Så bygger du egna actionfigurer


Star Wars-etablissemanget må ha släppt många figurer – till och med Aunt Beru finns att skaffa – men vad gör en dioramabyggare som vill inkludera en figur som inte finns i sortimentet?

Jo, har man lite tur med beståndsdelarna kan man faktiskt bygga den på egen hand med hjälp av lite reservdelar.

Jag planerar att nästa storbygge blir själva avfärden för vårt hjältegäng på Tatooine med Millennium Falcon från rymdhamnen i Mos Eisley. Ena sidan blir själva hangaren med skeppet i och den andra en av stadens skumma gator där filuren som skuggat hjältegänget berättar för ledaren i en liten grupp sandtroopers vart de tagit vägen.

Denne mörkklädde figur med huva, snabel och goggles verkar inte ha något namn utan manuset refererar bara till en ”mörkt klädd varelse” – helt utan att gå in på närmare beskrivning.

A darkly clad creature moves out of the shadows as they pass and watches them as they disappear down another alley.

Så hur får man in honom i bygget, om man vill? Min idé var att starta med en svartklädd figur och i en av utgåvorna från 1996 finns Luke Skywalker klädd i svarta kläder med en jedikåpa.

Denna kåpa är hyfsat lik killens på filmen, men han behöver också en slags snabel, goggles och vara klädd helt i svart. En lösning var att plocka en av gasmaskerna från Falken och trycka över ansiktet på Luke.

Genom att klippa av slangen på rätt ställe kan snabeln simuleras, även om den blir smalare och mer nosliknande än den tjocka näbb killen på filmen verkar ha. Man kan fråga sig varför han ser ut så överhuvudtaget?

Sen är det egentligen bara att spreja hela figuren svart och låta torka. Applicerar jag därefter kåpan igen ser det rätt ok ut, förutom ögonen. Efter en snabb koll i sambons pyssellåda inser jag att vanliga pärlor är hyfsat lika sådana goggles och i helt rätt storlek. Med en skalpell skar jag en svart sådan i två sneda bitar, så att båda ögonen pekar rakt fram och inte åt varsitt håll, och fäste dem med limpistol strax ovanför masken.

Och vips så var den mörkklädde främlingen klar – han har som sagt inte exakt likadan snabel men ser tillräckligt ok ut för att hänga med i bygget. Om sisådär ännu ett år lär väl helheten vara klar.

Med tanke på hur lite en del andra tillverkade actionfigurer är med i filmerna är det märkligt att det aldrig gjorts någon av just denne herre. Han har ju till och med lite repliker, även om de låter ungefär som man kan tänka sig att en gurka hade låtit om den kunnat tala gurkspråket.

 


7 svar till “Så bygger du egna actionfigurer”

 1. Där ser man – det mesta jag skriver ovan är faktiskt fel.

  Efter lite research visar det sig att 1) den mörkklädde figuren visst har ett namn. Han heter Garindan och är tydligen Mos Eisleys bäste spion – inte undra på att han varit så hemlig :) Rasen kallas visst Kubaz och är nån slags märklig insektoid historia. Man måste väl vara bra innördad för att veta det där på rak arm, antar jag.

  http://starwars.wikia.com/wiki/Garindan

  Men dels fick jag också reda på att figuren visst finns, om än i liten upplaga. Jag ska definitivt ta och lägga beslag på en, även om jag faktiskt tyckte att min version blev rätt ok den också.

  http://www.starwars.com/databank/character/garindan/

 2. Hehe, den blev ju bra ändå! Har figuren i oöppnad förpackning, POTF2. Såg att den fanns att köpa MOC för 5 dollar på ebay så den är nog inte så svår att få tag i. Men rekomenderar the saga collection versionen, som har tygkappa och är lite dyrare. Ser fram imot nästa bygge, ska kommentera ditt Hoth dioramat mer ingående när tid infinnes :)
  http://www.rebelscum.com/TSC/tsc034garindancomp.jpg

 3. Ja, fast jag har lite svårt för de där tygkapporna som dels släpper igenom ljus alldeles för mycket och dels är svåra att få att falla som man vill. Jag beställde faktiskt en POTF2-version för fattiga 3 dollar (gratis frakt) och nöjer mig med den. Möjligtvis svärtar jag till honom mer eftersom jag tycker han är lite väl grå i nyllet.

  Hur är det egentligen med det där Expanded Universe? Har Lucas något med det där att göra eller vem sitter och diktar upp saker i efterhand? Jag vet egentligen inte riktigt vad jag ska tycka om alla sådana efterkonstruerade detaljer :/

 4. Ja, sånt där borde man faktiskt ta och skaffa hem :)

  Nu blev figuren jag skaffade helt ok och behöver inte göras vid på något sätt. Du har inget annat höstbygge på gång?

 5. Mitt höstbygge är just nu att lära mig ta hand om en utomhuspool, vilket inte är så enkelt som det kan låta. Jag har ännu inte gett upp hoppet om att bygga en savann till ungarna, men det får vänta tills man har flyttat – när det nu blir…

  Green stuff bör du kunna plocka upp på väg hem från lunchen, de har det säkert i GW-butiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *