För 20 år sedan – att vara mobil år 1991


Med en bunt Datormagazin och minnen från förr kommer jag att börja gå igenom vad som gällde teknik- och spelmässigt för exakt 20 år sedan.

Denna gång handlar det om datoranvändarens längtan till trådlöshet eller åtminstone mobilitet – och hur du tar med dig din Amiga 500 på semester. I samma nummer tjuvtittas det avundsjukt på PC-spelet Eye of the Beholder.

I våra dagar pratas det fortfarande mobilitet – men nu har vi kommit så pass långt att vi börjar prata om de faktiska riskerna och farorna med en massa enheter överallt istället för om själva faktumet. Senast i förrgår läste jag i Computer Sweden att förlorad kontroll över alla mobila enheter i systemen är deras tekniktrend nummer ett inför nästa år.

För 20 år sedan var diskussionen en helt annan. Då ägnades i sommarnumret ett helt uppslag åt att berätta hur du kunde få med dig din Amiga 500 på bilsemestern och njuta av spel och andra härligheter mitt på vischan. Eftersom ingen hade Internet eller andra uppkopplingar var nätåtkomsten inga problem. Vi pratar alltså enbart om att få elektricitet till burken.

Ett sätt är att använda sig av en så kallad ”omformare” och ett vanligt bilbatteri. Omformaren hackar upp spänningen från ett bilbatteri och transformerar upp den till 220 volt. Sedan kan man ansluta sitt vanliga nätaggregat i andra änden. Dessa brukar vara i storlek som ett bilbatteri, och väga 5-6 kg och kosta ungefär 1500 kr. Inget man stoppar ned i fickan, med andra ord.

1991 pratade ingen i mobiltelefon, förutom de som verkligen behövde det i sitt arbete eller som verkligen kunde lyxa till det på sina båtar eller tjusiga husbilar. Systemet hette NMT och mobil betydde i detta sammanhang mer släpbar än bärbar eftersom en enhet var stor som en lunchlåda och vägde några kilon. Själva luren var givetvis trådad i lådan.

I detta sammanhang ter det sig ganska naturligt att bara det faktum att en dator plus monitor och andra tillbehör faktiskt kunde flyttas och användas i stort sett varifrån som helst du hade ström – var stort.

Jag kan sakna tidningar i dag som är både allmänbildande och ytliga på samma gång; som lär ut en gnutta ellära samtidigt som de vet att du är en lamer som bara vill spela häcken av dig sommarlovsdagarna i ända. 2010-talet är medialt mycket mer svartvitt i den meningen att artiklar ofta är totalt ytliga eller expertinriktade, något annat lönar sig inte.

För att du skulle slippa betala tusenlappar för en omformare av 12-volts ström till 220-volt ägnade tidningen en hel sida åt att beskriva hur du bygger den själv – med tillhörande schema. Sen går de igenom vilka länder i Europa som har olika sorters kontakter och väggström. Bland annat får vi reda på att Spanien inte har några jordade uttag, haha. Värt att anmärka då är att det bara var 15 år sedan Spanien slutade vara en diktatur och att exempelvis Sovjetunionen fortfarande inte var upplöst.

Jag skulle väldigt gärna vilja veta om någon verkligen försökte sig på detta – hemmapillarartiklarna av dagens snitt kan slänga sig i väggen.

Datormagazin var en utpräglad Commodore-tidning men redan vid det här laget hade redaktionsledningen förstått att PC och Nintendo var reella hot. Nintendo lämnade de därhän eftersom det stod för en spelkultur helt utan datorintresse, men flera av skribenterna använde själva PC på hemmaplan och det märktes allt mer i artiklarna.

Tjuvtitten blev då en spalt mot slutet av tidningen där de tog upp en speltitel som var särskilt intressant och som kanske, kanske skulle komma även till Amiga 500. Ofta handlade det om Sierras äventyrsspel men i detta fall var det ett rpg många av er säkert minns, Eye of the Beholder, som mycket riktigt också dök upp till Amiga 500 kort senare – och följdes även upp av del två något år senare.

Det som dock är intressant är rubriken, ”Köp en PC istället!” och recensionens avslutande ord:

Ett mycket köpvärt spel. Eller som betyget säger: vänta inte på Amiga-versionen, utan köp en ny dator istället!

Sagt och gjort – några år senare var både Datormagazin i sin dåvarande form och Commodore finito.

 


6 svar till “För 20 år sedan – att vara mobil år 1991”

 1. Ack vilken nostalgi Datormagazin ger. Den bästa datortidningen jag någonsin läst (och då läste jag även bl a Hemdator Hacking/Nytt, SOFT, Oberoende Komputer och vad de nu hette) Under 2000-talet har ingen tidning kommit i närheten av den familjära känslan som Datormagazin gav. Det är mycket synd tycker jag. Idag är saker och ting kallare, mer pryl och reklamfixerat, mycket mindre nischat och tekniken går så fort att det blir jobbigt att hänga med.

  Man ”kände” nästan personerna bakom Datormagazin. Christer Rindeblad, Tomas Hybner, Pekka, Ove etc etc. Jag har alla nummer utom två tror jag. Fortfarande intressanta att läsa när man tar fram dem.

 2. Och dessutom lyckades den med konststycket att både rikta sig till lamers och insatta – något de insatta förnekade men som jag kommer att visa under senare genomgångar.

  När man lyssnar till skribenterna, av vilka du nämner ett par, känner dock de flesta både lite skamsenhet och stolthet inför sitt arbete. Men inte behöver de vara skamsna alls – det var en naiv tidning för en naiv läsekrets – vad kan vara finare än så?

 3. En kul liten observation, som kanske belyser resonemanget kring ”en naiv tidning för en naiv läsekrets”:

  Kretsen på bilden omformar inte 12 VDC till 220 VAC som det står i tidningen. Den gör om 24 VDC (två bilbatterier) till de tre lågspänningarna som Amigan behöver: 5, 12 och -12 volt. Kretsen ska alltså användas istället för ett vanligt Amiga-nätaggregat, och därför.finns också pinouten till Amigans strömkontakt längst ner till höger.

  Detta är för övrigt en mycket bättre lösning än att gå via en omformare och 220 VAC. Men det tycks gå över huvudet på artikelförfattaren. Fanns det månne någon dementi i numret efter?

 4. Nja, det tror jag inte – de gick nog helt enkelt bara vidare och låtsades som att artikeln aldrig funnits. Däremot skrattar man gott åt det i Datormagazins allra sista nummer när alla broar liksom redan var brända :)

 5. Tänkte samma som Linus när jag såg schemat med bildtexten, fanns det något smart schema för att driva TV:n eller tänkte de sig en sån där TV man kunde köra från 12V…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *