inte syns. Därför bredde jag på snö både på figurer och på utrustning i ganska rejäla lager. I filmen ser det ut som att de befunnit sig i snön i bara några minuter; i verkligheten hade de haft mer snö på kläderna efter att ha roddat runt och grävt värn.

Kablarna valde jag att isa ner lite, dels därför att de sitter bättre då men också för att det ser lite kyligare ut.

De ojämnheter som är upptrampade behöver vara lite skitigare än de andra. Därför penslar jag svart wash på de sidor där skuggan borde falla. Tanken är att sedan måla snöfärg över så att det mörka bara framträder svagt. Det är ett återkommande tema hela snölandskapet igenom.

Snön målas på kanter på tornet och även i botten så att det sitter fast. Med de fasta installationerna går det att göra så. Fordonen måste dock tyvärr vara lösa för att det hela ska gå att flytta vid senare tillfälle.

Här syns tydligt skillnaderna på frigolit och snö; om man vill ha en hårdare iskänsla kan du dels fylla i skårorna med isblå färg och sedan lacka klarlack över för blank yta.

Den öppna ytan framför rebellernas värn är stor och tar tid att göra. Varje person behöver fotsteg som logiskt följer vart han tagit sig, och samtliga upptrampade ytor ska då också målas med svart wash och därefter målas med snöfärgen.

En mindre snövall är uppbyggd och bakom den har några rebeller legat och väntat; dessa är nu uppjagade av en ensam AT/ST som rycker fram. En rebell ligger kvar bakom vallen, förmodligen träffad.

Tanken är att det ska finnas svarta märken efter skott i snön men eftersom det är en svår operation, som inte går ha ogjord efteråt, vill jag gärna öva lite på andra frigolitstycken först. Tanken är att ta svart grundspray och distinkt trycka en gång, då färgas den underliggande snön svart och smälter något.

Kanten målas också med snö; tanken är att den ska byggas på efteråt så att det blir snö/is även över hyllkanten för en bättre effekt.

Klart skitigare än originalscenerna; men det är ok. Lite personlighet ska ju ett diorama ha. Det viktiga är att det inte bara är plant och vitt.

En AT/ST klafsar fram. Av någon anledning ser snön blankare ut på denna bild än i verkligheten. Det jobbiga är att fotspår måste göra längs hela den sträcka fordonet förflyttat sig så du gör smartast i att inte låta den vara för lång; då blir det ett drygt arbete.

 

Klart med gubbar och allt; en avklippt trätandpetare under foten håller gubbarna på plats även om du flyttar på dioramat. Alla figurer har ju hål under foten av samma anledning.

Mer upptrampad mark. Meningen är att det ska se bra ut på håll, så fokusera inte på detaljerna. Det viktiga är att de mörkare partierna framträder så att du får skuggor utan att behöva ha ljuset i rummet rätt. Fotspår syns dåligt på håll utan konstgjorda skuggor.

När det gäller det tredje stycket som jag sysslade med tidigare är det samma procedur men om möjligt ännu mer upptrampat. Du utslängda snöhögarna ser väl sådär ut, men de blir bättre från sidan. Det viktiga är att marken inte är helt plan hela tiden.

Fotspår utan snöfärg men med svart wash.

Samma fotspår med snöfärg ovanpå.

Här ser man tydligt skillnaden mellan snömålad frigolit i del tre och orörd frigolit i del fyra.

Så till ett irriterande moment. Min AT/AT blev jättebra, sånär som på det ”nagellack” jag råkade måla på tårna. I min fantasi tänkte jag mig att skulle se bra ut, men i verkligheten blev det ganska fånigt. Idén var då att måla över det hela med snö så att det inte syns lika mycket.

Och det gick rätt ok. En utskuren frigolitdel funkar dessutom som snöhög framför foten.

Spåren fordonet lämnar efter sig är lite kluriga att göra; men det spelar inte jättestor roll att allt blir perfekt. Det viktiga är att marken är någorlunda upptrampad. Därefter jobbar du med svart wash på samma vis, fast i större skala.

Klomp, klomp…här kommer den gående. Se upp så att snöfärgen inte klibbar fast i marken, den blir svår att få loss då utan att ha sönder frigoliten.

Inuti fordonet då? Jo, givetvis är det fullbestyckat och innehåller två förare samt en befälhavare i cockpit.

På något vis tycker jag han är mest lik Quentin Tarantino. Undrar om det var meningen?

Framifrån genom vindrutan är en ganska cool vinkel och kan man bara lösa det genom någon form av belysning kan man få ett stilla rött sken att komma från cockpit. Tyvärr syns min kamera i spegelbilden just på detta fotot.

Stilstudie av två trötta men i övrigt rätt nöjda piloter. Frågan är om de styr två ben var, eller hur det fungerar? :)

I skrivande stund är all snö gjord och dioramat i stor sett klart. Det som ska till är en våd med bergsbakgrund så att det hela ramas in lite snyggare. Därefter är faktiskt uppdraget slutfört.

När allting är på plats till etthundra procent tänkte jag fixa hit en bättre kamera och tar bra bilder på det hela, framförallt lite större bilder där stora delar av dioramat är med.

När det blir återstår dock att se.



7 svar till “Spelpappan återskapar Slaget om Hoth, del 6”

  1. Problem med att kommentera? Det har tydligen inte gått att skriva till databaserna under ett dygn eller så, på grund av Loopia. Det ska vara fixat nu.

  2. Sjukt bra jobbat! Du har på ett par månader blivit en riktigt, riktigt bra dioramabyggare, vilket är mycket imponerande. En massa smarta lösningar har du också.

    Jag tycker fan du ska ge dig på Endor nu! Skit i wampagrotta och rancor och allt det där och ge dig själv en rejäl utmaning. En grotta är faktiskt hyfsat enkel medan en djungel är mycket svårare. Med tanke på hur bra Hoth har blivit så tycker jag du ska ge dig på det!

    Nästa steg efter det är väl att du ska börja måla en del modeller själv, det är en rejäl utmaning. Finns det omålade Star Wars-modeller? Alternativet är en ny inriktning, möjligheterna är oändliga!

  3. Ruggigt realistiskt, allt från figurernas uppställning och posering, landskapets utformning, fotspår m.m. Detta slår om möjligt din echo-base, kommer bli riktigt grymt i hyllan.
    Ditt diorama ser ut som ett coolt storyboard från filminspelningen, mitt kommer blir lite mer ”lets go crazy broadway-style”! :D Jag får tyvärr bara plats med en AT-AT så den andra får stå vakthund på golvet sålänge :) Har blivit ett uppehåll i ”byggandet” för ett tittskåp med lerfigurer till dottern kom imellan. ja, hon kommer imellan det mesta förresten.
    Ser fram imot att se hela bygget i en bild, det kommer bli kick-ass!
    Bra jobbat!

  4. Nice, tack! Ja, jag tänkte ta snygga bilder (med en rejäl kamera och en bättre fotograf) längre fram; ska bara ta och skaffa den där våden – den är ändå tre meter lång så det blir lite planering.

    Lerfigurer låter intressant, hur går det till?

  5. Grymt! Lera har jag aldrig jobbat med och det känns dessutom sjukt svårt och kladdigt. Men resultatet var ju riktigt, riktigt bra!

    Hoth-exteriören blev faktiskt klar för en vecka sen; jag ska bara fotografera det hela på rätt sätt så lägger jag ut sista delen i den episoden. Våden är fixad sen några veckor tillbaka och jag byggde även en snöbård över hyllkanten för mer effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *