Skön Retromusik: Outlaws (PC, 1997)


Hur gammalt får ett retrospel vara och hur orkestral får musiken vara?

Anledningen till att jag frågar är att retrospelet Outlaws till PC bara är 14 år gammalt och innehåller ett soundtrack som helt och hållet består av inspelad musik istället för samplad eller midi-styrd. Men Outlaws är ändå en retroklassiker att minnas.

Det ovanliga med Outlaws, förutom att det är ett FPS i western-miljö, är att musiken var inspelad av en orkester och kördes i spelet som cd-spår rakt av. Det innebär såklart en del begränsningar också, bland annat att musiken inte har någon möjlighet att följa det som händer i spelet utan är en död slinga som bara kör på och startar om när den är slut.

I dag är detta sätt att leverera musik enbart tråkigt, men i en tid då feta ljudkort fortfarande inte satt i allas datorer var det stämningsmässigt ett jättefall framåt.

[slideshow_deploy id=’10606′]

Kompisitör är Lucasarts egen Clint Bajakian som jag bland annat skrivit om tidigare. Denne man lånade ganska fräckt från Ennio Morricones klassiska spaghettivästernsoundtrack med bland andra Clint Eastwood – och det var naturligtvis ingen slump, utan medvetet för att få samma ödesmättade känsla som i filmerna.

Att Bajakian skulle syssla med musik av något slag var det ingen tvekan om, redan som åttaåring visade han ett enormt intresse och under de tidiga skolåren spelade han i såväl marschorkestrar som rockband. Efter en Masters-examen i musik hamnade han till slut på LucasArts under 1991 tillsammans med bandmedlemmen Michael Land. Där började det hända grejer.

I dag arbetar Clint Bajakian på Sony sedan 2004 men innan dess hann han starta sitt eget produktionsbolag som först hette C.B. Studios men bytte senare namn till The Sound Department och senare till Bay Area Sound. Nuförtiden är han dessutom Vice President i Game Audio Network Guild, så visst är han högaktuell inom spelmusik fortfarande.

Låten nedan är inte Outlaws titelmelodi utan ett utvalt stycke som heter Sanctuary efter staden med samma namn i spelet.

 

,

Ett svar till “Skön Retromusik: Outlaws (PC, 1997)”

  1. Riktigt bra musik i det där spelet. Har till och med musiken med mig i bilen och lyssnar på när man åker till jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *