Tjock-tv:ns återkomst – snart i ett hem nära dig

30 juli, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

För fem år sedan var tjock-tv dödsdömd. Dels såldes förmodligen den sista ut från landets prylbutiker och dels längtade förmodligen alla som hade en efter en plattare och modernare variant.

Nu har dock något hänt. Tjock-tv är inte längre gratis och bortskänkes, utan kostar inte sällan pengar att införskaffa begagnat – både på nätsajter och i second hand-butiker.

För egen del är det de gamla 8- och 16-bitarsmaskinerna som avgjorde. Att smälla upp en Amiga 500 på en 42-tums skärm var roligt i början men den rätta känslan vill inte riktigt infinna sig när nytt möter gammalt på detta vis. Det var på grund av C64, A500, NES och SNES jag skaffade en gammal tjockburk för att få tillbaka rätt känsla i bild och ljud.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Nu ser jag på diverse sajter och sociala nätverk att andra hänger på. Den varma bild tjock-tv:n återger är perfekt för den sortens grafik i vilken enskilda pixlar inte är lika viktiga som helheten – och där mys är en viktigare faktor än både storlek och bildkvalitet.

Alvar verkar hålla med. Då han inte ägnar något intresse åt övriga tv-apparater ger han vår lilla tjock-tv sin fulla uppmärksamhet. Att det är på denna vi kör barnprogrammen kan bidra något till upphetsningen.

De flesta tjock-tv har bara en eller två scart-kontakter men det löser du genom en scartsplitter du hittar för en billig peng i de flesta elektronikkedjor. Se till att du skaffar en med switch så att du själv bestämmer vilken kontakt som är aktuell – de som fungerar aktivt och väljer kontakt automatiskt ger ofta betydligt mer störningar.

Men dymo eller liknande etikettapparater markerar du därefter vilken knapp som styr vilken maskin. Smidigt och enkelt.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera